Sponsor

ATHENS WEATHER

DW: Επιστήμονες εξαγοράστηκαν από την κυβέρνηση για να δικαιολογήσουν τα lockdowns


Αποκαλύψεις από την Die Welt οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν σε ένα «τσουνάμι» εξελίξεων.

Η εφημερίδα αποκάλυψε αλληλογραφία μεταξύ του Ινστιτούτο Koch και του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας όπου ζητήθηκε από τους επιστήμονες να στηρίξουν τα «προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα» των lockdowns. Την ίδια ώρα γερμανικό δικαστήριο ακυρώνει τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας διότι «δεν έχει τεκμηριωθεί επαρκώς».

Μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Γερμανίας, Die Welt, προχώρησε σε αποκάλυψη ότι το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας προσέλαβε επιστήμονες από το ινστιτούτο Robert Koch και πολλά πανεπιστήμια προκειμένου να δικαιολογήσουν τα αυστηρά μέτρα περιορισμού των κοινωνικών επαφών στη χώρα, την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021.

Τα έγγραφα - περισσότερα από 200 σελίδες που ανακτήθηκαν από την εφημερίδα μετά από μια νομική αντιπαράθεση με το Ινστιτούτο Koch, αποκαλύπτουν την εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και των ερευνητών-ιατρών.

Το χειρότερο σενάριο

Σύμφωνα με μια καταχώριση, ο υπουργός Εξωτερικών Markus Kerber ζητά από τους ερευνητές να αναπτύξουν ένα επιστημονικό μοντέλο για την εξάπλωση των κρουσμάτων, σύμφωνα με οποίο θα παρέχουν στήριξη για «προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα» δηλαδή όσα οδήγησαν στα δύο lockdowns που αποφασίστηκαν.

Σε μόλις τέσσερις ημέρες, οι επιστήμονες που εργάζονταν σε στενό συντονισμό με το υπουργείο δημιούργησαν ένα απόρρητο κείμενο εργασίας, το οποίο περίγραφε ένα «χειρότερο σενάριο» βάσει του οποίου πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν από τον ιό COVID-19 εάν η κοινωνική ζωή συνεχιζόταν όπως ήταν πριν από την πανδημία.

Νομοθετικές αλλαγές

Με βάση τις εν λόγω ιδιαιτέρα αρνητικές προβλέψεις, το γερμανικό κράτος προχώρησε σε σαρωτικές νομοθετικές αλλαγές σε νομοθετικές πράξεις που αφορούσαν τις ατομικές ελευθερίες προκειμένου να ισχύσουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα στις κοινωνικές επαφές - συμπεριλαμβανομένων των πρωτοφανών lockdowns που ξεκίνησαν τον Μάρτιο.

Αυτό προκάλεσε ένα πλήθος αστικών αγωγών με τις οποίες αμφισβητήθηκε η συνταγματικότητα των μέτρων, οι συνέπειες των οποίων κυμαίνονται από την απώλεια εισοδήματος έως την οδυνηρή απομόνωση των ηλικιωμένων.

Και κατά κύριο λόγο, η μείζων συνέπεια είναι η εντολή ότι οι άνθρωποι παραμένουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν τις κοινωνικές επαφές η οποία αναιρεί τα «θεμελιώδη δικαιώματα της προσωπικής ελευθερίας», σύμφωνα με τη συνταγματική τάξη της Γερμανίας.

Εν τω μεταξύ, τα γερμανικά δικαστήρια έχουν βγάλει αποφάσεις με βάση τις οποίες η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι αντισυνταγματική.

Οι δικαστικές αποφάσεις

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο (Verwaltungsgerichtshof) της Βάδης-Βυρτεμβέργης ακυρώνει την απόφαση της τοπικής κυβέρνησης για απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις οκτώ το βράδυ μέχρι τις πέντε το πρωί, κάνοντας δεκτή τη σχετική προσφυγή μίας γυναίκας από την πόλη Τύμπινγκεν. Η δικαστική απόφαση είναι τελεσίδικη και ορίζει ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας αίρεται από τις 11 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικαστηρίου τη Δευτέρα, η επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε ολόκληρο το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, με βάση τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα, κρίνεται «απλουστευτική και χωρίς διαφοροποιήσεις», ενώ δεν θεωρείται επαρκής τεκμηρίωση «ο φόβος για μία εκθετική αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων». Αυτό σημαίνει ότι οι δικαστές δεν απορρίπτουν εξ' αρχής το μέτρο, προειδοποιούν όμως ότι δεν μπορεί να επιβληθεί παρά μόνον εφόσον αποδεδειγμένα δεν έχουν αποδώσει άλλα, πιο ήπια μέτρα.

Σε μία περίπτωση, ένα δικαστήριο αποφάνθηκε η πόλη Gießen απαγόρευσε παράνομα μια διαμαρτυρία, παρά τις λεπτομερείς προφυλάξεις που περιγράφονταν από τους διοργανωτές.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η απαγόρευση εκ μέρους των αρχών της πόλης παραβίαζε την ελευθερία του συνέρχεσθαι και ότι οι νομικές πρόνοιες που θεσπίστηκαν τον Μάρτιο για την πανδημία δεν ισχύουν για υπαίθριες συνελεύσεις.

Σε μια δεύτερη υπόθεση σχετικά με μια διαμαρτυρία κατά του lockdown στη Στουτγκάρδη, το τοπικό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι η πόλη παραβίασε επίσης την ελευθερία του συνέρχεσθαι.

Μη αναλογικότητα

Τον Ιανουάριο, ένα γερμανικό δικαστήριο στη Βαϊμάρη κήρυξε την απαγόρευση των ελεύθερων κοινωνικών επαφών παράνομη και αντίθετη με τον γερμανικό Θεμελιώδη Νόμο (Gründgesetz) της Γερμανίας, θεωρώντας επειδή ο νόμος περί προστασίας κατά των λοιμώξεων δεν ήταν επαρκής νομική βάση για έναν τόσο εκτεταμένο περιορισμό των ατομικών ελευθεριών.

Σε αυτήν την περίπτωση, ένας πολίτης της Βαϊμάρης είχε διωχθεί και έπρεπε να του επιβληθεί πρόστιμο 200 ευρώ για τον εορτασμό των γενεθλίων του μαζί με 7 άλλους ανθρώπους στην αυλή ενός σπιτιού στα τέλη Απριλίου 2020.

Αυτό επέτρεψε μόνο μέλη δύο νοικοκυριών να είναι μαζί.

Το συμπέρασμα του δικαστή ήταν ότι η νομική πρόνοια περιορισμού των επαφών ήταν αντισυνταγματική και ουσιαστικά απαράδεκτη με βάση τη συνταγματική ταξη.

Είναι η πρώτη φορά που ένας δικαστής έχει ασχοληθεί λεπτομερώς με τα ιατρικά περιστατικά, τις οικονομικές συνέπειες και τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης πολιτικής που προκαλείται από την πανδημία...

Ο μηχανισμός

Με λίγα λόγια, οι Γερμανοί αξιωματούχοι χρημάτισαν το Ινστιτούτο Koch και άλλους για την παραγωγή... τρομοκρατικών μοντέλων για την εξάπλωση της υγειονομικής κρίσης, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν για τη θέσπιση αντισυνταγματικών νόμων οι οποίοι τώρα ανατρέπονται από τα δικαστήρια.

Πηγή pronews.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια