Αναδόμηση


Αναμφίβολα, ο ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος της 4ης Ιανουαρίου δεν ήταν σαρωτικός. Όσοι περίμεναν αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο, στα παραγωγικά υπουργεία, σε άλλα θερμά ή... χακί χαρτοφυλάκια πρέπει να απογοητεύθηκαν.
Οι αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο είχαν συμβολισμούς και λεπτές αποχρώσεις.

Συμβολισμός 1ος: Το νέο κυβερνητικό σχήμα ανακοινώθηκε την 1η εργάσιμη ημέρα του 2021. Νέα χρονιά, νέα κυβέρνηση με αναβάπτιση των υπουργών που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί επιτυχημένους, απομάκρυνση των προσώπων που ο πρωθυπουργός αξιολόγησε κάτω από τη βάση και μετακίνηση εκείνων που εκτιμήθηκε ότι μπορούν να προσφέρουν καλύτερα στο νέο τους χαρτοφυλάκιο.

Συμβολισμός 2ος: Ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο το λεγόμενο επιτελικό κράτος. Έξι υπουργοί και υφυπουργοί βρίσκονται μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, δίπλα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναλαμβάνοντας να προωθούν απ' ευθείας και σε συνεργασία με τους καθ' ύλην αρμόδιους υπουργούς την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων και τα νέα σχέδια νόμων.

Έγινε δηλαδή ολόκληρος ανασχηματισμός για να απομακρυνθεί από το υπουργικό συμβούλιο ο Τάκης Θεοδωρικάκος με τον Γιάννη Βρούτση και τον Γιώργο Κουμουτσάκο, τα πιο αναγνωρίσιμα από τα 8 πρόσωπα που αναδομήθηκαν, διότι τέθηκαν εκτός κυβέρνησης και οι κύριοι Καράογλου, Διγαλάκης, Ζαριφόπουλος, Κόνσολας και Δημήτρης Οικονόμου; Μήπως η ανάληψη του υπουργείου Εσωτερικών από τον ακραιφνή δεξιό Μάκη Βορίδη σε συνδυασμό με την προσάρτηση του Θεόδωρου Λιβάνιου στο στενό πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ένα μήνυμα προετοιμασίας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες;

Οι εκλογές συνήθως δεν προαναγγέλλονται, πολύ περισσότερο στη χώρα μας που ο κανόνας είναι η προκήρυξή τους πριν την συμπλήρωση της τετραετίας. Ουδείς πρέπει να λησμονεί ότι κάθε κυβέρνηση επιδιώκει την επανεκλογή της, άρα παράλληλα με την προώθηση της ατζέντας της και την εκπλήρωση των προεκλογικών της δεσμεύσεων, εργάζεται για τις επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Το αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές μέσα στο 2021, στο αποκαλούμενο «παράθυρο ευκαιρίας» μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου, είναι κάτι που θα το καθορίσουν τα γεγονότα. Ποια θα είναι η πορεία των βασικών μεγεθών της οικονομίας; Πώς θα υλοποιηθεί το σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού; Θα είναι σε θέση οι φορολογούμενοι πολίτες να εξυπηρετήσουν τα παλιά τους χρέη στα οποία θα προστεθούν οι νέοι φόροι που θα καταλογιστούν το καλοκαίρι; Ποια θα είναι η πορεία της πανδημίας το επόμενο διάστημα; Πώς θα εξελιχθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Είναι τα γεγονότα που ορίζουν την πορεία μιας κυβέρνησης. Κι όχι οι φωτογραφίες της στιγμής που στην παρούσα φάση αποτυπώνουν μια κολοσσιαία διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ της τάξης του 15%.

Θα εξακολουθήσει να φέρνει αποτελέσματα το σχέδιο Μητσοτάκη; Για παράδειγμα, η μεταρρύθμιση και ισχυροποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας -ανατέθηκε στον Βασίλη Κοντοζαμάνη που αναβαθμίστηκε σε αναπληρωτή υπουργό- θα προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά; Αυτή είναι μια από τις λεπτές αποχρώσεις του ανασχηματισμού. Μία ακόμη είναι η αλλαγή των υφυπουργών στο υπουργείο Παιδείας που μάλλον δεν συνεργάζονταν αρμονικά με την Νίκη Κεραμέως που τώρα πρέπει να αποδείξει πως θα υλοποιήσει τις προεκλογικές εξαγγελίες αντιμετωπίζοντας προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας τις αλλαγές που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Ο ανασχηματισμός είναι ένα στοίχημα. Οχι μόνο για τον πρωθυπουργό που έχει την ευθύνη των αποφάσεων αλλά και για τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν την εφαρμογή των πολιτικών αποφάσεων. Στο τέλος, όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος.

Διότι πολλές φορές, όπως συμβαίνει σε ένα άλλο σύμπαν, το ποδοσφαιρικό, οι αλλαγές στη βασική ενδεκάδα δεν τραβάνε και ο προπονητής αναγκάζεται να αντικαταστήσει τους αναπληρωματικούς που μπήκαν στο γήπεδο αλλάζοντας τους βασικούς. Κάπως σαν το εμβόλιο της Pfizer για την νόσο Covid που είναι κατά 90% αποτελεσματικό μόνο όταν χορηγηθεί και η δεύτερη δόση...

Μάκης Πολλάτος

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια