Απίστευτο αλλά αληθινό: Σπανάκι στέλνει... email όταν εντοπίζει εκρηκτικά


Σπανάκι είναι συνδεδεμένο με μια συσκευή παρακολούθησης που έχει την ικανότητα να στέλνει email όταν πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις.

Τα περισσότερα ζώα είναι πάρα πολύ έξυπνα. Θηλαστικά, πουλιά, χταπόδια, ακόμη και μερικά έντομα έχουν δείξει σημάδια νοημοσύνης και δεν είναι λίγες οι φορές που μας έχουν εντυπωσιάσει.

Ωστόσο, κανείς δεν θα έλεγε το ίδιο για τα φυτά. Τουλάχιστον έτσι πιστεύαμε μέχρι που ένας επιστήμονας έμαθε σε ένα σπανάκι να… στέλνει email.

Όχι, δεν σας κάνουμε πλάκα. Μηχανικοί από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) έχουν «εφοδιάσει» σπανάκια με τη δυνατότητα να στέλνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Φυσικά, δεν στέλνει το ίδιο το σπανάκι email αλλά πιο συγκεκριμένα το φυτό είναι συνδεδεμένο με μια συσκευή παρακολούθησης που έχει την ικανότητα να στέλνει email όταν πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις.

Αλλά και πάλι είναι κάτι μοναδικό καθώς για πρώτη φορά τα φυτά μπορούν να «επικοινωνούν» με τους αγρότες.

«Πρόκειται για μια νέα επίδειξη για το πώς έχουμε ξεπεράσει το εμπόδιο επικοινωνίας μεταξύ φυτών και ανθρώπων» δήλωσε στο Euronews ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης ο καθηγητής Μαρκ Στράνο.

Έτσι, το σπανάκι ή οποιοδήποτε λαχανικό βασικά, σύντομα θα σπαμάρει τα εισερχόμενά σας. Και υπάρχουν πολλά οφέλη σε αυτό.

Πώς ακριβώς λειτουργεί

Η μελέτη γίνεται στο πλαίσιο έρευνας για τα νανοβιονικά φυτά. Ακούγεται σαν κάτι που θα βλέπατε σε μια ταινία επιστημονικής φαντασίας Β' κατηγορίας, αλλά είναι ένα πραγματικό πεδίο μελέτης.

Ουσιαστικά οι επιστήμονες «εξοπλίζουν» τα φυτά με νέες ικανότητες μετατρέποντάς τα σε cyborgs. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο, αυτό που έκαναν οι επιστήμονες ήταν να βάλουν στο φυτό μια υπέρυθρη κάμερα.

Όταν οι ρίζες του φυτού εντοπίζουν μια συγκεκριμένη ένωση στο έδαφος, εκπέμπουν σήμα. Η κάμερα στη συνέχεια εντοπίζει το σήμα και στέλνει μήνυμα στον παραλήπτη για πιθανά εκρηκτικά. Με λίγα λόγια, οι ερευνητές κατάφεραν να μετατρέψουν ένα σπανάκι σε βιολογικό ανιχνευτή εκρηκτικών. 

Σίγουρα μελλοντικά κάπου, κάπως, θα φανεί χρήσιμο. Ελπίζουμε!



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια