Πολιτικά συμπεράσματα από την υπόθεση Λιγνάδη


Του Μανόλη Καψή

"Εμφανίστηκε γυμνός μπροστά στη Βουλή και την κοινωνία, φοβισμένος να μη διαταράξει την ισορροπία των δυνάμεων που τον στηρίζουν, αδύναμος να διαχειριστεί μια πρωτοφανή υπόθεση με σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις". Αυτό ήταν το σχόλιο της "Αυγής" για την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στη συζήτηση προχθές, για το σκάνδαλο Λιγνάδη.

Θα έλεγες ότι ταιριάζει γάντι στην εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, στην ίδια συζήτηση για την υπόθεση Λιγνάδη. Απλώς η "Αυγή" μπέρδεψε ασυνειδήτως τα πρόσωπα.

Η συζήτηση δεν αφορούσε φυσικά μια ανύπαρκτη απόπειρα συγκάλυψης -άλλωστε, όπως και ο ίδιος ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ομολόγησε εν τη αφελεία του, η παραίτηση Λιγνάδη υπεβλήθη μόλις λίγες ώρες μετά την πρώτη καταγγελία, κι ας ήταν ανώνυμη- ούτε φυσικά το φοβερό μυστικό που συνδέει τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη Λίνα Μενδώνη -μυστικό που μόνο ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει, αλλά δεν θέλει να το μοιραστεί μαζί μας, γιατί δεν εμπιστεύεται προφανώς την εχεμύθειά μας- ούτε τις λάθος δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού για την υπόθεση. Μια λεπτομέρεια.

Η συζήτηση, όπως άλλωστε το προέβλεπε και η ημερήσια διάταξη, ήταν για "την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου” και ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ότι δεν κατάλαβε. Έκανε ότι δεν κατάλαβε τον οχετό που ξεχύθηκε στα social media, οχετό που πυροδότησαν οι αναρτήσεις, τα ρεπορτάζ και η αρθρογραφία των "πιο ΣΥΡΙΖΑ πεθαίνεις” Παύλου Πολάκη, Κώστα Βαξεβάνη και λοιπών φαρισαίων. Μεταξύ αυτών και του διευθύνοντος την εφημερίδα η "Αυγή", που είδε "παιδέρες” στο Μαξίμου και αναρωτήθηκε μήπως υπάρχει κάτι στο νερό. 

Έκανε ότι δεν κατάλαβε το μέγεθος που πήρε η καμπάνια #νδ παιδεραστές, έκανε ότι δεν διάβασε τις αναρτήσεις της βουλευτού Ελευθεριάδου, για τα ανήλικα που ψωνίζονται από τις ΜΚΟ. Έτσι, όπως θα έλεγε και η "Αυγή", "εμφανίστηκε γυμνός μπροστά στη Βουλή και την κοινωνία”. Και ψέλλισε κάτι αστείες δικαιολογίες για την ασυδοσία του πληκτρολογίου.

Θα μου πείτε ότι ίσως τον κατηγορώ αδίκως. Αυτό κατάλαβε, αυτό έκανε. Αυτό μπορεί, αυτό κάνει. Καμία αντίρρηση. Αν ο κύριος Τσίπρας θέλει στο μαγαζί του συμπρόεδρους τον Παύλο Πολάκη και τον Κώστα Βαξεβάνη, δικό του θέμα. Δικό του είναι και το μαγαζί, αυτός αποφασίζει. Σιγά μη ρωτήσει τον Νίκο Μπίστη ή τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Σωστό και αυτό.

Υπάρχουν μόνο δυο προβλήματα. Το ένα είναι ότι δεν φαίνεται να μοιάζει για μια πολύ επιτυχημένη πολιτική διεύρυνσης της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ. Αν νομίζει ο κ. Τσίπρας ότι θα προσελκύσει τους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς με τον εμετό του Πολάκη και του Βαβεβάνη, νομίζω ότι θα απογοητευθεί. Προς το παρόν, τον μόνο που φαίνεται να προσελκύει είναι τον Γιώργο Τράγκα, αλλά δεν τον έχουμε καταγράψει στις δυνάμεις της κεντροαριστεράς. 

Πιο πιθανό είναι να αναβιώσει ο υγειονομικός αποκλεισμός του ΣΥΡΙΖΑ από τις υπόλοιπες δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, αυτή τη φορά και για λόγους αισθητικής και μπόχας, παρά η διεύρυνση που ονειρεύεται. 

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι οι δυνάμεις που φαίνεται να ελευθερώνει και νομίζει ότι καρπώνεται ο κ. Τσίπρας, τις δυνάμεις του ανορθολογισμού, του μίσους, του οχετού, της αντισυστημικότητας και της συνωμοσιολογίας, θα τις βρει μπροστά του. Αν νομίζει ότι προσφέροντας έδαφος και οπαδούς σε επικίνδυνους γραφικούς, όπως ο Τράγκας και ο Βελόπουλος, καταφέρεται κατά της Νέας Δημοκρατίας, να γνωρίζει ότι παίζει με τη φωτιά. Θα γίνει και αυτός θύμα των δυνάμεων που κολακεύει. Ας του θυμίσουμε την ιστορία με το κότερο και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Υπάρχει και ένα ερώτημα. Γιατί το κάνει αυτό ο κ. Τσίπρας; Γιατί δεν βρήκε ευκαιρία να αποσυνδέσει το κόμμα του με τους ακραίους, χυδαίους και έξαλλους, που το οδηγούν στο περιθώριο, όπως δείχνουν άλλωστε και οι δημοσκοπήσεις; Πιστεύει στα αλήθεια ότι θα βρεθούν αρκετοί ψηφοφόροι που θα πειστούν ότι στο Μαξίμου υπάρχει κύκλωμα παιδεραστών, που εκμεταλλεύεται ανήλικους μετανάστες; Γιατί εγκλωβίζεται και εγκλωβίζει το κόμμα του στο λούμπεν περιθώριο;

Νομίζω ότι η "Αυγή" δίνει την εξήγηση: "Φοβισμένος να μη διαταράξει την ισορροπία των δυνάμεων που τον στηρίζουν”... Με τον ίδιο τρόπο που ο Αλέξης Τσίπρας σύρεται στην υποστήριξη των δικαιωμάτων του Κουφοντίνα και ταυτίζεται με την περιθωριακή αριστερά, με τον ίδιο τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας σύρεται να συμπορευθεί μαζί με τους χυδαίους και έξαλλους, ώστε να μην διαταράξει τις κομματικές ισορροπίες που τον στηρίζουν. 

Αλλά αυτή βέβαια είναι η "εξήγηση” της "Αυγής". Προσωπικά έχω άλλη άποψη. Γιατί αυτός είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Τίποτα καλύτερο.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια