Επιστημονική μελέτη: Σε 10 χρόνια ο κορωνοϊός θα είναι μια παιδική ασθένεια


Σε 10 χρόνια ο κορωνοϊός θα έχει γίνει ενδημικός, σαν μια συνηθισμένη παιδική λοίμωξη, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών επιστημόνων.

Από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο πάνω από 92 εκατομμύρια κρούσματα, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1,9 εκατ. άνθρωποι.

Παρά την ανάπτυξη εμβολίων κατά της COVID-19 και την έναρξη των εμβολιασμών σε πολλές χώρες, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι την τελική νίκη κατά της πανδημίας.
Σύμφωνα πάντως με Αμερικανούς επιστήμονες, σε περίπου 10 χρόνια, μετά από τη σταδιακή απόκτηση ανοσίας μεγάλου μέρους του πληθυσμού με φυσικό τρόπο και μέσω εμβολίων, θα έχει την κατάληξη που έχουν οι ιοί του κοινού κρυολογήματος.

Θα είναι μια συνηθισμένη παιδική λοίμωξη, που θα πρωτοεμφανίζεται στην ηλικία των τριών έως πέντε ετών με ήπια συμπτώματα και η θνητότητά του θα έχει πέσει κάτω από το ποσοστό της εποχικής γρίπης (0,1%).

Τι αναφέρει νέα επιστημονική μελέτη

Όπως τονίζεται στην επιστημονική μελέτη των επιστημόνων Τζένι Λαβίν, Όταρ Μπιόρνσαντ και Ρούστομ Άντια των Πανεπιστημίων Έμορι και Πενσυλβάνια, όπου αναπτύχθηκε ένα μοντέλο πρόβλεψης σε βάθος χρόνου -με βάση ανοσολογικά και επιδημιολογικά δεδομένα- ο κορονοϊός θα καταστεί ενδημικός, κυκλοφορώντας ευρέως στον γενικό πληθυσμό.

Στο μέλλον οι περισσότεροι άνθρωποι θα εκτίθενται σε αυτόν από την παιδική τους ηλικία.

Έτσι, θα «στελεχώσει» τις τάξεις των τεσσάρων άλλων ήπιων κορονοϊών που προκαλούν απλά κρυολογήματα.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη που δημιοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science», τα εμβόλια δεν θα «ξεριζώσουν» τελείως την COVID-19. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εάν τα εμβόλια καταφέρουν να «φρενάρουν» τη μετάδοση του κορονοϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο, τότε δεν θα μολύνει πλέον τους ανθρώπους. Εάν αποτρέπουν τη νόσο, αλλά όχι την λοίμωξη και τη μετάδοση, πράγμα που γίνεται μέχρι στιγμής, ο κορονοϊός θα συνεχίσει να υπάρχει, αλλά δεν θα προκαλεί σοβαρή νόσο.

Πόσο γρήγορα θα μετατραπεί σε ενδημικό

Το πόσο γρήγορα θα μετατραπεί ο κορονοϊός σε ενδημικό, θα εξαρτηθεί από τρεις παράγοντες. Πρώτον, πόσο γρήγορα θα εξαπλωθεί. Δεύτερον, πόσο γρήγορα θα γίνουν οι μαζικοί εμβολιασμοί. Και τρίτον, πόσο γρήγορα θα πραγματοποιηθούν οι μαζικοί εμβολιασμοί και τι είδους ανοσία θα δημιουργηθεί.
Σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες, σχεδόν όλοι οι άνθρωποι μολύνονται σε νεαρή ηλικία από τους τέσσερις άλλους κορονοϊούς και κάποια στιγμή θα συμβεί κάτι ανάλογο και με τον νέο κορονοϊό.

Σημειώνεται ότι η φυσική ανοσία στην παιδική ηλικία προστατεύει τους ανθρώπους αργότερα στη ζωή τους από το να ασθενήσουν σοβαρά.

Παράλληλα, η μελέτη υπογραμμίζει ότι τα εμβόλια θα σώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές τα πρώτα δύο χρόνια των εμβολιασμών, όμως ο συνεχιζόμενος μαζικός εμβολιαμσός θα γίνεται όλο και λιγότερο ζωτικός, όσο ο κορονοϊός γίνεται ενδημικός.

Επίσης, οι επιστήμονες σημειώνουν, ότι με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, η COVID-19 στα μωρά και στα παιδιά είναι γενικά ήπια και η θνητότητα πολύ χαμηλή. 
Και επισημαίνουν ότι αν η λοίμωξη στην παιδική ηλικία παραμένει ήπια, πιθανόν δεν θα χρειάζεται καθολικός εμβολιασμός. Εάν γίνει πιο σοβαρό, τότε θα είναι αναγκαίοι οι εμβολιασμοί ρουτίνας των παιδιών.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια