Η απειλή του κορωνοϊού συνεχίζει να βασανίζει τη χώρα και τους πολίτες, να περιορίζει την ελευθερία των ανθρώπων και να δεσμεύει τις λειτουργίες της κοινωνίας και της οικονομίας. Κατά τα φαινόμενα η απειλή θα παραμείνει ενεργή για μακρύ διάστημα, οι επόμενοι έξι μήνες κατά πάσα βεβαιότητα θα είναι βασανιστικοί και ο θανατηφόρος ιός θα αξιοποιεί τις όποιες ρωγμές και θα διεισδύει στις κοινότητες και στις γειτονιές μας, αφήνοντας πίσω του πόνο και δάκρυ. Δεν χωρεί αμφιβολία ότι παρά τα επερχόμενα εμβόλια χιλιάδες συμπολίτες μας θα κινδυνεύσουν να χάσουν τη ζωή τους.
Ωστόσο μέσα από αυτές τις ιδιαίτερες και άκρως απειλητικές υγειονομικές συνθήκες ξεπηδούν ελπίδες βάσιμες για ένα μέλλον ξεχωριστό. Σειρά γεγονότων και συνθηκών μεταφέρει, ακόμη και σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον, αισιόδοξα σήματα και μηνύματα, ικανά να πείσουν τον καθένα ότι την πανδημία μπορεί να ακολουθήσει περίοδος ανασύστασης και αναδημιουργίας.
Κατ’ αρχάς η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είναι συντονισμένη, διαθέτει πόρους και σε λίγους μήνες θα έχει στη διάθεσή της πάμπολλα όπλα προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον φονικό ιό.
Επιπλέον, αντίστοιχα αποφασιστική στάση επιδεικνύουν οι διεθνείς και οι ευρωπαϊκές οικονομικές αρχές. Εχουν όλες αναγνωρίσει το μέγεθος της απειλής και ξεπεράσει ιδεολογικές και άλλες αγκυλώσεις, που συνήθως εμποδίζουν την κινητοποίηση που οι περιστάσεις απαιτούν.
Απόδειξη προς τούτο αποτελούν οι γενναιόδωρες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο τα χρηματοδοτικά εργαλεία και να προσφερθεί άνεση πόρων στις χειμαζόμενες οικονομίες. Οι επαναγορές ομολόγων θα διατηρηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 και η υποστήριξη των τραπεζών με φθηνά κεφάλαια θα συνεχισθεί και το 2022. Αντιστοίχως στην τελευταία ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής επιτεύχθηκε συμφωνία τόσο για το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και για τον επταετή κοινοτικό προϋπολογισμό. Γεγονός που θα επιτρέψει σύντομα τη ροή σημαντικών πόρων προς τις φτωχότερες χώρες και προς την Ελλάδα βεβαίως.
Ταυτόχρονα δεν μπορεί να μείνει αναξιολόγητη η προσαρμοστικότητα, η επινοητικότητα και η ταχύτητα αντίδρασης του εγχώριου ιδιωτικού παραγωγικού τομέα. Η τηλεργασία ζει μέρες δόξας στη μέχρι πρότινος τεχνολογικά «καθυστερημένη» ελληνική οικονομία, το ηλεκτρονικό εμπόριο πήρε πρωτοφανείς διαστάσεις σε ελάχιστο χρόνο, οι ψηφιακές συναλλαγές επικράτησαν παντού, ακόμη και το αγκυλωμένο ελληνικό Δημόσιο «έτρεξε» ψηφιακά και υιοθέτησε ηλεκτρονικά εργαλεία και εφαρμογές που επί χρόνια δίσταζε να αποδεχθεί. Μια νέα δυναμική αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, με έντονα νεανικά χαρακτηριστικά, επικράτησε σε όλες τις λειτουργίες της οικονομίας και της χώρας, που δηλώνει αν μη τι άλλο δυναμισμό, ευελιξία και διάθεση προσαρμογής σε έκτακτες συνθήκες. Ακόμη, είναι εντυπωσιακή στο παρόν περιβάλλον η συγκράτηση του κόστους και ακόμη πιο εντυπωσιακή η ενίσχυση των ιδιωτικών καταθέσεων και της ρευστότητας των υγιών επιχειρήσεων.
Ολα τούτα δικαιολογούν αισιοδοξία παρά την απειλή και τον ζόφο της πανδημικής περιόδου. Μια άλλη Ελλάδα, πιο δυναμική, πιο μοντέρνα και πιο νεανική, μπορεί να ξεπηδήσει από τη σκοτεινιά της υγειονομικής κρίσης. Κοινώς, δεν είναι όλα προς θάνατον, η Ελλάδα σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες διαδηλώνει την αξία της, φανερώνοντας δύναμη, κρυμμένες και υποτιμημένες δυνατότητες. Μεταφέρει πλέον θετική αύρα παντού, δείχνει στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι αξίζει τον κόπο. Κάτι που ήδη αποτιμάται. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι μεγάλοι διεθνείς επενδυτικοί οργανισμοί εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για τη χώρα μας, καθώς βλέπουν φως στο βάθος του τούνελ.
Η ευκαιρία υπάρχει, τα εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, σε λίγο θα είναι στη διάθεση της χώρας. Μένει λοιπόν στην κυβέρνηση και στις πολιτικές δυνάμεις να βρουν ένα πεδίο ελάχιστης συμφωνίας και συνεννόησης για την αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων. Θα είναι κρίμα να πνιγεί σε άγονες αντιπαραθέσεις.
0 Σχόλια