H AstraZeneca θα χρησιμοποιήσει συστατικό του Sputnik V στις κλινικές δοκιμές του δικού της εμβολίου


«Για συνεργασία μεταξύ επιστημόνων από διαφορετικές χώρες που θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη μιας νίκης απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού παγκοσμίως» έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, Κίριλ Ντμίτριεφ.

Συστατικό του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, σε κλινικές δοκιμές του δικού της εμβολίου κατά του κορωνοϊού, θα χρησιμοποιήσει η AstraZeneca.

Το Sputnik V είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εμβόλια παγκοσμίως, με αποτελεσματικότητα άνω του 90% κατά του κορονοϊού. Το χαρακτηριστικό που το κάνει μοναδικό είναι η χρήση δύο διαφορετικών συστατικών που βασίζονται στον ανθρώπινο αδενοϊό, σε δύο ξεχωριστούς εμβολιασμούς, με σκοπό τη μεταφορά γενετικού υλικού από την ακίδα του κορονoϊού στο ανθρώπινο σώμα.

Αυτή η προσέγγιση παρέχει ισχυρότερη και μακροβιότερη ανοσοαπόκριση, σε σύγκριση με τα εμβόλια που χρησιμοποιούν το ίδιο συστατικό και στους δύο εμβολιασμούς.

Στις 23 Νοεμβρίου του 2020, μετά από αποτελέσματα που έδειξαν υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου Sputnik V, το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων και το Κέντρο «Γκαμαλέγια» έδωσαν την άδεια στην AstraZeneca να χρησιμοποιήσει ένα από τα δύο συστατικά του εμβολίου Sputnik V.

Η βρετανική εταιρεία αναμένεται μάλιστα να το εφαρμόσει σε πρόσθετες κλινικές δοκιμές του δικού της εμβολίου, οι οποίες θα ξεκινήσουν πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η θεραπευτική αγωγή με δύο διαφορετικούς αδενοϊκούς φορείς για μια πρώτη ενίσχυση του ανοσοποιητικού, είναι μια μοναδική και πρωτοποριακή ανακάλυψη των επιστημόνων του κέντρου Γκαμαλέγια.

Βοηθά στην αποφυγή της πλήρους ανοσίας στον έναν φορέα μετά τον πρώτο εμβολιασμό, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αποτελεσματικότητα, δημιουργώντας μια μακροχρόνια ανοσία. Μεταξύ των κορυφαίων εμβολίων κατά της COVID-19, μόνο το Sputnik V χρησιμοποιεί την τεχνολογία δύο φορέων.

Οι κλινικές δοκιμές θα επιτρέψουν στους επιστήμονες της AstraZeneca να μελετήσουν τη δυνατότητα ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του δικού τους εμβολίου.

Η προσφορά του «RDIF» στην AstraZeneca είναι ενδεικτική των προθέσεων της Ρωσίας. Δεν έχει δημιουργήσει μόνο ένα από τα πιο αποτελεσματικά εμβόλια στον κόσμο μέχρι σήμερα κατά του κορονοϊού, αλλά είναι έτοιμη να μοιραστεί τις γνώσεις της με εκείνους που είναι πρόθυμοι να παράγουν εμβόλια χρησιμοποιώντας την τεχνολογία δύο φορέων.

«Αυτό το μοναδικό παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ επιστημόνων από διαφορετικές χώρες για την από κοινού καταπολέμηση του κορονοϊού, θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη μιας τελικής νίκης απέναντι στην πανδημία παγκοσμίως», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, Κίριλ Ντμίτριεφ, προσθέτοντας:

«Το Sputnik V σώζει ήδη τη ζωή των ανθρώπων στη Ρωσία σήμερα μέσω ενός προγράμματος εμβολιασμού μεγάλης κλίμακας. Η απόφαση της AstraZeneca να διενεργήσει κλινικές δοκιμές χρησιμοποιώντας έναν από τους δύο φορείς του Sputnik V προκειμένου να αυξήσει την αποτελεσματικότητα του δικού της εμβολίου είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ένωση των δυνάμεών μας για την καταπολέμηση της πανδημίας. Χαιρετίζουμε την έναρξη αυτού του νέου σταδίου συνεργασίας μεταξύ των παραγωγών εμβολίων. Είμαστε αποφασισμένοι να αναπτύξουμε αυτήν τη συνεργασία στο μέλλον και να ξεκινήσουμε την κοινή παραγωγή αφού το νέο εμβόλιο αποδείξει την αποτελεσματικότητά του κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών. Ελπίζουμε ότι και άλλες εταιρίες παραγωγής εμβολίων θα ακολουθήσουν το παράδειγμά μας».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια