Crash test για Μητσοτάκη οι πρώτοι δύο μήνες του 2021


Συνεχώς ενισχύονται οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να εισέλθει στην κρισιμότερη περίοδο, από την μέρα των εθνικών εκλογών. Μπορεί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρώτος ενάμισης χρόνος της θητείας του να μην ήταν καθόλου εύκολος, μια και έπρεπε να αντιμετωπίσει πολλαπλές κρίσεις, όμως φαίνεται ότι οι μέρες που έρχονται θα αποτελέσουν κομβικό σημείο για το μέλλον της κυβέρνησης της ΝΔ. 

Ο πρωθυπουργός δεν έχει μπροστά του μόνο το εξαιρετικά δύσκολο έργο της οργάνωσης των εμβολιασμών. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν και μάλιστα θα συμμετάσχουν, από ότι φαίνεται και μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. 

Το σημείο όμως που πιθανόν να αποδειχθεί καθοριστικό για τον κ. Μητσοτάκη είναι το πώς θα πείσει τους πολίτες όχι μόνο να κάνουν το εμβόλιο, αλλά να παραμείνουν με αυξημένα μέτρα προστασίας και μετά τον εμβολιασμό. 

Μία πανδημία δεν αντιμετωπίζεται με τα εμβόλια αλλά με τον εμβολιασμό -και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα. Η ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων συνιστά μία τεράστια επιτυχία της επιστήμης, όμως η ανάπτυξη επαρκώς διαδεδομένης αντίστασης στον ιό και στη νόσο Covid-19 εκτιμάται ότι απαιτεί τον εμβολιασμό περί του 70% του πληθυσμού.  Αυτό θα είναι το μήνυμα που θα επιχειρήσει να περάσει ο κ. Μητσοτάκης, πράγμα δύσκολο αν αναλογιστούμε ότι ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας είναι ήδη εξαντλημένο από τις συνέπειες της πανδημίας. 

«Η προφύλαξη και η θωράκιση θα είναι δύο παράλληλες διαδικασίες το επόμενο διάστημα. Τα περιοριστικά μέτρα θα αρθούν μόνο όταν παγιωθεί η πτωτική τάση της πανδημίας. Έως τότε θα χρειαστεί να συνεχίσουμε με περιορισμένες κοινωνικές επαφές και να εφαρμόζουμε τα μέτρα προστασίας», τονίζει συνομιλητής του πρωθυπουργού, αποτυπώνοντας και το κλίμα των συνεχών συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Ο μεγάλος στόχος του πρωθυπουργικού γραφείο είναι να πειστούν και οι πλέον επιφυλακτικοί για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Σε δεύτερη φάση θα πρέπει επίσης να συμφωνήσουν ότι θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ακόμα και μετά το εμβόλιο, κόντρα στη φυσιολογική αλλά  απολύτως λανθασμένη προσέγγιση που θεωρεί ότι το εμβόλιο προσφέρει αυτομάτως και προστασία από τον κορονοϊό. 

 Γι’ αυτό το λόγο ο Πρωθυπουργός, οι αρχηγοί των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία θα πρέπει να είναι από τους πρώτους που θα κάνουν το εμβόλιο, ώστε να δείξουν την εμπιστοσύνη τους στην επιστήμη και να δώσουν το παράδειγμα. 

Ήδη άλλωστε έχει ακουστεί και συγκεκριμένη ημερομηνία του πρωθυπουργικού ζεύγους, χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να επιβεβαιώνεται. 

Το κρίσιμο λοιπόν διάστημα που θα κριθούν πολλά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη περιλαμβάνει την τελευταία εβδομάδα του 2020, όταν και θα αρχίσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί και εκτείνεται μέχρι και τα μέσα με τέλη Φεβρουαρίου όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη δόση. Πρόκειται για μία εξαιρετικά επικίνδυνη περίοδο που εφόσον πάει κάτι στραβά, το τρίτο κύμα θα είναι εξαιρετικά επιζήμιο για τη χώρα. 

Κώστας Αλεξανδρής

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια