Sponsor

ATHENS WEATHER

Μάχη κορυφής για #MeToo και Λιγνάδη – Τι θα πει ο Μητσοτάκης, πώς θα απαντήσει ο Τσίπρας

Η κυβέρνηση κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ή τουλάχιστον μέρος αυτής, ότι «αγκαλιάζει εχθροπαθή ρητορική, αγκαλιάζει ρητορική μίσους».


Μάχη κορυφής, αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα στην Βουλή (10:00 π.μ) μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προκάλεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με φόντο την υπόθεση Λιγνάδη και τις καταγγελίες στο πλαίσιο του MeToo, προκειμένου να ανακοινώσει πρωτοβουλίες για τον κώδικα δεοντολογίας και τη σεξουαλική κακοποίηση.

Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να βγει στην αντεπίθεση μετά το hashtag «ΝΔ παιδεραστές» και τις ακραίες θεωρίες συνωμοσίας που υιοθέτησαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και να αναμένεται να καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί για την «καμπάνια χυδαιότητας».

Κυβερνητικά στελέχη εγκαλούν τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «άλλοτε φανερά κι άλλοτε κρυπτόμενοι πίσω από τη στρατιά των troll τους στο διαδίκτυο έφθασαν στο έσχατο σημείο λασπολογίας, μετατρέποντας ένα μείζον θέμα για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία σε «ελληνικό QAnon».

Ο ΣΥΡΙΖΑ «αγκαλιάζει ρητορική μίσους»

Ενδεικτικά των προθέσεων του πρωθυπουργού, είναι όσα είπε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, ο οποίος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ή τουλάχιστον μέρος αυτής, ότι «αγκαλιάζει εχθροπαθή ρητορική, αγκαλιάζει ρητορική μίσους».

Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, η  συζήτηση αυτή σκοπό έχει «να εντοπίσει τα παθογόνα φαινόμενα στο δημόσιο διάλογο και εν τέλει στη Δημοκρατία. Αυτά τα οποία βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, με αφορμή το ζήτημα της υπουργού Πολιτισμού και όσων έχουν αναπτυχθεί στο χώρο του πολιτισμού αλλά και σε άλλους χώρους, έχουν οδηγήσει σε απόλυτη υποβάθμιση του επιπέδου διαλόγου στο δημόσιο βίο, ο οποίος παίρνει χαρακτήρα μιας εχθροπάθειας, ενός διχασμού».

Πρόσθεσε δε ότι υπάρχει μια μερίδα, η οποία ακολουθώντας πολιτική ταυτοτήτων, έρχεται και καταδικάζει, στοχοποιεί, προβαίνει σε δολοφονίες χαρακτήρων με τρόπο που «η Μεταπολίτευση δεν έχει γνωρίσει», σημείωσε χαρακτηριστικά. Και, επιχειρηματολογώντας επ’ αυτού, «η ελληνική πολιτική σκηνή είχε ένα στοιχείο μερικού διχασμού, αν μη τι άλλο όμως υπήρχε μια κρίσιμη παραδοχή, ότι δεν είναι δυνατόν να υπονομεύουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Φοβούμαι ότι έχουμε φθάσει στο επίπεδο πλέον να μην υπάρχει ούτε το τελευταίο αυτό ανάχωμα».

Οι θεσμικές πρωτοβουλίες

Σε ότι αφορά τις θεσμικές πρωτοβουλίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να ανακοινώσει ένα εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κακοποίησης και της σεξουαλικής παρενόχλησης, καθώς και αυστηρότερο ποινικό πλαίσιο για συγκεκριμένα αδικήματα.

Στήριξη στη Μενδώνη

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει και από την Βουλή, μήνυμα στήριξης στη Λίνα Μενδώνη.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο θέμα Λιγνάδη και συνέστησε στους υπουργούς του να στηρίξουν τη Λίνα Μενδώνη, την παραίτηση της οποίας ζητούν η αντιπολίτευση και καλλιτέχνες το τελευταίο διάστημα, αλλά και στελέχη της ΝΔ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το υπουργικό συμβούλιο είναι «συλλογικό όργανο» και απευθυνόμενος στους υπουργούς του φέρεται να είπε «στηρίξτε όλοι τη Λίνα».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης, στο πνεύμα της προηγούμενης δήλωσης Γεωργιάδη ότι η κα Μενδώνη βοήθησε για να ξεμπλοκάρει η επένδυση στο Ελληνικό τόνισε: «Θυμηθείτε πόσους από εσάς έχει βοηθήσει η Λίνα Μενδώνη στην προώθηση σημαντικών ζητημάτων λύνοντας θέματα συναρμοδιοτήτων».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του να επιδεικνύουν πνεύμα αλληλεγγύης ο ένας στον άλλο στα δύσκολα» και σημείωσε με νόημα ότι «κατά καιρούς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στοχοποιήσει το μισό υπουργικό συμβούλιο».

Δύο «γραμμές» στο ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη μεριά πάντως σύσσωμη η αντιπολίτευση αποδίδει πολιτικές ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πάντως και ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι διχασμένος, καθώς στο εσωτερικό του υπάρχουν στελέχη που εγκρίνουν τη γραμμή πως τα κυκλώματα παιδεραστίας φτάνουν στην αυλή του Μαξίμου, αλλά και στελέχη που απορρίπτουν αυτή τη λογική και μιλούν μόνο για πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού που δεν αποπέμπει την Λίνα Μενδώνη.

Πάντως το χθεσινό μήνυμα Μητσοτάκη αντιμετωπίστηκε από την Κουμουνδούρου ως επιβεβαίωση της γραμμής που ακολουθεί επισήμως περί αδιαμφισβήτητης πολιτικής ευθύνης του πρωθυπουργού στην επιχείρηση συγκάλυψης της υπόθεσης Λιγνάδη.

«Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε  όσα λέμε τόσες μέρες. Ότι η κα Μενδώνη τόσο καιρό λειτουργούσε υπό τις οδηγίες του. Και αφού μάζεψε τους βουλευτές του που ζητούσαν την παραίτησή της, τώρα φρόντισε να στείλει το ίδιο μήνυμα και στους υπουργούς του για να τη στηρίξουν, διαρρέοντάς το μάλιστα και με non paper. Τι άλλο πρέπει να κάνει για να επιβεβαιώσει πως η πολιτική ευθύνη ανήκει εξ’ ολοκλήρου στον κ. Μητσοτάκη;» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με όσα είπε ο πρωθυπουργός για το θέμα κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Πολιτικές ευθύνες

Πολιτικές ευθύνες πάντως αποδίδουν τόσο το ΚΚΕ, όσο και το ΜέΡΑ25 αλλά και το ΚΙΝΑΛ στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το χειρισμό της υπόθεσης Λιγνάδη μετά τις καταγγελίες και τις μηνύσεις που έγιναν.

Το ΚΚΕ κάνει λόγο για αντιπερισπασμό του πρωθυπουργού με τη συζήτηση στη Βουλή προκειμένου να κρύψει τις δικές του ευθύνες για τον χειρισμό της υπόθεσης Λιγνάδη. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας  εξέφρασε τον φόβο του ότι θα γίνει προσπάθεια συγκάλυψης και αποπροσανατολισμού «ξανά με κάποια ημίμετρα. Θα βγουν και κάποιοι ως εξιλαστήρια, θα τιμωρηθεί η δράση τους -και πολύ σωστά θα κάνουν να κλειστούν και να μη βγουν από τη φυλακή- αλλά θα συνεχίσει, όμως, να υπάρχει αυτός ο βόρβορος, όταν δεν παίρνονται μέτρα, παρά μόνο, ημίμετρα».

«Η άποψή μας είναι, επίσης, ότι πρέπει να αυστηροποιηθεί πάρα πολύ ο ποινικός κώδικας γύρω από τέτοιας φύσης εγκλήματα, ιδιαίτερα όταν αφορά ανήλικα παιδιά, γυναίκες» τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια