Το τρίτο και χειρότερο κύμα...


Του Κώστα Στούπα 

Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας της Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων κ. Μαγιορκίνης εμφανίστηκε σχεδόν σίγουρος ότι και με μία ήπια κάλυψη του εμβολιασμού, 40-50%, "που θα έχουμε πετύχει το καλοκαίρι, θα δούμε μεγάλη ύφεση της επιδημίας".  

Πρόσθεσε δε ότι "Σε αυτή τη φάση είμαστε στη συρρίκνωση του δεύτερου κύματος, δεν έχουμε ακόμα ενδείξεις για αύξηση, οπότε τρίτο κύμα προς το παρόν δεν βλέπουμε."  

Αιτιολογώντας την απόφαση για το κλείσιμο ορισμένων δραστηριοτήτων ανέφερε πως το κλείσιμο αυτών, "που σχετίστηκαν με εκθετική αύξηση μέσα Οκτωβρίου -Νοέμβριου, ίσως μας επιτρέψει να πούμε ότι η επιδημία μπορεί να κινηθεί σε σταθεροποιητικά επίπεδα και να μην δούμε τρίτο κύμα".

Από την άλλη πλευρά τις ίδιες περίπου μέρες διατυπώθηκε και η άλλη άποψη.

"Την εκτίμηση ότι "έρχεται τρίτο κύμα και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα" εξέφρασε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου "Παπανικολάου", Νικόλαος Καπραβέλος.

"Δεν φοβάμαι ότι θα ζήσουμε αντίστοιχα περιστατικά, είμαι σίγουρος. Χειρότερα πολύ χειρότερα, με αυτά τα μυαλά δεν θα μιλάμε μόνο για τραγωδία της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος αλλά της χώρας... Να είσαστε σίγουροι ότι έχουμε τρίτο κύμα μπροστά, και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος.

Κάπου ανάμεσα σε αυτές τις απόψεις πρέπει να βρίσκεται η πιθανή πραγματικότητα των επόμενων εβδομάδων. Άρα, με αυτό το πιθανό σενάριο θα πρέπει οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι  να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα στις οικονομικές τους δραστηριότητες.

Με αυτό το πιθανό σενάριο ίσως θα πρέπει να σχεδιάσουμε και τις πιθανές διακοπές το ερχόμενο Καλοκαίρι και κυρίως από τα ερχόμενα Χριστούγεννα και μετά καθώς το βασικό σενάριο, εφόσον έχουν πάει όλα καλά με τα εμβόλια, προβλέπει ραγδαία αποκλιμάκωση της επιδημίας από το ‘22.

Τούτο δεν σημαίνει πως η περίοδος μέχρι την ερχόμενη Άνοιξη δεν μπορεί να αποδειχτεί εφιαλτική.

Περισσότερα γι’ αυτό θα γνωρίζουμε 15 με 20 μέρες μετά τα Θεοφάνεια, δηλαδή περί την 20η με 25η Ιανουαρίου, καθώς τότε θα φανεί το μέγεθος της "ζημιάς" που προκάλεσε η ανταρσία μερίδας της εκκλησίας.  

Ο συνδυασμός της χαλάρωσης των μέτρων και των συμπεριφορών τις μέρες των εορτών σε συνδυασμό με τις μαζικότερες συναθροίσεις των Θεοφανείων που επακολούθησαν ως πολλαπλασιαστές μπορεί να αποδειχτούν πολύ ισχυρότερος πομπός μετάδοσης από την εορτή του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.

Η εκκλησία μας είναι ίσως ένας από τους ελάχιστους οργανισμούς που δεν εκμεταλλεύτηκαν την πανδημία προκειμένου να αποκτήσουν  μια ψηφιακή δίοδο επαφής και επικοινωνίας με το κοινό τους, τόσο για την κάλυψη της παρηγορητικής ανάγκης των ανθρώπων που ταυτοποιούνται πολιτισμικά και υπαρξιακά με βάση την θρησκευτική κοσμοαντίληψη, όσο και την κάλυψη μιας περισσότερο υλικής ανάγκης, αυτής της δημιουργίας  ενός ψηφιακού παγκαριού...

Παραδόξως, και προς τιμήν τους, οι θαμώνες των γηπέδων επιδεικνύουν στοιχεία ωριμότητας, υπομονής και προσαρμογής στα νέα δεδομένα που εκπλήσσουν.

Αρμαγεδδών...

Η παράταση του "κλειδώματος" μέχρι τα μέσα της Άνοιξης θα ολοκληρώσει την καταστροφή σημαντικών κοινωνικών κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών, με τους καλλιτέχνες να βρίσκονται στη δίνη αυτού του κυκλώνα.

Αρκετοί θεωρούν τη συνεισφορά των καλλιτεχνών δευτερεύουσα στο σύστημα κάλυψης των αναγκών μιας κοινωνίας.

Μάλλον λανθάνουν καθώς η παρηγορητική διάσταση όλων των μορφών της τέχνης στις υπαρξιακές αγωνίες και ερωτήματα ακόμη και αυτών που δεν το αντιλαμβάνονται, είναι από τους σημαντικότερους συνεκτικούς δεσμούς μιας σύγχρονης κοινωνίας.

Η μυσταγωγική λειτουργία της τέχνης επουλώνει πηγές και αναγεννά τους υπαρξιακούς και κοινωνικούς ιστούς με αποτελεσματικότερο τρόπο απ΄ ό,τι ενδεχομένως άλλες δραστηριότητες όπως η πίστη ή οι συνεδρίες της ψυχανάλυσης.

Εκπτώσεις...

Ο πλέον ενδιαφέρον τίτλος που διάβασα στον Τύπο το Σαββατοκύριακο, ο οποίος είναι ενδεικτικός και για το προς τα πού βαδίζουμε είναι αυτός που έλεγε: "Με κλειστά τα καταστήματα ξεκινούν οι Χειμερινές εκπτώσεις".

Τα περισσότερα καταστήματα έμειναν κλειστά ολόκληρη σχεδόν τη χειμερινή σαιζόν με τις αποθήκες γεμάτες. Θα μείνουν κλειστά και στις εκπτώσεις και θα μπούμε στην Καλοκαιρινή σαιζόν με χειμερινά στοκ...

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας αναμένεται να είναι καταλυτικές και στην Ελλάδα και την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια