Η δύσκολη ατζέντα της κυβέρνησης και οι «σκελετοί» στην ντουλάπα του ΣΥΡΙΖΑ


Την ώρα που η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δύσκολη ατζέντα του πρώτου εξαμήνου του 2021 με την διαχείριση της πανδημίας, την υλοποίηση του σχεδίου του εμβολιασμού, την αντιμετώπιση της ύφεσης αλλά και τα ελληνοτουρκικά, ο ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθούν να ξορκίσουν το κακό και να κρύψουν πιο βαθιά τους σκελετούς που ανακαλύπτονται στην ντουλάπα της Κουμουνδούρου.

Το 2021 μπαίνει με μια ιδιαιτέρως βαριά πολιτική ατζέντα για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του αλλά και για το σύνολο των πολιτών που εξακολουθούν να δείχνουν εμπιστοσύνη στους χειρισμούς εκφράζοντας παράλληλα και επιφυλάξεις στις οποίες προστίθεται η ανησυχία για τις εξελίξεις στη δημόσια υγεία και ο φόβος για ανεργία - οικονομία.

Η διαχείριση της πανδημίας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός το ξεκαθάρισε με τον πλέον σαφή τρόπο, το γενικό Lockdown που δεν ήρθη παρά τις πιέσεις των παραγωγικών τάξεων αλλά και των εργαζομένων που αγωνιούν, στον ιδιωτικό τομέα, για τις θέσεις εργασίας.

Με μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και τον Μάρτιο έβαλε στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων τους ανθρώπους αφήνοντας τα οικονομικά στοιχεία σε δεύτερη αλλά όχι δευτερευούσης σημασίας, θέση. 

Παρά το γεγονός αυτό και παρά την παρέμβαση της Ε.Ε με το Ταμείο Ανάκαμψης, η ύφεση αποτελεί ένα δυσεπίλυτο γρίφο σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη παρουσία του κορονοϊού και των νέων μεταλλάξεων που καθιστούν ακόμη πιο ταχύτερη τη διασπορά του.

Ο φόβος ενός τρίτου lockdown στις αρχές του έτους έχει οδηγήσει στην κατάρτιση ενός σχεδίου προκειμένου να αποφευχθεί και το άδειασμα των ταμείων του κράτους. Με προσεκτικά βήματα και  με το βλέμμα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Ο εμβολιασμός

Η επιτυχής υλοποίηση του σχεδιασμού που έχει γίνει για τον εμβολιασμό των πολιτών αποτελεί ένα ακόμη στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση, πολύ δε περισσότερο όταν απέναντι έχει μια αντιπολίτευση που ρίχνει πέτρες κλείνοντας το μάτι σε όλες τις πλευρές. Και σε αυτές που εμφανίζονται να τηρούν επιφυλάξει αλλά και σε αυτές που αρνούνται να ενστερνιστούν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού

Η επιχειρησιακή ετοιμότητα του μηχανισμού που έχει στηθεί, η εξυπηρέτηση των πολιτών και η έγκαιρη φυσικά προμήθεια ικανού αριθμού εμβολίων (που σημειωτέον εξαρτάται και από την πολιτική την οποία εφαρμόζει συνολικά η ΕΕ) είναι κρίσιμη παράγοντες.

Το 2021 θα αναδείξει σε αυτόν τον τομέα δυνατότητες αλλά και αδυναμίες, λάθη και παραλείψεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν με την προσήκουσα επιμέλεια και αμεσότητα.

Ελληνοτουρκικά

Ένας ακόμη γρίφος παραμένουν τα ελληνοτουρκικά. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει τις θέσεις της και ως προς το θέμα του διαλόγου. Μάλιστα επικαλείται τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ του Οκτωβρίου όπου με σαφήνεια έχει οριοθετηθεί το πλαίσιο στα όρια που η ελληνική πλευρά έχει θέσει.

Η επίθεση φιλίας του Ερντογάν προς την ΕΕ σίγουρα δεν προκαλεί εφησυχασμό. Οι διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας στη διεθνή σκακιέρα θα συνεχιστούν αλλά σε καμία περίπτωση δεν δίνει διατεθειμένη να καθίσει σε ένα τραπέζι με όρους και τετελεσμένα από την πλευρά της Τουρκίας.

Σε κάθε περίπτωση ο γρίφος δεν είναι εύκολος και το σταυρόλεξο με την Τουρκία απαιτεί δυνατούς λύτες.

Οι σκελετοί της Κουμουνδούρου

Και ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να λύσει το δύσκολο σταυρόλεξο του 2021 απέναντι, στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, βρίσκεται ένα κόμμα που προερχόμενο από μια τετραετή και πλέον διακυβέρνηση δεν αναζητεί τη δικαίωση του, όπως θα ήταν φυσικό, αλλά το χτίσιμο μια άμυνας απέναντι σε αποκαλύψεις για τους σκελετούς που έκρυψε επιμελώς στην ντουλάπα του.

Η «οργή» του Αλέξη Τσίπρα που εμφανίζεται να πετάει διαρκώς πέτρες στην κυβέρνηση αδιαφορώντας για τα προβλήματα της χώρας δείχνουν πως στόχος είναι η δημιουργία προπετάσματος καπνού. Το σκληρό ροκ έχει ξεπεράσει κάθε πολιτική έννοια  με προσωπικές επιθέσεις που αγγίζουν σε πολλές περιπτώσεις τα όρια των ύβρεων.

Μια διχαστική, εμφυλιοπολεμικού τύπου, ρητορική και με κραυγές που κάνουν λόγο για «κινήματα ντροπής» της εκλεγμένης με ευρεία πλειοψηφία, κυβέρνηση δίνουν τον τόνο απευθυνόμενα όμως σε έναν σκληρό πυρήνα στελεχών και ψηφοφόρων. Αυτών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις λεγόμενες δράσεις «κινηματικού χαρακτήρα».

H φράση «θα σας ρίξουμε» που εκστόμισε ο Παύλος Πολάκης απέναντι σε μια κυβέρνηση η οποία εξελέγη πριν 18 μήνες διατηρώντας μέχρι σήμερα ένα ισχυρό προβάδισμα σε όλους τους δείκτες και πλαισιώνεται από ένα κλίμα εμπιστοσύνης, δεν ήταν τυχαία.

Αρκεί να δει κάποιος δύο άρθρα. Το ένα του επίσης στενότατου συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα και προσωπική του επιλογή για τη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλου και το άλλο του Νίκου Φίλη, με των στελεχών που κινούνται στα όρια των 53+.

Και οι δύο κάνουν λόγο για κινήματα ανατροπής της κυβέρνησης συντηρώντας την ρητορική του Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με την έλλειψη δημοκρατίας και «ορμπανοποίηση» της χώρας.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι η τακτική αυτή εδώ και 4 μήνες δεν αποδίδει καρπούς. Αντιθέτως οι πολίτες σε όλες τις δημοσκοπήσεις γυρνούν την πλάτη κάτι που έχει επισημανθεί στον Αλέξη Τσίπρα από τους συμβούλους που ασχολούνται με τις πολιτικές αναλύσεις.

Ακόμη και ο Ηλίας Νικολακόπουλος ο οποίος μετά την ήττα των ευρωεκλογών βρέθηκε, ατύπως, στο πλευρό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ (είδηση που δεν  διαψεύστηκε τότε) με συνέντευξή του στην εφημερίδα ΕΠΟΧΗ στέλνει το μήνυμα του «δεν αρέσουμε πρόεδρε».

Με σαφείς αναφορές στην τακτική που ακολουθείται, την έλλειψη σχεδίου αλλά και τα εσωκομματικά προβλήματα που ο Αλέξης Τσίπρας κρύβει κάτω από το χαλί.

Οπότε ουδείς δύναται να υποστηρίξει ότι ο «Αλέξης Τσίπρας δεν γνωρίζει τι συμβαίνει», αδυνατεί όμως να αλλάξει πορεία, ήδη έσκισε τα χαρτιά της υπογραφής του συμφώνου συμβίωσης με τη σοσιαλδημοκρατία γυρνώντας την πλάτη στο κέντρο, έχοντας τους σκελετούς της διακυβέρνησης της χώρας να τον τραβούν από το μανίκι.

Η περίπτωση της Folli Follie δεν είναι η μόνη. Και οι μη απαντήσεις δεν είναι λύση, όπως διεφάνη και στις περιπτώσεις που αφορούν στον Νίκο Παππά, μέσω των καταγγελιών Μιωνή και Καλογρίτσα.

Και αυτοί οι σκελετοί δεν είναι οι μόνοι. Ούτε προέρχονται πιθανότατα μόνον από την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.

Βασίλης Γεώργας

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια