Ο μακρύς δρόμος μέχρι να φανεί φως στην άκρη του τούνελ


Ο σταθερά τετραψήφιος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων, η αυξητική πίεση που ασκείται στις ΜΕΘ, οι μεταλλάξεις που κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό και η συσσωρευμένη κούραση από τα συνεχιζόμενα περιοριστικά μέτρα, δίνουν το στίγμα για τον μακρύ και δύσβατο δρόμο, που έχουμε μπροστά μας μέχρι να φανεί φως στην άκρη του Covid-τούνελ.

Τα καλά νέα είναι ότι οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν τους 500.000 και θα συνεχιστούν έστω και μετ' εμποδίων τις επόμενες ημέρες (σε αντίξοες καιρικές συνθήκες λόγω της «Μήδειας») κι όλα αυτά σε ένα περιβάλλον συσσωρευμένης κούρασης από τα συνεχιζόμενα περιοριστικά μέτρα.

Την αισιόδοξη πλευρά του νομίσματος συνθέτουν οι έρευνες για νέα φάρμακα, όπως η καινοτόμος εισπνεόμενη θεραπεία του καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ από το Ισραήλ-που ωστόσο πρέπει να δοκιμαστεί σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ασθενών προκειμένου να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά του- και η είδηση πως ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ στη Μ. Βρετανία δουλεύουν πυρετωδώς πάνω σε ένα καθολικό εμβόλιο που θα προστατεύει από όλες τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, καθώς στοχεύει σε πρωτεΐνη του πυρήνα και όχι της ακίδας.

Ωστόσο, αυτό εκτιμάται ότι δεν θα είναι έτοιμο νωρίτερα από τις αρχές του 2022, ενώ και προς το καλοκαίρι αναμένονται τα πρώτα ευρήματα για την δοκιμή Covid εμβολίων σε παιδιά, ένα μεγάλο πρότζεκτ που κατά τους ειδικούς θεωρείται απαραίτητο κομμάτι του παζλ προκειμένου να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία.

Ήδη οι φαρμακοβιομηχανίες Moderna, Pfizer και Astra Zeneca ξεκινούν δοκιμές με εμβόλια covid για παιδιά κι εφήβους, με στόχο την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στο σχολείο την επόμενη σχολική χρονιά.

Στο μεγάλο διακύβευμα της επιτάχυνσης της εμβολιαστικής διαδικασίας, σημαντική αναμένεται η συνεισφορά των δύο mega εμβολιαστικών σταθμών στη Helexpo στο Μαρούσι και στη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, που ξεκινούν την λειτουργία τους από Δευτέρα, όχι όμως full speed αλλά στο ρελαντί. Ο εμβολιαστικός σταθμός στην Helexpo περιλαμβάνει 48 εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία έχουν πλήρη δυναμικότητα 5.760 εμβολιασμών την ημέρα ή 150.000 εμβολιασμών μηνιαίως από τον μήνα Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

«Ο σταθμός στη ΔΕΘ περιλαμβάνει 24 εμβολιαστικά κέντρα και στην πλήρη ανάπτυξη του θα εμβολιάζει περισσότερους από 6000 ανθρώπους την ημέρα ή περισσότερους 150.000 ανθρώπους μηνιαίως», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες  πρόσθεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Το προσωπικό που θα επανδρώσει τα mega εμβολιαστικά κέντρα προέρχεται από τις ένοπλες δυνάμεις και τα στρατιωτικά νοσοκομεία, όπως ακριβώς έπραξε για την ανάπτυξη όλων των εμβολιαστικών του κέντρων το Ισραήλ, το κράτος- πρότυπο παγκοσμίως στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ωστόσο για την δύσκολη εβδομάδα που μας περιμένει-με την χώρα να κινδυνεύει να παραλύσει από τις χιονοπτώσεις της «Μήδειας» οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν απρόσκοπτα «θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος» με την Αστυνομία, την πολιτική προστασία και τους εργαζόμενους στους Δήμους να βρίσκονται επί ποδός πολέμου για να κρατήσουν ανοιχτές τις οδικές αρτηρίες βρέξει-χιονίσει.

Ήδη τα Γρεβενά, η Καστοριά κι άλλες περιοχές της βορείου Ελλάδας έχουν ντυθεί από το πρωί στα λευκά, ενώ συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς καθαρίζοντας τους δρόμους που οδηγούν στα εμβολιαστικά κέντρα, ώστε να μην χαθούν οι πολύτιμες δόσεις των εμβολίων.

Μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί το 5% του πληθυσμού και πρέπει να περιμένουμε να εμβολιαστεί το 60%, προκειμένου να πάρουμε πίσω τις ζωές μας και ενώ τα απανωτά lockdown δοκιμάζουν όλο και περισσότερο τα αποθέματα ψυχικής αντοχής της κοινωνίας.

Αλεξία Σβώλου

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια