Sponsor

ATHENS WEATHER

Πόσο θα κρατήσουν οι πληγές για την ελληνική οικονομία

Μελέτη Oxford Economics


Από την αρχή της κρίσης οι ειδικοί τονίζουν ότι η Ελλάδα είναι από τις πιο ευάλωτες χώρες απέναντι στην πανδημία και στις οικονομικές της επιπτώσεις, εξαιτίας αφενός της δομής της οικονομίας της, όπως η μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό και αφετέρου των χρόνιων προβλημάτων της, όπως τα δημογραφικά στοιχεία και το δημόσιο χρέος. Όμως έχει μπροστά της μια μεγάλη ευκαιρία, καθώς τα πρωτοφανή πακέτα στήριξης που είτε εφαρμόζονται σήμερα είτε θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια, θα ενισχύσουν και θα ωφελήσουν περισσότερο τις πιο ευάλωτες οικονομίες, μεταξύ των οποίων και η ελληνική.

Αυτό προκύπτει από μελέτη της Oxford Economics στην οποία παραθέτει τις προβλέψεις της για τον συνολικό αντίκτυπο της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία. Ο οίκος βαθμολογεί τις οικονομίες με βάση 31 δείκτες για να εντοπίσει τις πληγές που θα αφήσει πίσω η πανδημία. Οι Φιλιππίνες, το Περού, η Κολομβία και η Ισπανία είναι οι πιο αδύναμες, ενώ οι πιο δυνατές εμφανίζονται οι Αυστραλία, Ιαπωνία, Νορβηγία, Γερμανία και Ελβετία. Η Ελλάδα βρίσκεται στις πιο αδύναμες χώρες της Ευρώπης.



Παράλληλα ο οίκος παρουσιάζει αναλυτικό πίνακα με το σκορ 162 χωρών στην ανάλυση ευπάθειας, η οποία διενεργήθηκε βασισμένη σε 6 βασικούς τομείς. Το οικονομικό σοκ (ύφεση, επενδύσεις κλπ), τη δομή της αγοράς εργασίας, το πόσο εξαρτάται η οικονομία από συγκεκριμένους τομείς (π.χ. πετρέλαιο ή τουρισμό ως ποσοστό του ΑΕΠ), τον κλάδο της υγείας, τις οικονομικές αδυναμίες (τράπεζες, χρέος, αναπτυξιακή δυναμική πριν την κρίση κλπ) και τα μέτρα στήριξης.



Αξιολογώντας τα δεδομένα με βάση προηγούμενες επιδημίες η Oxford Economics προχωρά στην εκτίμηση ότι στο τέλος του 2024 το παγκόσμιο ΑΕΠ θα βρίσκεται 4% χαμηλότερα από το επίπεδο που θα βρισκόταν αν δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία. Επίσης, ο οίκος προβλέπει πως μεσοπρόθεσμα, ήτοι στο τέλος του 2024, το βάθος της πληγής που θα έχει αφήσει η πανδημία στην παγκόσμια θα είναι μισό από το κενό που είδαμε 4 χρόνια μετά την παγκόσμια κρίση του 2008.

Όσο για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, τουρισμός, δημόσιο χρέος, γήρανση πληθυσμού και η μεγάλη ύφεση του 2020 είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές. Ακολουθούν τα βασικότερα σημεία της μελέτης:

-Η Ελλάδα είναι η 4η πιο αδύναμη στην Ευρώπη, ως προς το βάθος των πληγών που αφήνει πίσω της η πανδημία. Σε πιο δύσκολη θέση βρίσκονται οι Γαλλία, Μ. Βρετανία και Ισπανία.

-Παγκοσμίως η χώρα μας βρίσκεται στην 104η θέση ως προς τις συνολικές αντοχές απέναντι στην πανδημία.

-Βασικός παράγοντας αδυναμίας είναι η μεγάλη ύφεση του 2020 η οποία φυσικά οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εξάρτησή της από τον τουρισμό

-Το σκορ της Ελλάδας σε ό,τι αφορά το μερίδιο του κλάδου της φιλοξενίας στην κατανάλωση είναι από τα χειρότερα (8,6 με χειρότερο το 10).

-Το ποσοστό του κλάδου ταξιδιών και τουρισμού ως προς το ΑΕΠ είναι το μεγαλύτερη στην Ελλάδα και ακολουθεί η Ισπανία και η Αυστρία.

-Το χειρότερο σκορ (10) εμφανίζουμε όσον αφορά τη γήρανση του πληθυσμού, ήτοι το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 ετών.

-Επίσης απογοητευτικό είναι το σκορ της Ελλάδας (8,5) όσον αφορά τον αριθμό των κλινών σε νοσοκομεία ανά 1000 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

-Συνολικά η Ελλάδα σκοράρει 5,3 και καταλαμβάνει την 104η θέση, ενώ στην πρώτη δεκάδα με βαθμολογία 3 έως 3,6 βρίσκουμε κατά σειρά τις: Νότια Κορέα, Αυστραλία, Ταιβάν, Ιαπωνία, Νορβηγία, Μπρουνέι, Γερμανία, Βόρεια Κορέα, Ελβετία και Νέα Ζηλανδία.

Στην ίδια μελέτη εξετάζονται στοιχεία από 82 προηγούμενες σφοδρές επιδημίες, τα οποία δείχνουν ότι η πενταετής ανάπτυξη μετά την κρίση υπολείπεται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από την προ κρίσης τάση.

Κωνσταντίνος Μαριόλης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια