Καλή Ανάσταση..., με όλη τη σημασία της λέξης


Του Γιώργου Κράλογλου

Η κατηφόρα δεν τελείωσε. Πάμε για Πάσχα. Και ας τους φωτίσει, το Άγιο Πάσχα, να δεχθούν (όλοι τους) ότι με αυτό το μοντέλο οικονομίας δεν περπατάμε.

Ας τα βάλουμε κάτω για να δούμε πού είμαστε και πού βαδίζουμε. 

Κάναμε ποδαρικό με το δεξί... στην αριστερή μας κρατικίστικη οικονομία. Από τον Ιανουάριο όμως κοιτάμε το Πάσχα και τις κρατήσεις σε ξενοδοχεία και δωμάτια, από τουρίστες και ιθαγενείς παραθεριστές, γιατί αν δεν γίνουν χαθήκαμε στην κυριολεξία. 

Αν ο τουρισμός,  δεν μοιάζει κάπως, με εκείνον του 2019, η ανάπτυξη του 2021 "ύψους" 0,5% -1%, θα γίνει το ανέκδοτο της οικονομίας, με μια λέξη... Αν βοηθήσει ο τουρισμός (μαζί με τα μπάνια του λαού) ίσως μιλήσουμε για 4%, στο τέλος του χρόνου!!

Άλλη ανάπτυξη (εκτός από τουρισμό και παραθερισμό), δεν προβλέπεται ούτε το 2022. Ψάξτε το όσο και όπου θέλετε. 

Κάναμε ποδαρικό με το δεξί..., στην αριστερή μας κρατικίστικη οικονομία με ύφεση κάτι παραπάνω από 10%. Τόσο θα δείξει όταν μετρηθεί και επισήμως. Και αυτοί που ξέρουν (στο υπουργείο Οικονομικών) τρομάζουν, υπολογίζοντας να "ψηλώνει" πάνω και από 15%, μέχρι το Πάσχα!!

Κάναμε ποδαρικό με το δεξί..., στην αριστερή μας κρατικίστικη οικονομία με τα "καλάθια" από τα κρατικά "λεφτόδεντρα" να έχουν τα 7,5 δισ. ευρώ, (του προϋπολογισμού του 2021) αλλά να μην φτάνουν. 

Και αυτοί που ξέρουν (στο υπουργείο Οικονομικών) ετοιμάζονται (το είπαν και χτες και προχτές) να συμπληρώσουν τα βοηθήματα του κράτους-πατερούλη με 500 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Άλλοι (πιο ρεαλιστές επίσης των οικονομικών υπουργείων) λένε πως θα χρειαστούν ακόμη 1-1,5 δισ. για να αποφύγουμε 70-100.000 λουκέτα βιοτεχνών και εμπόρων. Και ας μη μιλήσουμε για απολύσεις (προσθέτουν οι ίδιοι). 

Κάναμε ποδαρικό με το δεξί..., στην αριστερή μας κρατικίστικη οικονομία περιμένοντας επενδύσεις για το 2021 από πού; 

Από τη βιομηχανία, την ενέργεια,  τις κατασκευές,  τις πολυεθνικές και τις λεγόμενες εμβληματικές,  ας το ξεχάσουμε για το 2021 και μέχρι το 2024.

Τι μένει; Το 98,5% της βιοτεχνικής Ελλάδας. Και η ρευστότητα; Οι βιοτεχνίες δεν έχουν ρευστό να κρατήσουν (στο μέγεθός της) ούτε την εφοδιαστική αλυσίδα. Δεν αντέχουν να πληρώσουν ούτε βασικές πρώτες ύλες τώρα που και η Κίνα (βασικός προμηθευτής τους) διπλασίασε τα μεταφορικά. Και οι Κινέζοι δεν παίζουν. Ζητάνε τα λεφτά των πρώτων υλών και τα μεταφορικά προκαταβολικά,  αλλιώς δεν τα φορτώνουν. 

Το δικό μας ρεπορτάζ λέει μάλιστα, ότι Οργανώσεις της παραγωγής, είναι σε συνεννοήσεις για μαζικές εισαγωγές πρώτων και άλλων υλών από την Κίνα,  μπας και τους έρχονται φθηνότερα... Και εμείς μιλάμε για επενδύσεις στο 2021, από τη βιοτεχνική Ελλάδα; Τρελαθήκαμε; 

Κάναμε ποδαρικό με το δεξί..., στην αριστερή μας κρατικίστικη οικονομία και στις αποκρατικοποιήσεις, ξεκινώντας από ιδιωτικοποιήσεις εντυπωσιασμού που είναι στον χώρο της ενέργειας. 

Και τι διαπιστώσαμε; Ότι κανείς δεν έρχεται να αγοράσει τίποτε έτσι όπως θέλουμε τα το πουλήσουμε και έτσι όπως φανταζόμαστε ότι θα τον υποχρεώσουμε να το κρατήσει. 

Κρατικά κουφάρια,  με φέσια ως το πιγούνι,  προβάλουν αξιώσεις να μην αλλάξει τίποτε από το σημερινό μονοπωλιακό κατεστημένο. Και επειδή τίποτε δεν πρόκειται να συμβεί μέσα στο 2021 (ώστε να το "τσοντάρουμε" στατιστικά στην ανάπτυξη...),  αρχίσαμε τις παρατάσεις και τα ξεκαθαρίσματα με τη δικαιοσύνη. 

Όταν όμως ακούς παραπομπές στη δικαιοσύνη ψάχνε για κυβέρνηση των επόμενων εκλογών, να φορτώσεις τις ιδιωτικοποιήσεις...

Κάναμε ποδαρικό με το δεξί... στην αριστερή μας κρατικίστικη οικονομία ανακατεύοντας την εργασιακή "τράπουλα" με υποσχέσεις για αλλαγές και αναπροσαρμογές.

Την ίδια ώρα όμως το κράτος-πατερούλης δεσμεύεται να φροντίσει και εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Συνταξιούχους που θα ανεβάζουν και θα κατεβάζουν κυβερνήσεις, τουλάχιστον σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις!!

Η πανδημία θα συνεχίσει, να "σκεπάζει" το αποτυχημένο, 40χρονο,  μοντέλο της οικονομίας μας, δυστυχώς και το 2021. Το "χάρισμα" όμως θα εξαφανιστεί, όταν το ευρωπαϊκό μπάχαλο με εμβόλια και εμβολιασμούς ξεπεραστεί. Και όταν ο ορίζοντας στην Ε.Ε ξεκαθαρίσει, οι οικονομίες (των αναπτυγμένων κρατών) θα περπατάνε σε χαραγμένο δρόμο ανάπτυξης. Εμείς βάλαμε (προ μηνός) στα συρτάρια άλλη μία "συνταγή" μεταρρυθμίσεων και αλλαγής του οικονομικού μοντέλου. Θα την ανασύρουμε για να πάμε σε μεταρρυθμίσεις ή θα μείνουμε στον "μονόδρομο" της "βιομηχανίας τουρισμού" με τα εισαγόμενα τσολιαδάκια; 


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια