Sponsor

ATHENS WEATHER

Οι εταίροι, οι εταίρες και ο... σουλτάνος

Η μεγάλη απογοήτευση της Ελλάδας: Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πρόδωσαν την Ελλάδα και την Κύπρο


Η Τουρκία βγήκε σχεδόν αλώβητη από τη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα 27 κράτη-μέλη αντέδρασαν μόνο με ήπια μέτρα στις έρευνες για φυσικό αέριο της Τουρκίας στη Μεσόγειο, οι οποίες θεωρούνται παράνομες κατά το Διεθνές Δίκαιο:

Μεμονωμένα πρόσωπα και επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην αναζήτηση φυσικού αερίου είναι πιθανόν να πληγούν με απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ και πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων.

Επισήμως, η ελληνική κυβέρνηση χαιρέτισε μεν την απόφαση της Συνόδου Κορυφής ως «ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της». Ωστόσο, οι κυρώσεις υπολείπονται σημαντικά αυτών που είχαν ζητήσει η Ελλάδα και η Κύπρος.

Τα παραπάνω αναφέρει η ανταπόκριση του Gerd Höhler στην RND από την Αθήνα.

Τίτλος: «Η Ελλάδα είναι απογοητευμένη από τις αδύναμες κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Άγκυρας»

Υπότιτλος: «Η κυβέρνηση στην Αθήνα επιχειρεί να ωραιοποιήσει το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Στην πραγματικότητα, όμως, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να υποστεί μια πικρή ήττα. Η απογοήτευση αντικατοπτρίστηκε και σε πολλά ελληνικά ΜΜΕ»

Μεταξύ των άλλων αναφέρει:

Χρησιμοποιώντας πολεμικά και γεωτρητικά πλοία, Τουρκία αμφισβητεί θαλάσσιες περιοχές στα δύο κράτη της Ε.Ε., τις οποίες δικαιούνται βάσει του Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ ως Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ). Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Μητσοτάκης είχε απαιτήσει αρκετές φορές πριν από τη Σύνοδο Κορυφής την επιβολή εμπάργκο όπλων σε βάρος της Τουρκίας.

Αλλά απέτυχε κυρίως λόγω της Γερμανίας, για την εξοπλιστική βιομηχανία της οποίας η Τουρκία είναι ο πιο σημαντικός πελάτης. Αλλά και η Ισπανία εναντιώθηκε, η οποία πώλησε σχέδια και εξαρτήματα στην Τουρκία για την κατασκευή του πρώτου αεροπλανοφόρου της. Αντίσταση στις κυρώσεις εκφράστηκε και από την Ιταλία, καθώς οι ιταλικές τράπεζες εμπλέκονται σημαντικά στην Τουρκία.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων προτίθενται να διαβουλευτούν τον Μάρτιο επί περαιτέρω μέτρων -μια νέα αναβολή, αφότου τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν ήδη αναβάλει την απόφαση επί του θέματος μέχρι τον Δεκέμβριο. Κατά τα φαινόμενα υπάρχει μεγάλη ανησυχία σε πολλές χώρες της Ε.Ε. ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα ή ακόμη και να προκαλέσουν τον αρχηγό του κράτους Recep Tayyip Erdogan να πυροδοτήσει μια νέα προσφυγική κρίση.

Η ΕΕ κάνει «ένα βήμα τη φορά», αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι στην Αθήνα. Αλλά είναι κοινό μυστικό ότι ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης είναι δυσαρεστημένος με το αποτέλεσμα. «Τα πράγματα δεν πηγαίνουν ιδιαίτερα καλά», λεγόταν ήδη από την Πέμπτη το απόγευμα από κύκλους της ελληνικής αντιπροσωπείας από τις Βρυξέλλες. Η απογοήτευση αντικατοπτρίστηκε και σε πολλά ελληνικά ΜΜΕ. Η προσκείμενη στην αντιπολίτευση αθηναϊκή ε/φ Δημοκρατία κυκλοφόρησε την Παρασκευή με τίτλο: «Βαριά ταπείνωση στις Βρυξέλλες».

Αντίθετα, για την τουρκική κυβέρνηση ακόμη και οι αδύναμες κυρώσεις πηγαίνουν πολύ μακριά. Το Υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα απέρριψε τα μέτρα ως «μονομερή και παράνομα» . Το Υπουργείο κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει το ρόλο ενός «έντιμου διαμεσολαβητή» στην αντιδικία για τις έρευνες για φυσικό αέριο.

Gerd Höhler στην RND

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια