Δοκιμές νανο-drone από τον βρετανικό στρατό


Tην ανάπτυξη ενός νανο-drone και την παράδοση 30 μονάδων στον βρετανικό στρατό για δοκιμές ανακοίνωσε η BAE Systems, σε συνεργασία με τη UAVTEK.
 
To Βug είναι ένα μικρό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) βάρους 196 γραμμαρίων (σαν ένα smartphone) με διάρκεια ζωής μπαταρίας 40 λεπτά και εμβέλεια 2 χλμ. Διαθέτει οπτικό προφίλ χαμηλής παρατηρησιμότητας και τη δυνατότητα πτήσης ακόμα και σε ισχυρούς ανέμους, ταχύτητας άνω των 80 χλμ/ ώρα. Σύμφωνα με τη ΒΑΕ Systems, ήταν το μόνο νανο-UAV που ήταν σε θέση να τα βγάλει πέρα με τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν σε πρόσφατο πείραμα του στρατού που πραγματοποιήθηκε από το Future Capabilty Group του υπουργείου Άμυνας.
 
Όπως είπε ο Τζέιμς Τζέραρντ της BAE Systems, «παραδώσαμε το Bug σε συνεργασία με τη UAVTEK, μια μικρομεσαία επιχείρηση που σχεδιάζει και κατασκευάζει UAV από το εργαστήριό της στο Κότσγουολντς. Η εμπειρία μας στην ανάπτυξη μεγάλων όγκων ασφαλούς hardware σημαίνει πως ήμασταν σε θέση να βοηθήσουμε την ομάδα να μετατρέψει το έξοχο σχέδιο σε ένα πραγματικό προϊόν που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ένοπλες δυνάμεις μας».
 
Σύμφωνα με τη UAVTEK, το Bug είναι πλήρως αυτόνομο (ενώ είναι δυνατός ο έλεγχός του μέσω τηλεχειρισμού), ιδανικό για περιπολίες και χαρτογράφηση, και παρέχει εξαιρετικό «value for money», ενώ επίσης μπορεί να μεταδίδει υλικό σε πολλαπλές συσκευές- κινητά, laptops, tablets κ.α. Η εταιρεία υποστηρίζει πως είναι έτοιμο για λειτουργία σμήνωσης (swarm), με πολλά drones να λειτουργούν μαζί, ενώ επίσης διαθέτει αντίμετρα ηλεκτρονικού πολέμου. Επίσης, χρησιμοποιεί δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και μπορεί να προσγειώνεται, να «βλέπει» και να «ακούει» επιτρέποντας «αόρατη» παρατήρηση για ώρες. Όσον αφορά στον εξοπλισμό που μπορεί να φέρει, περιλαμβάνει μικρόφωνα, ηχεία, θερμική κάμερα, συσκευές αντιπερισπασμού, κάμερα χαρτογράφησης, συσκευές υπέρυθρου ή υπεριώδους φωτός κ.α.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια