Η MediaTek αναδεικνύεται μεγαλύτερος κατασκευαστής chipset για κινητά τηλέφωνα


Η MediaTek αναδείχθηκε κορυφαίος κατασκευαστής chipset για κινητά τηλέφωνα, το γ΄ τρίμηνο του 2020, κατέχοντας μερίδιο της τάξης του 31% σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Counterpoint Research.
 
Σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκέντρωσε η εταιρεία ερευνών, η MediaTek κυριάρχησε στην ζώνη τιμής συσκευών 100-250 δολαρίων ενώ αναπτύχθηκε σημαντικά σε ανερχόμενες αγορές, όπως της Κίνας και της Ινδίας. 
 
Η Qualcomm, από την οποία πήρε τα σκήπτρα η MediaTek, αναδείχθηκε σε κορυφαίο κατασκευαστή 5G chipset για το γ' τριμηνο του 2020 καθώς, σύμφωνα με την Counterpoint, το 39% των 5G συσκευών που πουλήθηκαν παγκοσμίως έφεραν chipset της συγκεκριμένης εταιρείας. 
 
Σημειωτέον ότι οι πωλήσεις 5G smartphones, για το συγκεκριμένο τρίμηνο, αντιπροσωπεύουν το 17% των συνολικών πωλήσεων. Με την Apple να έχει λανσάρει τις δικές της 5G συσκευές θεωρείται βέβαιο ότι οι πωλήσεις αυτής της κατηγορίας θα κινηθούν συνολικά αυξητικά και για το δ' τρίμηνο του έτους. Η Counterpoint Research εκτιμά ότι το 1/3 του συνόλου των smartphones που θα παραδοθούν από τις κατασκευάστριες δ' τρίμηνο θα είναι τεχνολογίας 5G. 
 
Στην έκθεσή τους οι αναλυτές της Counterpoint αναφέρουν ότι “το μερίδιο της MediaTek στα chipsets που χρησιμοποιεί η Xiaomi έχει αυξηθεί έως και τρεις φορές σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι”. Την ίδια στιγμή η MediaTek κατάφερε να εκμεταλλευτεί το κενό που δημιουργήθηκε από τις αμερικανικές κυρώσεις προς την κινεζική Huawei. Έτσι, οικονομικοί επεξεργαστές σχεδιασμένοι από την MediaTek και κατασκευασμένοι από την TSMC έγινα η πρώτη επιλογή για πολλούς κατασκευαστές που ήθελαν να εκμεταλλευτούν την μειωμένη παρουσία της Huawei. Προηγουμένως, η Huawei από την πλευρά της είχε προχωρήσει στην δημιουργία σημαντικού αποθέματος chipsets εν όψει των αμερικανικών κυρώσεων. 
 
Από την άλλη πλευρά και η Qualcomm αύξησε σημαντικά τα μερίδιά της, ειδικά στο επίπεδο των high-end συσκευών, καθώς εκμεταλλεύτηκε την μειωμένη παρουσία των συσκευών με επεξεργαστές της Hisilicon, θυγατρικής της Huawei. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Counterpoint, η Qualcomm αντιμετώπισε σκληρό ανταγωνισμό από την MediaTek στην κατηγορία των mid-end συσκευών. 
 
Η γενική πρόβλεψη της Counterpoint είναι ότι οι MediaTek και Qualcomm θα συνεχίσουν τον μεταξύ τους έντονο ανταγωνισμό και το 2021, με επιθετικές τιμολογιακές πολιτικές και νέα μοντέλα 5G SoC (System-on-Chip). 


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια