Με την ευκαιρία των εορτασμών για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, τι θα έλεγε άραγε σήμερα ο μεγάλος μας ήρωας Γεώργιος Καραϊσκάκης για τον διάλογο με την Τουρκία; Και μάλιστα λόγω των πιέσεων που ασκεί μια ξένη δύναμη -η Γερμανία- εν προκειμένω- να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος εφ` όλης της ύλης;
Η αναφορά στον Καραϊσκάκη δεν είναι τυχαία. Στις 9 Αυγούστου 1826, ο Γάλλος ναύαρχος Δεριγνύ έστησε δήθεν τυχαία μια συνάντηση στη ναυαρχίδα του ανάμεσα στον Καραϊσκάκη και τον Κιουταχή για να υπάρξει κάποια «συνεννόηση». Ο Καραϊσκάκης, που δεν είχε ενημερωθεί για την απρόσμενη αυτή συνάντηση, δεν πείστηκε για τις «καλές προθέσεις» ούτε του Δεριγνύ ούτε του Κιουταχή και έφυγε γρήγορα.
Στην περίφημη επιστολή του προς τον Κολοκοτρώνη, ο Καραϊσκάκης έγραψε για τη συνάντηση με τον Κιουταχή: «Κατ` αρχάς εξιπάσθην, ογλήγορα όμως εφιλιωθήκαμεν και ελπίζω να του κοστίση η φιλία μου. Είπαμε πολλά, εκείνος με την ιδέαν ότι έχει ραγιάδες τους Έλληνας και εγώ με την ιδέαν ότι είμεθα ελεύθεροι»…
Σχεδόν δύο αιώνες μετά, έχει κυλήσει πολύ νερό και στις δύο ακτές του Αιγαίου, αλλά με τον νέο-Οθωμανό νοσταλγό του Κιουταχή, του Ομέρ Βρυώνη και των άλλων «ηρώων» του, στο τιμόνι της Τουρκίας, η αντιμετώπιση των Ελλήνων από τον Ερντογάν ως «ραγιάδων» εξακολουθεί δυστυχώς να ισχύει!
Οσο για τον ρόλο του ξένου μεσάζοντα; Ο φιλέλληνας Δεριγνύ έχει αντικατασταθεί από την Αγκελα Μέρκελ, που κάνει ότι είναι δυνατόν για να τα βρούμε με την Τουρκία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, δίνοντας συνεχώς πιστοποιητικά «καλής συμπεριφοράς» στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ο Τούρκος πρόεδρος πουλάει «τρέλα» και μας απειλεί ότι «έτσι θα δούμε τους τρελούς Τούρκους”!
Φανατικός ποδοσφαιρόφιλος ο Ερντογάν ξέρει καλά άλλωστε ότι δύσκολα θα χάσει στο παιγνίδι με την Ελλαδα, γιατί ο διαιτητής είναι «μιλημένος»! Το ομολόγησε άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε από τον Αλέξη Παπαχελά στη συνέντευξή του στον Σκάι αν αισθάνεται ότι η Γερμανία «είναι αμερόληπτη δικαστής».
«Όχι, εκεί θέλω να καταλήξω, όχι» απάντησε ο Πρωθυπουργός, αν και έσπευσε να δικαιολογήσει το Βερολίνο λέγοντας ότι «από την άλλη, αν θέλει να παίξει αυτόν τον ρόλο πρέπει να μιλάει και με την άλλη πλευρά. Έτσι δεν είναι; Από εκεί και πέρα νομίζω ότι προσπάθησε και προσπαθεί να παίξει αυτόν τον ρόλο, αλλά τελικά δεν είναι ζήτημα τρίτων».
Σημαδεμένα τα χαρτιά
Εμείς μπορεί να έχουμε «την ιδέαν ότι είμεθα ελεύθεροι», όπως είπε στον Κιουταχή ο Καραϊσκάκης, αλλά δυστυχώς το παιγνίδι με την Τουρκία το κάνουν άλλοι και τα χαρτιά είναι σημαδεμένα.
Δεν είναι μόνο ότι το Βερολίνο απέφυγε να σχολιάσει το παραλήρημα του Ερντογαν που χαρακτήρισε τον Ελληνα πρωθυπουργό «προκλητικό» και μας απείλησε ότι «θα μάθουμε καλά την τρέλα των Τούρκων».
Η καγκελάριος Μερκελ συγχαίρει κάθε τόσο τον Ερντογαν- για «θετικά μηνύματα από την Αγκυρα» έκανε λόγο στην τηλεφωνική τους συνομιλία την περασμένη Δευτέρα.
Και το χειρότερο! Μιλά για «διαφιλονικούμενα ζητήματα» της Τουρκίας με την Ελλάδα, αρνούμενη -ως εταίρος βρε αδελφέ- να πει ότι τα μόνα προς συζήτηση θέματα είναι η νησιωτική υφαλοκρηπίδα και οι ΑΟΖ.
Αλλωστε, η Suddeutsche Zeitung, η Frankfurter Allgemeine Zeitung και άλλες γερμανικές εφημερίδες έχουν χαρακτηρίσει «μαξιμαλιστικές» τις θέσεις της Ελλάδος στο Αιγαίο.
Θα ήταν υπερβολή, αν όχι «τρέλα» βέβαια, αν περιμέναμε κάποια θετική για την Ελλάδα ανταπόκριση από το Βερολίνο, όταν:
– Ο Ερντογάν πετάει στον κάλαθο των αχρήστων όλες τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της ΕΕ για το Κυπριακό και μιλάει μόνο για «λύση δύο κρατών»!
– Η Αγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα για καταπίεση της μειονότητας στη Θράκη, την οποία μνημονεύει ως «τουρκική»!
