Τουρκία σε ΗΠΑ: «Υποστηρίζετε τους τρομοκράτες του PKK» - Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο υπ. Εξωτερικών για εξηγήσεις


Σφοδρή επίθεση κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν, κατηγορώντας τους ότι συντάσσονται με το PKK και το συριακό παρακλάδι τους YPG.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσει να στηρίζει «τρομοκράτες» καθώς όπως ανέφερε «βρίσκονται πίσω από τους Κούρδους που σκότωσαν τους 13 Τούρκους στρατιώτες στο Ιράκ». 

Την ίδια στιγμή στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Αμερικανός πρέσβης, προκειμένου η Άγκυρα να του μεταφέρει την τουρκική αντίδραση στην ανακοίνωση των ΗΠΑ αναφορικά με τη δολοφονία 13 Τούρκων στο βόρειο Ιράκ.

Ειδικότερα το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα για να του μεταφέρει με τον «εντονότερο τρόπο» την αντίδραση της Τουρκίας στην ανακοίνωση των ΗΠΑ για την δολοφονία των 13 Τούρκων πολιτών οι οποίοι είχαν απαχθεί από Κούρδους στο βόρειο Ιράκ, όπως αναφέρεται. 

Σύμφωνα με την Τουρκία εξτρεμιστές του εκτός νόμου PKK εκτέλεσαν τους απαχθέντες κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης. Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι καταδικάζουν τις δολοφονίες αν επιβεβαιωθεί ότι γι' αυτές ευθύνεται το PKK.

Η ταυτότητα των 13 Τούρκων, που είχαν απαχθεί και οι οποίοι εκτελέστηκαν σε μια σπηλιά, δεν έχει γίνει γνωστή και ο Χ.Ακάρ είχε επισημάνει ότι η απαγωγή τους δεν είχε ανακοινωθεί νωρίτερα για λόγους ασφαλείας.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν χαρακτήρισε «αστεία» την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον μετά την εκτέλεση των Τούρκων αιχμαλώτων (οι Κούρδοι υποστηρίζουν ότι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή).

«Η ανακοίνωση των ΗΠΑ για την εκτέλεση Τούρκων πολιτών από το PKK στο βόρειο Ιράκ είναι γελοία. Ισχυρίζονται ότι δεν στηρίζουν το PKK, αλλά το κάνουν σίγουρα» ανέφερε, σύμφωνα με τη Sabah.

«Το αίμα αθώων ανθρώπων που μαρτύρησαν στο βόρειο Ιράκ είναι στα χέρια όλων εκείνων που υποστηρίζουν, στηρίζουν και δείχνουν συμπάθεια στους τρομοκράτες του PKK» τόνισε.

Συνέχισε λέγοντας ότι δεν είναι η πρώτη «σφαγή πολιτών από το PKK» καλώντας τον Αμερικανό ομόλογό του Μπάιντεν να «αναγνωρίσει την τρομοκρατική οργάνωση».

«Αν θέλετε να συνεχιστεί η συμμαχία μας διεθνώς και στο ΝΑΤΟ, τότε πρέπει να σταματήσετε να είστε με το πλευρό τρομοκρατών» ανέφερε και πάλι απευθυνόμενος στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του είχε αναφέρει ότι οι ΗΠΑ στέκεται στο πλευρό της συμμάχου στο ΝΑΤΟ Τουρκίας και εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων στο βόρειο Ιράκ.



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια