Ο Μπάιντεν, ο ιός, το Πεκίνο και η Μόσχα…


Η πρώτη μέρα του νέου Αμερικανού προέδρου στο οβάλ γραφείο ήταν πλήρης και είχε μια κεντρική συνισταμένη. Την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Έτσι, ο Μπάιντεν ήδη υπέγραψε 10 προεδρικά διατάγματα με στόχο την αντιμετώπιση και τον περιορισμό του θανατηφόρου ιού.

Παράλληλα, σε αντίθεση με τον αισιόδοξο προκάτοχό του, που έδειχνε να μην αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο, προειδοποίησε πως τα πράγματα αναμένεται να χειροτερέψουν.

«Θα χρειαστεί χρόνος για να το ξεπεράσουμε», είπε, «αλλά στο τέλος θα νικήσουμε την πανδημία».

Η Αμερική ήδη θρηνεί πάνω από 400.000 θανάτους, με τον Μπάιντεν να μιλάει για άλλες 100.000 μέσα στον επόμενο μήνα.

Τα διατάγματα που υπέγραψε αφορούν τους εμβολιασμούς, τα τεστ, την θεραπεία, την χρήση μάσκας και την χρηματοδότηση των Πολιτειών.

Σύμφωνα με αυτά, οι πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκα στα αεροπλάνα, στα τρένα και στα λεωφορεία.

Παράλληλα, όποιος θέλει να ταξιδέψει στο εξωτερικό θα πρέπει να έχει κάνει τεστ το οποίο να έχει βγει αρνητικό.

Όπως γράφει η Washington Post «η νέα εθνική στρατηγική απέχει πολύ από εκείνη του Τραμπ, που επέτρεπε στη κάθε Πολιτεία να εφαρμόσει τα δικά της μέτρα… και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μια ομοσπονδιακή «κατάληψη» της προσπάθειας αντιμετώπισης της χειρότερης καταστροφής του τρέχοντος αιώνα».

Όπως ανέφερε ο συντονιστής σε θέματα COVID και σύμβουλος του Μπάιντεν Jeff Zients, «κληρονομήσαμε μια κατάσταση πολύ χειρότερη από εκείνη που περιμέναμε», ενώ χαρακτήρισε εφικτό τον στόχο που έβαλε ο νέος πρόεδρος να εμβολιαστούν 100 εκατομμύρια πολίτες μέσα στις επόμενες 100 μέρες.

Όσον αφορά στα εξωτερικά ζητήματα, η Κίνα έλυσε επιτέλους τη σιωπή της.

Μέχρι τώρα οι αρχές της απείχαν από την κριτική εναντίον του Τραμπ, ο οποίος καθημερινά εξαπέλυε μύδρους κατά του Πεκίνου, κυρίως για θέματα εμπορίου και κορονοϊού.

Τώρα όμως αυτό άλλαξε. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανέβασε ένα τουίτ, όχι και τόσο συγκρατημένο: «Στα τσακίδια Ντόναλντ Τραμπ».

Παράλληλα, το προηγούμενο Σάββατο δημοσιεύτηκε άρθρο από το ίδιο πρακτορείο, με τον ίδιο τίτλο, σύμφωνα με το οποίο «δεν υπάρχουν όρια στην προκατάληψη και την άγνοια των Αμερικανών πολιτικών στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την κινεζική ανάπτυξη».

Από την πλευρά του, ο Μπάιντεν σύμφωνα με το USA Today,συνεχίζει την πολιτική του Τραμπ αναφορικά με την Κίνα, χαρακτηρίζοντας ως γενοκτονία αυτό που γίνεται με τους Ουϊγούρους, κάτι που επανειλημμένα τόνιζε ο απερχόμενος υπ. Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Ερωτώμενη η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών αν θα τους λείψει ο Πομπέο, απάντησε πως «σίγουρα… μας έδινε πολύ χαρά. Κάθε μέρα παρακολουθούσαμε ένα σόου. Όμως η ζημιά που προκάλεσε στην εικόνα και στο γόητρο της χώρας του δύσκολα θα αποκατασταθεί».

Αναφορικά με το άλλο αμερικανικό μέτωπο, εκείνο της Ρωσίας, ο νέος πρόεδρος ήδη πρότεινε στον Ρώσο ομόλογο του την παράταση για 5 χρόνια της συμφωνίας πυρηνικών όπλων, η οποία λήγει τον επόμενο μήνα.

Παράλληλα όμως ζήτησε από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Αμερικής να ψάξουν καλά το θέμα των ρωσικών «κυβερνοεπιθέσεων», και τις διάφορες «παρεμβάσεις» της Μόσχας στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Η Μόσχα εδώ και καιρό έχει δείξει καλή διάθεση όσον αφορά στην παράταση της συμφωνίαςSTART για τα πυρηνικά, η οποία να σημειώσουμε έχει ως κεντρικό της άξονα τον περιορισμό του αριθμού των αμερικανικών και ρωσικών στρατηγικών πυρηνικών όπλων.

Η εν λόγω συμφωνία υπογράφηκε για πρώτη φορά το 2010 από τον Ομπάμα και τον Μεντβέντεφ, και η παράτασή της κρίνεται χρήσιμη τόσο από το αμερικανικό Πεντάγωνο, όσο και από το ΝΑΤΟ.

Η προσπάθεια του Τραμπ για παράταση δεν έγινε αποδεκτή από τη Μόσχα η οποία διαφωνούσε με τους όρους που έθετε η Ουάσιγκτον.

Η νέα πρόταση του Μπάιντεν, με νέους όρους, σίγουρα θα προκαλέσει χαμόγελα και ικανοποίηση στις ευρωπαϊκές χώρες μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, οι οποίες τόσο καιρό αισθάνονται ιδιαίτερη αμηχανία, ευρισκόμενες στη μέση μιας συνεχιζόμενης αντιπαλότητας μεταξύ των δυο υπερδυνάμεων.

Πάντως, παρά την διαφαινόμενη καλή διάθεση του Μπάιντεν απέναντι στη Μόσχα, σύμφωνα με τον υπουργό Τύπου του ο νέος πρόεδρος «θέλει τη Ρωσία να λογοδοτεί για την ανάμιξη της στο σκάνδαλο Solar Winds, στις εκλογές του 2020, στην δηλητηρίαση του διαφωνούντα Αλεξέι Ναβάλνι και στις πληροφορίες που θέλουν το Κρεμλίνο να έχει προσφέρει χρήματα σε Ταλιμπάν προκειμένου να σκοτώνουν Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν».

Strange Attractor

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια