Την πρώτη εργάσιμη ημέρα της πρώτης εβδομάδας του νέου χρόνου, επέλεξε ο πρωθυπουργός, για ν’ ανακοινώσει τον (όχι και τόσο ξαφνικό) ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.
Ένα ανασχηματισμό ο οποίος, πέρα από τις όποιες άλλες στοχεύσεις του ως προς το κυβερνητικό έργο, μεταφέρει δύο σημαντικά πολιτικά μηνύματα:
Α. Οι επόμενες εκλογές είναι κοντά. Πιθανότατα και αμέσως μετά το τέλος των μεγάλων προβλημάτων της πανδημίας (μικρά θα υπάρχουν για αρκετό καιρό ακόμη). Ακόμη και εάν δεν είναι "προγραμματισμένες", θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως αποτελούν μία σοβαρότατη πιθανότητα.
Β. Η πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στους χώρους της υγιούς Κεντροαριστεράς, του Κέντρου και της Κεντροδεξιάς, είναι αδιαμφισβήτητη και παγιωμένη, εδώ και καιρό. Έφτασε λοιπόν η ώρα να διασφαλιστεί και ο όποιος (υπαρκτός ή φανταστικός) κίνδυνος διαρροής δυνάμεων, προς τα δεξιά. Ανεξαρτήτως του πραγματικού χρόνου των εκλογών…
Φυσικά, όπως συμβαίνει σε όλους τους ουσιαστικούς ανασχηματισμούς διαχρονικά, υπήρξαν επίσης κάποιες ανακατατάξεις καθώς και ορισμένες κρίσεις πεπραγμένων, με βάση το έως τώρα έργο που έχει παραχθεί. Οι οποίες συνοδεύτηκαν από τις αντίστοιχες επιβραβεύσεις αλλά και "μπόνους".
Επιπλέον, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι στο καινούργιο κυβερνητικό σχήμα, διακρίνονται 2-3 στελέχη σε "Επικίνδυνες Αποστολές". Με την υποσημείωση πως όλα τα "κομάντο", έχουν ανταπεξέλθει σε αντίστοιχες θέσεις παλαιότερα, άρα η τοποθέτησή τους μόνο τυχαία δεν είναι …
Η στήλη δεν βρίσκει λόγο εισόδου σε εκ των υστέρων ονοματολογία! Ούτε να μεταφέρει παρασκηνιακές διαδικασίες! Παρότι κάποιες (λίγες), θα ήταν ταυτόχρονα διασκεδαστικές, διδακτικές και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Όμως ο κίνδυνος να "κατηφορίσει" το κείμενο προς το σκέτο κουτσομπολιό θα ήταν εξαιρετικά μεγάλος, κάτι που εν μέσω πανδημίας και δεκάδων νεκρών καθημερινά, δεν μοιάζει ότι καλύτερο, ως επιλογή.
Εξάλλου, το σημαντικότερο στην υπόθεση του συγκεκριμένου ανασχηματισμού, είναι η πρόδηλη πρόθεση του πρωθυπουργού να στείλει τα παραπάνω μηνύματα, διορθώνοντας ταυτόχρονα τις υπάρχουσες δυσλειτουργίες και ρυθμίζοντας τις σχετικές υποθέσεις, αφήνοντας ταυτόχρονα ανέγγιχτα τα υπουργεία που αντιμετωπίζουν τα διάφορα "θερμά μέτωπα" της χώρας. Εξ ου και το οικονομικό επιτελείο, του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων συμπεριλαμβανομένου, το υπουργείο Υγείας, το Προστασίας του Πολίτη, το Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Εθνικής Άμυνας έμειναν ανέγγιχτα. Ενώ το Εξωτερικών, δέχθηκε μόνο μία "ειδικού τύπου" διόρθωση η οποία, κατά τα φαινόμενα, ήταν αναπόφευκτη. Άγνωστο γιατί, αλλά είναι ξεκάθαρο πως εκεί υπήρχε κάποιο σοβαρό πρόβλημα που προκαλούσε δυσλειτουργία που ήταν αδύνατο ν’ αντιμετωπιστεί, χωρίς αλλαγή προσώπου.
Αφήνοντας όμως στην άκρη τον κορμό των βασικών υπουργείων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των κρίσεων που δοκιμάζουν την χώρα (πανδημία, εθνικά θέματα με Τουρκία, μεταναστευτικό) οι αλλαγές ήταν πολλές και αρκετά εκτεταμένες. Δεκατρία νέα πρόσωπα, με τον αριθμό των γυναικών που συμμετέχουν στο σχήμα να αυξάνεται στις δέκα, κάθε άλλο παρά ασήμαντη ή μικρή διαφοροποίηση μπορεί να τα χαρακτηρίσει κανείς.
Όλα τα θετικά όμως, έχουν κόστος. Το οποίο στην συγκεκριμένη περίπτωση έχει την μορφή του τεράστιου και εξαιρετικά δυσκίνητου σχήματος. Πενήντα οκτώ μέλη αριθμεί η νέα κυβέρνηση και, εκτός από τις δυσκολίες στον συντονισμό την οργάνωση και τον αποτελεσματικό έλεγχο που προκαλεί αυτός ο τεράστιος αριθμός, επιφέρει επίσης ένα όχι αμελητέο πλήγμα στην εικόνα του ίδιου του πρωθυπουργού. Διότι, αποδεικνύει χωρίς δυνατότητα αμφισβήτησης, ότι οι προσωπικές επανειλημμένες προεκλογικές δεσμεύσεις του περί "μικρών, ευέλικτων και επιτελικών κυβερνητικών σχημάτων", δεν τηρήθηκαν. Κάτι που η αξιωματική αντιπολίτευση φρόντισε άμεσα να τονίσει, με σχετικό βίντεο από τα παλιά!
Σε κάθε περίπτωση, η γνωστή φράση "νέα χρονιά, νέο ξεκίνημα", δείχνει να υλοποιείται. Απομένει μόνο να δούμε, τι θα δούμε, από εδώ και πέρα…
Μείνετε υγιείς και ασφαλείς!
Πέτρος Λάζος
0 Σχόλια