Tando: Ένας ρομποτικός, ιπτάμενος «σεκιουριτάς»


Ιπτάμενα drones χρησιμοποιούνται ήδη για την επιτήρηση εξωτερικών χώρων, αλλά η λειτουργία τους είναι μάλλον δύσκολη σε εσωτερικούς, λόγω πιθανών δυσκολιών στη λήψη σήματος GPS για πλοήγηση, πολλών εμποδίων κ.α. Ωστόσο είναι αρκετοί αυτοί που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα, όπως η ισραηλινή Indoor Robotics, που ανέπτυξε το Tando.

Το συγκεκριμένο σύστημα, όπως αναφέρει το New Atlas, αποτελείται από τρία τμήματα: Τα drones (quadcopters), τα «Tiles» για επαναφορτισμό μπαταρίας και την εφαρμογή με την οποία ο χρήστης ελέγχει το σύστημα.


Όταν δεν περιπολεί, το κάθε drone κρέμεται από το Tile του, με έναν ειδικό μηχανισμό πρόσδεσης. Όταν έρχεται η ώρα να αρχίσει τις περιπολίες (πχ όταν έχει τελειώσει το ωράριο εργασίας σε έναν χώρο εργασίας και οι εργαζόμενοι πηγαίνουν στα σπίτια τους) το αεροσκάφος απελευθερώνεται και αρχίζει να πετά στους διαδρόμους.

Τα drones λειτουργούν ως «στόλος» και συνεργάζονται μεταξύ τους, καλύπτοντας διαφορετικές περιοχές, αν και υπάρχει η δυνατότητα χρήσης ενός μεμονωμένου drone. Χρησιμοποιώντας οπτικές και θερμικές κάμερες, επιτηρούν το περιβάλλον τους συνεχόμενα, σε 360 μοίρες, ακόμα και όταν είναι δεμένα σε Tile. Τα δεδομένα αναλύονται σε πραγματικό χρόνο μέσω αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης σε cloud based server. Εάν εντοπιστούν ανωμαλίες όπως εισβολείς, φωτιές ή άγνωστα αντικείμενα, ο διαχειριστής του συστήματος ενημερώνεται μέσω της εφαρμογής.

Όσον αφορά στον τρόπο πλοήγησης, τα drones κινούνται χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό οπτικής πλοήγησης (όπου αναγνωρίζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά/ ορόσημα του χώρου) και τεχνολογία LIDAR. Στην πράξη, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το σύστημα «βλέπει» το περιβάλλον, εκτιμά τις αποστάσεις και έχει γνώση του πού βρίσκεται κάθε στιγμή.

Η τιμή του δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, ωστόσο υποστηρίζεται πως θα είναι φθηνότερο από τις πιο συμβατικές εναλλακτικές, όπως φρουροί ασφαλείας, επίγεια drones ή στατικοί αισθητήρες.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια