Προβλέψεις για lockdown μέχρι τον Φεβρουάριο – Σοκ στην ευρωπαϊκή οικονομία

Τι σημαίνει αυτό για Ευρωζώνη, τι γίνεται στο ελληνικό οικονομικό επιτελείο. Σύνοδος του Eurogroup την Τρίτη και ανακοινώσεις προβλέψεων από την Κομισιόν την Τετάρτη


Το “κακό” σενάριο κάνει επέλαση στην Ευρώπη και οι χώρες, η μία μετά την άλλη, ανακοινώνουν lockdowns προκειμένου να περιοριστεί η νέα έξαρση, προκαλώντας παράλληλα ασφυξία στις οικονομίες. Τα επιτελεία και οι αναλυτές υποβαθμίζουν τις προβλέψεις για το ύψος της ύφεσης του 2020 και τα νέα περιοριστικά μέτρα απειλούν την ανάκαμψη  με τους αναλυτές να βλέπουν…. πολύμηνη “ταλαιπωρία” για την οικονομική δραστηριότητα.

H Goldman Sachs, μάλιστα, εκτιμά πως τα lockdowns θα διαρκέσουν για τρεις μήνες και στη συνέχεια θα ακολουθήσει σταδιακή χαλάρωσή τους, αλλά από τον Φεβρουάριο.

Κόβει τα φτερά

Τα νέα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση συνοδεύονται από οικονομικές παρεμβάσεις 2,3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους και η επέλαση της πανδημίας κόβει φτερά και προσδοκίες για το ύψος της ανάκαμψης το 2021, αλλά κυρίως για πορεία της ύφεσης το 2020. Στο οικονομικό επιτελείο ήδη γίνονται συσκέψεις βάζοντας τα νέα δεδομένα στο τραπέζι και γίνεται υπολογισμός για τις συνέπειες των αυστηρών μέτρων στην οικονομία, στην ύφεση του 2020, στα έσοδα του Νοεμβρίου και φυσικά για το προσχέδιο του 2021.

Σημειώνεται πως το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει για το 2020 ύφεση 8,2% και ανάκαμψη το 2021 στο 5,5% ως σενάριο βάσης, ανεβάζοντας τον πήχη στο 7,5% λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στο ενδεχόμενο βελτίωσης των υγειονομικών δεδομένων από τον Δεκέμβριο για να δοθεί ανάσα στα έσοδα με αφορμή τα Χριστούγεννα. Στα ενδιαφέροντα της εβδομάδας την Τετάρτη η Κομισιόν θα ανακοινώσει τις φθινοπωρινές προβλέψεις της για την πορεία των οικονομιών της Ευρώπης στις οποίες αναμένεται να αποτυπωθεί ο μεγάλος  βαθμός αβεβαιότητας των εκτιμήσεων, όπως και για τους προϋπολογισμούς που συντάσσουν τα κράτη-μέλη για το 2021. 

Ο πρώτος κρίσιμος οικονομικός απολογισμός για τα νέα lockdowns αναμένεται να γίνει στην Σύνοδο του Eurogroup με βασικό θέμα στη ατζέντα την πανδημία και την ενδεχόμενη ενεργοποίηση νέων εργαλείων στήριξης.

Τα υγειονομικά δεδομένα έχουν προκαλέσει μία σειρά αναβαθμίσεων των προβλέψεων οικονομικής ανάπτυξης και πλέον η Ευρωζώνη αναμένεται  να συρρικνωθεί κατά 2,3% το δ’ τρίμηνο. Οι αναλυτές της Goldman Sachs προβλέπουν πως θα συρρικνωθεί 2,3% στο δ΄ τρίμηνο, σε μια κατακόρυφη περικοπή των εκτιμήσεων έναντι αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη 2,2%. Το τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο, η οικονομία της Ευρωζώνης είχε ανακάμψε εμφανίζοντας ρυθμό ανάπτυξη 12,7%. Σε δημοσκόπηση των FT συμμετείχαν 18 οικονομολόγοι από κορυφαίες τράπεζες και ιδρύματα, από τους οποίους μόνον ένας θεωρεί πως η οικονομία δεν θα συρρικνωθεί το δ’ τρίμηνο.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs ωστόσο αφήνουν μία χαραμάδα φωτός τονίζοντας πως οι οικονομίες θα σημειώσουν μικρότερο “χτύπημα” σε σχέση με ένα χρόνο πριν.  Και αυτό διότι οι νέοι περιορισμοί δεν είναι τόσο αυστηροί όπως την περασμένη άνοιξη και πως η κινητικότητα δεν είναι τόσο ευαίσθητη σε νέα μέτρα. Τονίζοντας πως οι προβλέψεις είναι αβέβαιες, αλλά παραμένουν στην εκτίμηση για ανάκαμψη μετά το χειμώνα, δεδομένης της προσδοκίας για διαθέσιμο εμβόλιο το τρίτο τρίμηνο του 2021 που θα συνοδευτεί από  διαρκής νομισματική και οικονομική υποστήριξη.

Ελένη Στεργίου

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια