Σε αυξημένη εγρήγορση βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί λόγω της αυξημένης διασποράς του μεταλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού και στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 66 μεταλλαγμένα κρούσματα που υπολογίστηκαν σε διάστημα 10 ημερών, μεταξύ 13 και 23 Ιανουαρίου.
Μάλιστα, εφόσον οι υπολογισμοί είναι μέχρι τις 23 Ιανουαρίου, ο πραγματικός αριθμός των μεταλλαγμένων κρουσμάτων στη χώρα μας είναι αρκετά μεγαλύτερος – ίσως και τριψήφιος.
Συναγερμός για τα ορφανά μεταλλαγμένα κρούσματα στην Αττική
Την ίδια ώρα συναγερμός με τις μεταλλάξεις έχει σημάνει στην Αττική, η οποία φαίνεται να είναι σε χειρότερη κατάσταση από την Κρήτη.
Στο επίκεντρο βρίσκεται κάποια ορφανά κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους που εντοπίζονται στην πρωτεύουσα και που μπορεί να οδηγήσουν σε εκτεταμένη διασπορά του ιού.
Μάλιστα φαίνεται πως τα μεταλλαγμένα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη δεν προκαλούν τόσο πονοκέφαλο στους ειδικούς, καθώς θεωρούνται ελεγχόμενα, ενώ τα περισσότερα σχετίζονται με ταξίδι από το Ντουμπάι.
Σε κάθε περίπτωση την Κυριακή αναμένονται τα αποτελέσματα για μεγάλο αριθμό δειγμάτων από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως το πρόβλημα στην Αττική με τα μεταλλαγμένα είναι μεγάλο.
Οι ειδικοί πάντως είχαν προετοιμαστεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, γι΄αυτό άλλωστε και συστάθηκε εγκαίρως ένα πανεθνικό δίκτυο υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ προκειμένου να ανιχνευθούν εγκαίρως και να ταυτοποιηθούν περιστατικά που θα δημιουργήσει η μετάλλαξη.
Άλλωστε η Ελλάδα αποτελεί μία από τις πρώτες χώρες σε πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες μάλιστα εντάθηκαν την περίοδο των εορτών όταν εκεί το βρετανικό στέλεχος βρισκόταν σε έξαρση.
Επομένως ο εντοπισμός της μετάλλαξης στην κοινότητα σε συνδυασμό με την αυξημένη κοινωνική κινητικότητα των προηγούμενων ημερών έχει ως αποτέλεσμα το ζήτημα των μεταλλάξεων να βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των εμπειρογνωμόνων.
Τσακρής : Ανησυχία για τις επόμενες μέρες – Επιθετική στα παιδιά η βρετανική μετάλλαξη
Την ίδια ώρα ιδιαίτερα ανήσυχος για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας το αμέσως επόμενο διάστημα εμφανίστηκε ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, αναφέροντας παράλληλα ότι η βρετανική μετάλλαξη του κοροναϊού είναι επιθετική τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες σύμφωνα με βρετανικές μελέτες.
«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για τις επόμενες μέρες. Έχουμε φτάσει μέχρι εδώ με τρομερές οικονομικές θυσίες, είναι κρίμα σε αυτή τη φάση να μην μπορέσουμε να ελέγξουμε την όλη κατάσταση στους επόμενους μήνες που είναι ιδιαιτέρα κρίσιμοι, να μην ξεχνάμε ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό αυτή τη στιγμή και πολύ εύκολα μπορούμε να έχουμε αναζωπυρώσεις εάν χαλαρώσουμε, αν νομίζουμε ότι επειδή άνοιξε η αγορά ότι το ξεπεράσαμε κι ότι έχει τελειώσει. Μην περάσει αυτό το μήνυμα στον κόσμο» σημείωσε.
Όπως υπογράμμισε δε, ο κ. Τσακρής υπήρξαν πρώτες επιδημιολογικές παρατηρήσεις, κυρίως στη Βρετανία, όπου είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος πιο επιθετικό, τόσο επιθετικό στα παιδιά όσο και στους μεγαλύτερους, δεν φαίνεται διαφορά στα παιδιά του δημοτικού.
«Ο ιός μεταλλάσσεται όπως στους εποχικούς ιούς, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις μεταλλάξεις» σχολίασε.
«Δεν πρέπει να γίνει πάλι το λάθος του Οκτωβρίου όταν η Ευρώπη ξέχασε ότι οι ιοί ξεκινάνε τα μεγάλα τους επιδημικά κύματα το φθινόπωρο» τόνισε επίσης ο κ. Τσακρής.
Γιατί φοβίζει τους επιστήμονες η βρετανική μετάλλαξη του ιού
Πάντως αυτό που φοβίζει περισσότερο τους ειδικούς είναι πως η βρετανική μετάλλαξη του ιού -γνωστή ως B.1.1.7- είναι επίσης έως 70% πιο μεταδοτική από άλλες παραλλάξεις που κυκλοφορούν στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει εντοπισθεί σε διάφορα σημεία της υφηλίου.
Αξιωματούχοι των υπηρεσιών Υγείας των ΗΠΑ έχουν μάλιστα προειδοποιήσει ότι το βρετανικό στέλεχος μπορεί να καταστεί η κυρίαρχη εκδοχή κοροναϊού στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες τον Μάρτιο.
Γνωρίζουμε τι μπορεί να καταστήσει πιο θανατηφόρο το νέο στέλεχος;
Σύμφωνα με το Reuteurs οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι, ωστόσο προσπαθούν να μάθουν περισσότερα πράγματα.
«Εξακολουθούν να εμφανίζονται νέα στοιχεία σχετικά με αυτό το στέλεχος και έχουν ξεκινήσει περισσότερες προσπάθειες για να κατανοήσουμε πλήρως πώς συμπεριφέρεται», δήλωσε η Χόπκινς του PHE.
Αυτό που γνωρίζουν οι επιστήμονες, ωστόσο, είναι ότι το νέο στέλεχος εμφανίζει μια μετάλλαξη σε ένα μέρος του ιού, που τον καθιστά πιο ικανό να συνδέεται με τα ανθρώπινα κύτταρα.
«Αυτή είναι η πιο πιθανή βιολογική εξήγηση για την παρατηρούμενη αύξηση της μεταδοτικότητας και, ενδεχομένως, την αύξηση της έντασης που θα μπορούσαμε να δούμε», δήλωσε ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Πίτερ Χόρμπι.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ Σάιμον Κλαρκ δήλωσε ότι αυτή η ισχυρότερη σύνδεση του ιού με τα κύτταρα θα μπορούσε με τη σειρά της να προκαλέσει «μια ισχυρότερη αντίδραση από το ανοσοποιητικό σύστημα, που προκαλεί εντονότερα συμπτώματα.
Πόσο ανησυχητική είναι η δυνητικά υψηλότερη θνησιμότητα;
Ο καθηγητής Τζον Έντμουντς, ο οποίος ηγήθηκε μιας από τις αναλύσεις που μιλούν για 30% αυξημένη εκτίμηση κινδύνου θνησιμότητας, περιέγραψε τα στοιχεία ως «μια πραγματικά σημαντική στροφή προς το χειρότερο σενάριο». «Αυτός ο ιός είναι πολύ σοβαρός και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη», είπε.
Σύμφωνα με το PHE, ο απόλυτος κίνδυνος θανάτου ανά μόλυνση με COVID-19 (σε όλες τις ηλικιακές ομάδες) «παραμένει χαμηλός, τόσο για το νέο στέλεχος, όσο και για το παλαιότερο».
Το εμβόλιο της Pfizer καλύπτει τη βρετανική και τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη
Πάντως την Πέμπτη έγινε γνωστό από τις Pfizer/BioNTech πως το εμβόλιο του παραμένει αποτελεσματικό έναντι των δύο κυρίαρχων μεταλλάξεων (βρετανική και νοτιοαφρικανική) με τη διευκρίνιση πως συνεχίζεται η παρακολούθησή τους.
Σε δήλωση, οι δύο εταιρείες δήλωσαν ότι οι «μικρές διαφορές» που εντοπίστηκαν σε δοκιμές που συγκρίνουν τον αρχικό ιό και τις πρόσφατες μεταλλάξεις «είναι απίθανο να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου».
Ενώ τα ευρήματα έδειξαν ότι δεν υπάρχει ανάγκη για ένα νέο εμβόλιο για την αντιμετώπιση των νέων στελεχών, οι Pfizer και BioNTech δήλωσαν ότι θα ανταποκριθούν εάν υπάρχουν περεταίρω ενδείξεις ότι οι παραλλαγές θα μπορούσαν να νικήσουν το τρέχον εμβόλιο τους.
0 Σχόλια