– Ο υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακαρ κατηγορεί την Ελλάδα για στρατιωτικοποίηση των νησιών μας και προκλητική συμπεριφορά, αλλά και για παραβιάσεις στο Αιγαίο!
– Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ χαρακτηρίζει τον τουρκικό στρατό κατοχής στην Κύπρο ως «δύναμη Ειρήνης»!
– Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζητά το μοίρασμα των εσόδων από το φυσικό αέριο στην Κύπρο για να «ηρεμήσει» δήθεν η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το Βερολίνο επιχαίρει άλλωστε που το Κυπριακό παραπέμπεται σε πενταμερή συνάντηση, όπου καλείται ως ισότιμος συνομιλητής η κατεχόμενη βόρεια Κύπρος, μετατρέποντας έτσι σε «κοινότητα» την ενιαία κρατική Κυπριακή οντότητα -δηλαδή μία χώρα μέλος της ΕΕ!
«Γυμνοί στ` αγκάθια»
Το ερώτημα είναι βέβαια γιατί πάμε «γυμνοί στ` αγκάθια», σε διερευνητικές επαφές με αυτή την προκλητική συμπεριφορά -πρακτική Τουρκίας και Γερμανίας; Γιατί να επιδεικνύει η Αθήνα τέτοια… μετριοπάθεια;
Ο επονομαζόμενος και Μάγος της εξωτερικής πολιτικής, Χένρι Κίσιγκερ έλεγε ότι «η μετριοπάθεια είναι προσόν μόνο όταν οι άλλοι αντιλαμβάνονται ότι έχεις και άλλες επιλογές».
Δεν έχουμε άλλες επιλογές, άραγε; Μόνο την κόκκινη ομπρέλα της Γερμανίας. Αυτή με την …ημισέληνο στην ούγια;
Όταν ακόμη και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel παραδέχεται ότι «ο Ερντογάν ακολουθεί μια διορθωτική πορεία στην εξωτερική πολιτική γιατί ξέμεινε από συμμάχους».
Με την αλλαγή στο Λευκό Οίκο, αλλά και στο Στέητ Ντηπάρτμεντ και το Αμερικανικό Πεντάγωνο, «έχουν ζώσει τα φίδια», άλλωστε τον Ερντογάν.
Όπως γράφει το επίσης γερμανικό περιοδικό FOCUS «μετά τον Τραμπ, ο Ερντογάν πρέπει να αλλάξει δύο ταχύτητες και να μετατραπεί από έναν επιτιθέμενο στη Μέση Ανατολή σε έναν συνετό πολιτικό. Ο στόχος του όμως είναι να παγιώσει τα πολιτικά και στρατιωτικά κέρδη των τελευταίων τεσσάρων ετών -στη Συρία, τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο- μέσω της διπλωματίας» τονίζει το γερμανικό περιοδικό και προσθέτει: «Ο Ερντογάν εμφανίζεται τώρα σεβαστικός απέναντι στην Ευρώπη. Αλλά η εσωτερική πολιτική του, που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα μπορούσε να ανατρέψει τα σχέδιά του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να γίνουν ο μεγαλύτερος εχθρός του Τούρκου Προέδρου» τονίζει το FOCUS.
Αυτό λένε άλλωστε όλοι οι διεθνείς αναλυτές, αλλά το δείχνουν και οι πράξεις: Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν για «δύο κράτη στην Κύπρο», κατέστησε σαφές ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν μια συνολική λύση υπό την ηγεσία των Κυπρίων για την επανένωση του νησιού σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους καθώς και την ευρύτερη περιοχή».
Η πλειοψηφία στη Γερουσία επίσης (56 γερουσιαστές) κάλεσε τον Πρόεδρο Μπάιντεν να πιέσει την τουρκική κυβέρνηση να βελτιώσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επισημαίνοντας τον αυξανόμενο αυταρχισμό τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
«Η εξωτερική πολιτική του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επίσης εξελιχθεί σε όλο και πιο επιθετική» αναφέρουν οι 56 Αμερικανοί γερουσιαστές. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ αξίωσε επίσης την άμεση απελευθέρωση του επιχειρηματία και αγωνιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα Οσμάν Καβαλά, που κρατείται εδώ και τρία χρόνια με γελοίες κατηγορίες.
«Η επιθετική προσέγγιση της Άγκυρας στις εξωτερικές σχέσεις είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μετατόπιση της Τουρκικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, από τη συνεργασία προς την αναχαίτιση» λέει ο Νίκολας Ντάνφορθ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν της Ουάσιγκτον.
«Με απλά λόγια, η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί πλέον τις Ηνωμένες Πολιτείες ως στρατηγική απειλή και όχι σύμμαχο», λέει ο Ντάνφορθ και προσθέτει ότι «και μια αυξανόμενη πλειοψηφία στην Ουάσινγκτον βλέπει πλέον την Τουρκία με τον ίδιο τρόπο».
Αυτός είναι πλέον ο μόνος φόβος του Ερντογάν και για αυτό θα αγκαλιάζει όλο και περισσότερο τη Γερμανία και αυτή θα ενδίδει. Μόνο που και το Βερολίνο θα δεχθεί πιέσεις από τον Πρόεδρο Μπάιντεν.
Ως παλιός πολιτικός άλλωστε, ο νέος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα έχει ακούσει τη διάσημη ρήση του Νικήτα Χρουτσώφ σε μια συζήτησή του με τον Μάο Τσε τουνγκ στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου:
«Το Βερολίνο είναι οι όρχεις της Δύσης. Κάθε φορά που θέλω να κάνω τη Δύση να στριγγλίσει, πιέζω το Βερολίνο…»!
Πηγή Εφημερίδα «Δημοκρατία»
0 Σχόλια