Έρχεται η ώρα ενός ακριβού λογαριασμού


Ζούμε ιστορικές στιγμές. Το 2020, όσο κι αν δεν μπορούμε να το συνειδητοποιήσουμε τώρα, θα μείνει για πάντα σαν μια χρονιά που άλλαξε την ανθρωπότητα. Έτσι όπως την άλλαξαν οι μεγάλες ανακαλύψεις, οι σπουδαίες εφευρέσεις, τα τεχνολογικά επιτεύγματα, φυσικά οι μεγάλοι πόλεμοι και ασφαλώς οι τρομερές καταστροφές. Οσοι όμως πιστεύουν ότι η Ιστορία θα γραφτεί μόνο με την έκταση της πανδημίας, τα εκατομμύρια των νεκρών, τις μάσκες στα πρόσωπα των ανθρώπων και το παγκόσμιο lockdown κάνουν λάθος. Τώρα βρισκόμαστε απλώς στο πρώτο κεφάλαιο της «ιστορίας», στο... πρελούδιο. Στο κυρίως μέρος θα μπούμε όταν λήξει αυτή η παγκόσμια υγειονομική κρίση, ελπίζω σύντομα, με τη χρήση των εμβολίων και των φαρμάκων.

Τότε θα έρθει η ώρα για τον λογαριασμό, τον οικονομικό, τον πολιτικό και τον γεωστρατηγικό που θα αλλάξει πραγματικά τη ροή των πραγμάτων. Ξανά Δύση εναντίον Ανατολής, Αμερική και Ευρώπη εναντίον Κίνας. Κατά τη γνώμη μου, αποκλείεται το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να τη «χαρίσουν» στην Κίνα γι’ αυτή την καταστροφή. Δεν μπορώ να ξέρω, ίσως και κανείς αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζει, πώς «γεννήθηκε» ο κορωνοϊός, πώς έφτασε στους ανθρώπους, αν προέρχεται από τις νυχτερίδες, αν είναι δημιούργημα των εργαστηρίων, αν τον έκρυψαν οι Κινέζοι, αν δεν τον κατάλαβαν οι Ευρωπαίοι ή αν πιάστηκαν στον ύπνο οι Αμερικανοί. Μπορώ όμως να προβλέψω με βεβαιότητα ότι οι «χαμένοι» θα ζητήσουν αποζημιώσεις από τους κερδισμένους και αυτή η μάχη θα εξελιχθεί με κάθε διαθέσιμο όπλο μέχρις εσχάτων. Μην έχουμε καμία αμφιβολία, η Δύση αποκλείεται να δεχτεί να πέσει στην ύφεση του 10% και του 20%, την ίδια στιγμή που η Κίνα και οι δορυφόροι της θα τρέχουν με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης διεκδικώντας την πρώτη θέση στην παγκόσμια οικονομία ενισχύοντας την πολιτική επιρροή και τον γεωστρατηγικό της ρόλο.

Ο Τραμπ έδειξε πρώτος προς τα πού θα κινηθούν τα πράγματα. Υπερόπτης, άμπαλος και βιαστικός όπως ήταν όμως έχασε την πρώτη μάχη. Δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή. Επρεπε πρώτα να αντιμετωπιστεί η πανδημία, να ενισχυθούν τα συστήματα υγείας, να γλιτώσουν οι άνθρωποι, να βρεθούν τα εμβόλια και τα φάρμακα με τη διεθνή συνεργασία, και μετά θα ερχόταν η ώρα της απόδοσης των ευθυνών. Τώρα ο Τραμπ ηττήθηκε και στην άκρη του τούνελ άρχισε να φαίνεται το φως των εμβολίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται. Το CNN παρουσίασε εσωτερικά έγγραφα της κινέζικης ηγεσίας ότι το Πεκίνο ήξερε, αλλά έκρυβε τα στοιχεία. Και προσωπικά αμφιβάλλω αν τα στοιχεία αυτά είναι αποτέλεσμα μόνο «δημοσιογραφικής έρευνας» ή αν κι άλλες υπηρεσίες έβαλαν το χεράκι τους. Η Κίνα απάντησε υποστηρίζοντας ότι μπορεί ο κορωνοϊός να προήλθε από άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (!) ενώ την ίδια στιγμή ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) ανακοίνωσε ότι σίγουρα θα γίνει έρευνα και ότι σίγουρα θα βρεθεί πώς και από πού ξεκίνησε ο εφιάλτης.

Φυσικά το πράγμα δεν είναι καθόλου απλό. Η Κίνα έχει στα χέρια της σχεδόν το σύνολο του αμερικανικού χρέους ύψους πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ταυτόχρονα όμως φιλοξενεί και χιλιάδες αμερικανικά εργοστάσια υψηλής τεχνολογίας που εγκαταστάθηκαν εκεί για να αξιοποιήσουν τα φθηνά εργατικά χέρια και γενικά το χαμηλό κόστος παραγωγής. Φυσικά η τεχνολογία βρίσκεται τώρα στα χέρια των Κινέζων. Ταυτόχρονα η Κίνα έχει πληθυσμό υπερδιπλάσιο των ΗΠΑ και της Ευρώπης μαζί και καθεστώς που μπορεί να επιβάλει στον λαό όσα και όποια περιοριστικά μέτρα θέλει. Πέτυχε να αντιμετωπίσει την πανδημία, στην πρώτη φάση, με τις απαγορεύσεις και τις... απόχες. Δεν θα διστάσει να το κάνει και τώρα, ενώ την ίδια στιγμή η Δύση απέτυχε παταγωδώς και πληρώνει την πανδημία με εκατομμύρια νεκρούς.

Οπως πριν από ένα χρόνο δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε όσα ήρθαν (και αν τα ισχυριζόταν κάποιος θα τον... μάζευαν με ζουρλομανδύα), έτσι και τώρα είναι δύσκολο να πούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η σύγκρουση που, προς το παρόν, προετοιμάζεται αθόρυβα. Δεν ξέρω αν θα φτάσει μέχρι τα όπλα, αλλά οι διαστάσεις και οι συνέπειες θα είναι εφάμιλλες ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου. Χάθηκαν πολλά χρήματα και πολλές ζωές για να περάσει «χαμηλά» αυτή η τραγωδία. Κάποιοι δίκαια ή άδικα θα την πληρώσουν.

Μπάμπης Κούτρας

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια