Lockdown μέχρι τα… κάλαντα: «Κλείδωσε» και η δεύτερη παράταση - Πότε θα γίνει η άρση των μέτρων


Όλο και απομακρύνεται η ημερομηνία της άρσης του lockdown με βάση τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, αλλά και τις εκτιμήσεις και εισηγήσεις των λοιμοξιολόγων - Το σενάριο πλέον φέρνει πιο κοντά το άνοιγμα 14 ή 21 Δεκεμβρίου - Σε κάθε περίπτωση, όπως άλλωστε τόνισε ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά

Στην πιο κρίσιμη εβδομάδα της πορείας του κορωνοϊού βρίσκεται η Ελλάδα με την κυβέρνηση και τους λοιμωξιολόγους να έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Όλοι πια πρέπει να ετοιμάζονται για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο σπίτι, αυστηρά οικογενειακά και ίσως για ένα μικρό και στοχευμένο διάλειμμα από την καραντίνα.

Μικρό διάλειμμα στο lockdown;

Γιατροί και νοσηλευτές που δίνουν «μάχη» εδώ και μήνες στα νοσοκομεία, αγωνιούν μπροστά σε ένα άνοιγμα της Οικονομίας, όταν οι ΜΕΘ και οι κλινικές covid έχουν κυριολεκτικά φρακάρει.

Η άρση του Lockdown στις 7 Δεκεμβρίου, μετά από παράταση μία εβδομάδας, θεωρείται για μεγάλη μερίδα λοιμωξιολόγων ως αδύνατη, με πολλά μέλη της επιτροπής των ειδικών να συμβουλεύουν την κυβέρνηση ότι η σταδιακή επαναφορά σε μια σχετική κανονικότητα θα ήταν καλύτερο να αρχίσει από τις 14 Δεκεμβρίου με το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου. Την Κυριακή, μάλιστα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος υποστήριξε ότι «θα ήταν ασφαλές να προχωρήσουμε σε άρση όταν θα δούμε των αριθμό των διασωληνωμένων να είναι διψήφιος».

Την ίδια ώρα όμως γίνονται και εισηγήσεις για παράταση του απαγορευτικού έως τις 21 Δεκεμβρίου, ώστε να αρχίσει ένα μικρό διάλλειμα 15 έως 20 ημερών από την καραντίνα για να κινηθεί η αγορά.

Μιλώντας στο Mega, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος τόνισε σχετικά για την χαλάρωση του lockdown πως «θα δούμε πως θα πάμε αυτή την εβδομάδα καθώς από τα 3.000 περίπου κρούσματα πήγαμε στα 1.500. Αν συνεχιστεί η μείωση είπε ότι ίσως στο τέλος μπορούμε να έχουμε μια αίσθηση για το πώς θα πάμε τα Χριστούγεννα. Ένας τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων περί τα 200, 300, 400 θα είναι αρκετά ικανοποιητικός ώστε να αρθούν τα μέτρα».

Τοπίο στην ομίχλη ο κλάδος της εστίασης

Υπό το φόβο της ανεξέλεγκτης διασποράς και της επιθετικότητας του ιού η εστίαση δεν φαίνεται να ανοίγει ούτε τις ημέρες των εορτών.

«Θα είναι δύσκολη η επόμενη περίοδος για τους επόμενους μήνες. Καταφέραμε να έχουμε τις δυνάμεις αλλά θα χρειαστεί να τις φυλάξουμε για να φτάσουμε μέχρι το τέλος της κρίσης», αναφέρουν οι ειδικοί.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει στο «τραπέζι» της κυβέρνησης και η πρόταση της Ομοσπονδίας του κλάδου, να μην ανοίξει καθόλου η εστίαση και να παραμείνει στα μέτρα προστασίας.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr ο κ. Γιαννης Δαβερώνης, Πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής τόνισε πως δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το πότε θα ανοίξει η εστίαση και οι επιχειρηματίες του κλάδου είναι σε απόγνωση.

Σημάδια αισιοδοξίας

Όλα δείχνουν ότι οδεύουμε σε δεύτερη παράταση με τους λοιμωξιολόγους να βλέπουν μεν πτώση του ιικού φορτίου όχι όμως και αντίστοιχη μείωση στις εισαγωγές στις ΜΕΘ.

«Σε αυτή την εβδομάδα κατά μέσο όρο τα κρούσματα είναι μειωμένα κατά 40% που σημαίνει προβολικά θα έχουμε μια περαιτέρω μείωση την ερχόμενη εβδομάδα στην Αττική», τονίζουν οι ειδικοί.

Είναι ενδεικτικό πως ακόμη και η προαναγγελία για άνοιγμα των δημοτικών στις 7 Δεκεμβρίου έχει ήδη «παγώσει» ως σενάριο με το υπουργείο Παιδείας να παραπέμπει στις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, τα επόμενα 24ωρα.

Χρήστος Διαμαντόπουλος

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια