Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού φέρνουν 3η δόση εμβολιασμού;

© Φωτογραφία : SOOC / George Vitsaras
Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντί τους προβληματίζουν τους ειδικούς που εκτιμούν ότι μπορεί να χρειαστεί τρίτη δόση εμβολίου.

Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού και το κατά πόσο τα εμβόλια θα είναι εξίσου αποτελεσματικά όπως στον αρχικό ιό, έχουν οδηγήσει τους επιστήμονες να μιλούν ήδη για τρίτη δόση εμβολίου.

Την αρχή έκανε ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος, που εξέφρασε την ανησυχία του για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στις μεταλλάξεις και μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο της τρίτης δόσης.

«Αν δούμε ότι τα εμβόλια αυτά δεν είναι όπως μας λένε οι εταιρείες, 100% αποτελεσματικά για να αποτρέπουν τις νοσηλείες και τους θανάτους -γιατί αυτό μας ενδιαφέρει περισσότερο- τότε προφανώς και θα χρειαστεί επαναληπτική δόση. Αυτή φτιάχνουν τώρα οι εταιρείες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τρίτη δόση του εμβολίου για αντιμετώπιση των μεταλλάξεων;

Την άποψη ότι μπορεί να χρειαστεί και τρίτη δόση εμβολιασμού εξέφρασε στο Sputnik ο καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ Αντώνης Γούλας, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν θα είναι το ίδιο εμβόλιο.

«Θα είναι ένα αλλαγμένο εμβόλιο για να μπορεί να αντιμετωπίσει τις μεταλλάξεις σε περίπτωση που αυτά που έχουμε δεν τις αντιμετωπίζουν. Για παράδειγμα, ξέρουμε ότι τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη τα εμβόλια που έχουμε δεν την πιάνουν, δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα» είπε ο κ. Γούλας.

Πρόσθεσε ότι ο επιπλέον εμβολιασμός δεν ελλοχεύει κάποιο κίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κάθε χρόνο κάνουμε εμβόλιο κατά της γρίπης» και επισήμανε ότι «δεν ξέρουμε πόσο σύντομα θα πρέπει να γίνει η επιπλέον δόση» καθώς και ότι «δεν θα κάνουν όλοι».

«Ίσως χρειαστεί εκεί που εξαπλώνεται η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη για την οποία όμως δεν ξέρουμε πολλά ακόμα. Δεν ξέρουμε αν είναι πιο επικίνδυνη από το κλασικό στέλεχος του ιού» κατέληξε ο κ. Γούλας.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια