Εμφύτευμα κατά της παχυσαρκίας


Ερευνητές του Texas A&M University σχεδίασαν μια συσκευή η οποία διεγείρει τις απολήξεις του πνευμονογαστρικού νεύρου (vagus nerve), που είναι υπεύθυνο για τη λήψη τροφής.

Οι εγχειρήσεις γαστρικής παράκαμψης είναι κάποιες φορές η τελευταία επιλογή για αυτούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας ή σοβαρά προβλήματα υγείας που έχουν να κάνουν με το βάρος τους- ωστόσο πρόκειται για μια πολύ επεμβατική διαδικασία. Στο πλαίσιο νέας μελέτης, ερευνητές στο Texas A&M University περιγράφουν μια ιατρική συσκευή που θα μπορούσε να βοηθήσει με την απώλεια βάρους και απαιτεί μια πολύ μικρότερης κλίμακας επέμβαση.

Οι ερευνητές λένε ότι η συσκευή τους, μήκους εκατοστών, παρέχει την αίσθηση του «χορτασμένου» διεγείροντας τις απολήξεις του νεύρου με φως. Αντίθετα με άλλες συσκευές που απαιτούν καλώδιο, η συσκευή αυτή είναι ασύρματη και ελέγχεται εξωτερικά μέσω πηγής ραδιοσυχνοτήτων.

«Θέλαμε να φτιάξουμε μια συσκευή που όχι μόνο χρειάζεται ελάχιστη εγχείρηση για την εμφύτευσή της μα επίσης μας επιτρέπει να διεγείρουμε συγκεκριμένες νευρικές απολήξεις στο στομάχι» είπε ο Σουνγκ Ιλ Παρκ, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. «Η συσκευή μας μπορεί να τα κάνει και τα δύο στις αφιλόξενες γαστρικές συνθήκες, κάτι που, στο μέλλον, θα μπορούσε να είναι τρομερά ωφέλιμο σε ανθρώπους που χρειάζονται δραματικές επεμβάσεις για απώλεια βάρους».

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Nature Communication. Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια το πνευμονογαστρικό νεύρο έχει τραβήξει την προσοχή ως προς την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, καθώς παρέχει πληροφορίες στον εγκέφαλο σχετικά με την αίσθηση του «χορτασμένου». Αν και υπάρχουν ιατρικές συσκευές που μπορούν να διεγείρουν τις απολήξεις των νεύρων και ως εκ τούτου να βοηθούν στον περιορισμό της πείνας, οι συσκευές αυτές είναι παρόμοιες στον σχεδιασμό με βηματοδότες, με καλώδια που συνδέονται σε μια πηγή ενέργειας για να παρέχουν ηλεκτρικές εκκενώσεις και να ενεργοποιούν τα άκρα.

Ο Παρκ είπε ότι η ασύρματη τεχνολογία, καθώς και η χρήση προηγμένων γενετικών και οπτικών εργαλείων, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις συσκευές διέγερσης νεύρων λιγότερο ογκώδεις και πιο άνετες για τους ασθενείς.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια