Αντίδοτο για τον κορωνοϊό αναπτύσσουν Ρώσοι επιστήμονες


Επιστήμονες στη Ρωσία αναπτύσσουν φάρμακο για την καταπολέμηση του κορωνοϊού μετά τη μόλυνση, ύστερα από το εμβόλιο που είναι εργαλείο πρόληψης.

Την ανάπτυξη ενός φαρμάκου για την καταπολέμηση της ασθένειας COVID-19, το οποίο θα γίνει το πρώτο αντίδοτο κατά του ιού άμεσης δράσης στον κόσμο, εάν οι κλινικές δοκιμές είναι επιτυχημένες, ανακοίνωσε ο Ομοσπονδιακός Ιατρικός και Βιολογικός Οργανισμός της Ρωσίας (FMBA).

Σύμφωνα με την επικεφαλής του Οργανισμού FMBA, Βερόνικα Σκβόρτσοβα, μέχρι τώρα οι μελέτες έχουν δείξει ότι το φάρμακο είναι περισσότερο από 99% αποτελεσματικό.

«Αυτή είναι η πρώτη αιτιοτροπική θεραπεία, που επηρεάζει άμεσα τον ιό. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι ένα αντίδοτο για τη μόλυνση από κορωνοϊό», ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν την Τετάρτη, σημειώνοντας ότι έχουν ολοκληρωθεί προκλινικές μελέτες, οι οποίες έχουν δείξει ότι η θεραπεία είναι «εντελώς ασφαλής» και «εξαιρετικά αποτελεσματική».

Το «αιτιοτροπική» σημαίνει ότι η θεραπεία κατευθύνεται έναντι της αιτίας μιας ασθένειας.

Η Σκβόρτσοβα δήλωσε στον πρωθυπουργό πως, ο Οργανισμός FMBA είναι έτοιμος να υποβάλει αίτηση, ώστε να λάβει άδεια για περαιτέρω δοκιμές, την οποία ελπίζουν να λάβουν πριν από το νέο έτος.

«Εάν οι κλινικές δοκιμές επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητα αυτού του φαρμάκου, θα είναι το πρώτο ασφαλές, αποτελεσματικό, αντιιικό φάρμακο άμεσης δράσης που δεν έχει ανάλογο στον κόσμο», εξήγησε.

Περισσότερα φάρμακα στον πόλεμο κατά του κορωνοϊού

Ο Οργανισμός FMBA αναπτύσσει επίσης ένα ξεχωριστό φάρμακο για τη θεραπεία των πιο σύνθετων περιπτώσεων κορονοϊού, το οποίο καταστέλλει και αποτρέπει μια φυσιολογική αντίδραση που ονομάζεται «υπερκτοκινιμία». Επίσης γνωστή ως «καταιγίδα κυτοκίνης», είναι μια ανοσοαπόκριση, που οδηγεί σε βλάβη του ιστού του σώματος και πιστεύεται από ορισμένους ότι προκαλεί θανάτους σε ασθενείς με Covid-19.

Τον Μάιο, το ρωσικό Υπουργείο Υγείας ενέκρινε ένα φάρμακο κατά του κορονοϊού, που ονομάζεται «Avifavir», μια θεραπεία με βάση το Favipiravir που χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία από το 2014 κατά των σοβαρών μορφών γρίπης. Το φάρμακο παράγεται σε εγχώριες εγκαταστάσεις.

Εάν είναι αποτελεσματικό, το αντίδοτο δεν θα είναι η μοναδική ανακάλυψη της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού.

 Νωρίτερα φέτος, η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε την καταχώριση ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού, με το όνομα Sputnik V. Μετά από δοκιμές, αποκαλύφθηκε ότι ήταν 95% αποτελεσματικό στην παραγωγή αντισωμάτων, μετά από περίοδο 40 ημερών. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την έναρξη μαζικού εμβολιασμού, ο οποίος τελικά ξεκίνησε στη Μόσχα στις 5 Δεκεμβρίου.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια