Έρχονται οι 3D print γειτονιές


To Rancho Mirage είναι μια κωμόπολη περίπου 20 χιλιάδων κατοίκων στην επαρχία Ριβερσάιντ στον νότο της Καλιφόρνια. Η μεσιτική εταιρεία Palari και η κατασκευαστική εταιρεία Mighty Buildings συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα νέο οικισμό μέσα στην κωμόπολη.

Σε μια έκταση 20 στρεμμάτων θα κατασκευαστούν 15 κατοικίες με την μέθοδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί διαφόρων ειδών συστήματα δημιουργίας κτισμάτων μέσω της τεχνολογίας του 3D printing. Σύμφωνα με τις δύο εταιρείες θα κατασκευαστούν 15 φιλικές στο περιβάλλον κατοικίες οι οποίες θα είναι οι πρώτες αυτού τους είδους που έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα.

Η κάθε κατοικία θα έχει εμβαδόν 135 τετ. μέτρων και θα διαθέτει και μια πισίνα. Η κατασκευή της κάθε κατοικίας θα ολοκληρώνεται σε διάστημα περίπου 60 ωρών. Σύμφωνα με την εταιρεία το 80% της κατασκευής θα είναι αυτοματοποιημένη διαδικασία και τα μπάζα που θα παραχθούν δέκα φορές λιγότερα από εκείνα που θα υπήρχαν αν η κατασκευή γινόταν με τις συμβατικές μεθόδους.

Όμως το γεγονός ότι δεν θα υπάρχει εργατικό κόστος δεν θα μειώσει την τιμή των κατοικιών που θα είναι ιδιαίτερα υψηλή. Οι ιδιοκτήτες των κατοικιών μπορούν αν θέλουν να ζητήσουν να δημιουργηθούν στο οικόπεδο τους και έξτρα οικήματα ή παροχές όπως κάποιο ξενώνα, εξωτερικό τζακούζι ακόμη και πισίνα.

Οι τιμές των κατοικιών θα ξεκινούν από τα 600 χιλιάδες δολάρια και θα φτάνουν τα 950 χιλιάδες δολάρια ανάλογα με τις έξτρα παροχές που θα ζητήσει ο ιδιοκτήτης της 3D κατοικίας.

Η τεχνολογία 3D printing για την κατασκευή κατοικιών προοδεύει συνεχώς και έχει ήδη επιτευχθεί η δημιουργία κατοικιών με εμβαδόν περίπου 50 τετ. μέτρων το κόστος των οποίων είναι εξαιρετικά χαμηλό και μπορούν να αποτελέσουν μια σπουδαία λύση στο τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δεκάδες εκατ. άνθρωποι στον πλανήτη. Όπως φαίνεται η τεχνολογία αυτή μπορεί πλέον να προσφέρει και πιο… πολυτελείς επιλογές.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια