Παρθενική πτήση για τον νέο κινεζικό πύραυλο, Long March-8


Ο νέος κινεζικός πύραυλος Long March-8 πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση την Τρίτη, θέτοντας σε τροχιά πέντε δορυφόρους, σύμφωνα με την κινεζική διαστημική υπηρεσία (CNSA).

Όπως αναφέρει το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, ο πύραυλος, ο οποίος ανήκει στη μεσαία κατηγορία, εκτοξεύτηκε από τη βάση του Γουεντσάνγκ στη Χαϊνάν στις 12.37 μμ (ώρα Πεκίνου). Το συνολικό του μήκος είναι 50,3 μέτρα, με μάζα απογείωσης 356 τόνους. Μπορεί να μεταφέρει ένα φορτίο τουλάχιστον 4,5 τόνων σε ηλιοσύγχρονη τροχιά, σε ύψος 700 χλμ.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο, η CNSA τόνισε πως ο πύραυλος αυτός καλύπτει ένα κενό που υπήρχε στις δυνατότητες της Κίνας ως προς τις εκτοξεύσεις σε ηλιοσύγχρονη τροχιά, στους 3- 4,5 τόνους, και είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την επιτάχυνση της αναβάθμισης των κινεζικών διαστημικών σκαφών.

Ο πύραυλος αναπτύχθηκε από την China Academy of Launch Vehicle Technology (CALT), που υπάγεται στην China Aerospace Science and Technology Corporation. Αξιοποιεί τεχνολογίες που είχαν δοκιμαστεί στους πυραύλους Long March-5 και Long March-7 και, όπως υποστηρίζεται χρησιμοποιεί «μη τοξικά» προωθητικά που δεν μολύνουν. Σύμφωνα με τον Σονγκ Ζενγκγιού, επικεφαλής σχεδιαστή του πυραύλου, ο πύραυλος αυτός θέτει τις τεχνολογικές βάσεις για την ανάπτυξη μεγάλων και βαρέων πυραύλων.

Οι πέντε πειραματικοί δορυφόροι που εκτοξεύτηκαν θα πραγματοποιήσουν δοκιμές τεχνολογιών imaging μικροκυμάτων και άλλων ειδών, πραγματοποιώντας πειράματα διαστημικών επιστημών, remote sensing και τεχνολογιών επικοινωνιών.

Σύμφωνα με το κινεζικό CGTN, o πύραυλος αυτός προορίζεται για τη διεθνή αγορά εκτοξεύσεων για εμπορικούς σκοπούς. Τα προωθητικά του είναι υγρά και «πράσινα» (υγρό υδρογόνο και υγρό οξυγόνο) ενώ έχει αρθρωτό σχεδιασμό. Μια μελλοντική του έκδοση προορίζεται να είναι επαναχρησιμοποιούμενη, με στόχο τη μείωση του κόστους εκτοξεύσεων και την αύξηση της συχνότητάς τους: Όπως ανέφερε ο Ντουάν Μπαουσένγκ, αναπληρωτής επικεφαλής του προγράμματος του πυραύλου, ο κύκλος εκτοξεύσεων του μελλοντικού Long March-8 θα μειωθεί σε 10 ημέρες.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια