H τουρκική θηλυκή τριάδα του Μπάιντεν


Οι προσδοκίες μας να στριμώξει ο Τζο Μπάιντεν την ερντογανική Τουρκία δεν είναι εντελώς αβάσιμες. Πλην όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η υπερδύναμη έχει πολύπλοκα συμφέροντα στην περιοχή μας, που περιστρέφονται κυρίως γύρω από την ανάσχεση της Ρωσίας -και δευτερευόντως της Κίνας.

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να δούμε την τοποθέτηση τριών κυριών τουρκικής καταγωγής στο επιτελείο του νέου προέδρου των ΗΠΑ- και μάλιστα σε καίρια πόστα, που σχετίζονται με τη λήψη αποφάσεων σε θέματα οικονομίας, εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Το γεγονός ότι και οι τρεις Αμερικανο-τουρκάλες αξιωματούχοι ανήκουν στο παραδοσιακό «βαθύ κράτος», που αντιμάχεται τόσο το «σύστημα Τραμπ» όσο και το «σύστημα Ερντογάν», δεν σημαίνει ότι δεν βάζουν σε πρώτη μοίρα τα συμφέροντα της «μητέρας-πατρίδας» τους – και σε καμία περίπτωση τα ελληνικά.

Ισχυρότερη όλων δείχνει η Ναζ Ντουράκογλου, που καταλαμβάνει το υψηλότερο πόστο που ανέλαβε ποτέ Τουρκο-αμερικανός στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Μπάιντεν τη διόρισε αναπληρώτρια υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για τις σχέσεις της αμερικανικής διπλωματίας με το Κογκρέσο, όπου ως γνωστόν λύνει και δένει ο φιλέλληνας επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ. Η Ντουράκογλου ανήκει στο περιβάλλον της πρώην και νυν υφυπουργού Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, ιδιαίτερα σκληρής σε θέματα προστασίας των αμερικανικών συμφερόντων σε Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειο και Ανατολική Ευρώπη και μάλλον πιεστικής απέναντι στην Κύπρο.

Η Ντιντέμ Νισαντζί, πρώην επικεφαλής δημόσιας πολιτικής του ομίλου Μπλούμπεργκ, ανέλαβε προσωπάρχης της νέας υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν. Ηταν προσωπάρχης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και σύνδεσμός της με τον Λευκό Οίκο επί Ομπάμα, ενώ διατηρούσε υψηλόβαθμα πόστα στο Κογκρέσο την εποχή της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2007-2009.

Η τρίτη Τουρκο-αμερικανίδα της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι η Εζγκέ Γκιουζέλσού, αναπληρώτρια επικεφαλής του νομικού τμήματος του Πενταγώνου. Δικηγόρος στην Καλιφόρνια με σπουδές σε Στάνφορντ και το Χάρβαρντ, έχει προϋπηρεσία στην επιτροπή στρατιωτικών της Γερουσίας.

[ ΥΓ.: Τα ονόματά τους στα τουρκικά, αν θέλετε να βάλετε φωτογραφίες στο σάιτ: Naz Durakoglou, Οzge Güzelsu, Didem Nisanci].


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια