Η "προδοσία" της Γαλλίας…


Του Κώστα Στούπα 

Η οργή της εγχώριας κοινής γνώμης για τη διστακτικότητα της Ε.Ε. να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία είναι βιαστική, θυμική, πρόχειρη και επιδερμική.  Το ίδιο ισχύει και για τη στάση της Γαλλίας.

Στην Ελλάδα οι "αναλυτές" των... κοινωνικών δικτύων αλλά και των ΜΜΕ που όλο και περισσότερο σέρνονται πίσω από τον "θόρυβο" των ψηφιακών όχλων, αναλύουν τη συγκρατημένη στάση της Γαλλίας σαν υπαναχώρηση έναντι ανταλλαγμάτων ή όχληση για τις πιθανές εξοπλιστικές επιλογές της Ελλάδας.

Μια χώρα όμως με την ισχύ και την παράδοση της Γαλλίας είναι περισσότερο επικίνδυνη όταν κατεβάζει τους τόνους παρά όταν τους ανεβάζει. Είναι φανερό πως η  Γαλλία προκρίνει τη συντονισμένη και ενιαία στάση του "γαλλογερμανικού" άξονα που αποτελεί και προϋπόθεση μιας ενιαίας στάσης της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία, παρά αλαλαγμούς και "ντουφεκιές" στον γάμο του Καραγκιόζη...

Η Γαλλία έχει να χάσει πολύ περισσότερα από την ανάδειξη της Τουρκίας σε κυρίαρχο παίκτη στη Μεσόγειο από ό,τι οι πρώην επαρχίες των Οθωμανών.

Η στάση της προσδιορίζεται από τη γεωγραφική και οικονομική της θέση στην περιοχή. Η ενιαία στάση του "γαλλογερμανικού" άξονα θα εξασφαλίσει μελλοντικά και τη σύμπλευση χωρών όπως η Ιταλία και η Ισπανία που "αλληθωρίζουν" προς τα ανταλλάγματα που τους προσφέρει η Τουρκία.

Το δίλημμα που πρέπει να τεθεί σε όσους "αλληθωρίζουν" προς την Τουρκία δεν είναι π.χ.:

Διεθνές δίκαιο ή Τουρκία;

Ελλάδα ή Τουρκία;...

αλλά Ε.Ε. ή Τουρκία. 

Χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία θα πρέπει να καταλάβουν πως δείχνοντας ανοχή στην Τουρκία βάζουν σε κίνδυνο την Ε.Ε. από τη διάλυση της οποίας έχουν να χάσουν περισσότερα απ’ όσα θα κερδίσουν από τα διμερή ανταλλάγματα που προσφέρει η Τουρκία.

Ας αφήσουμε τη Γαλλία να χειριστεί τις υποθέσεις της Ν.Α. Μεσογείου στην Ε.Ε. Φαίνεται πως διαθέτει καλύτερη "μεγάλη εικόνα" και  μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων.

Η Ε.Ε. στην προχθεσινή σύνοδο ουσιαστικά ανέβαλε την όποια απόφαση γιατί περιμένει να χαράξουν  πρώτα γραμμή οι  ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν.

Και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να περάσουν 2-3 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων.

Όμως ας μην έχουμε αυταπάτες. Η θέση και το μέγεθος της Τουρκίας παίζουν καθοριστικό ρόλο για τα ευρύτερα συμφέροντα και την ασφάλεια της Ευρώπης και της Δύσης. Οποιαδήποτε απόφαση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Μην περιμένουμε θαύματα...

Σημαντική είναι βέβαια και η θέση της Ελλάδας, ως ανάχωμα στην Τουρκία και πολύ περισσότερο στην απώλεια της Τουρκίας για τη Δύση.

Η θέση της Ελλάδας αποκτά πολλαπλάσια ισχύ όταν συνδυάζεται με το μέτωπο με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ. Από το μέτωπο αυτό απουσιάζει η Ιορδανία προκειμένου ο Περσικός Κόλπος να συνδεθεί με το Ισραήλ και τη Μεσόγειο παρακάμπτοντας την Τουρκία...

Μην ξεχνάμε πως όπως έλεγε και ο Θουκυδίδης, η μεγαλύτερη επίδειξη ισχύος είναι η αυτοσυγκράτηση και όχι τα καθημερινά απειλητικά "γαυγίσματα"...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια