Goldman Sachs: Ετοιμαστείτε για το μεγάλο bull run του 2021


Της Ελευθερίας Κούρταλη


Σε νέα bullish έκθεση για τις προοπτικές των αγορών και της οικονομίας προχώρησε σήμερα η Goldman Sachs συστήνοντας στους επενδυτές να προετοιμαστούν για το μεγάλο πάρτι στις αγορές το 2021. Η G.S αναμένει συνοπτικά, έξι μεγάλα θέματα που θα χαρακτηρίσουν το επόμενο έτος: Ισχυρή αύξηση της ανάπτυξης του ΑΕΠ, αύξηση στις καμπύλες αποδόσεων των ομολόγων, αρνητικά πραγματικά επιτόκια, πολύ χαλαρή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων και ένα αποτελεσματικό εμβόλιο στις αρχές του 2021. 

Όπως επισημαίνει, παραμένει αισιόδοξη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη το 2021, αναμένοντας αύξηση του παγκόσμιου πραγματικού ΑΕΠ κατά 6%, ενώ προβλέπει ότι οι καμπύλες απόδοσης των ομολόγων θα αυξηθούν (steepening) και ο πληθωρισμός θα κινηθεί υψηλότερα από το β’ τρίμηνο. Παράλληλα, σημειώνει πως όλες οι μεγάλες αγορές εμπορευμάτων βρίσκονται σε έλλειμμα και αναμένεται αύξηση των τιμών τους επόμενους 12 μήνες.

Η Goldman Sachs εκτιμά πως η Bear market του 2020 ήταν "καθοδηγούμενη από γεγονότα". Η κατάρρευση και η ανάκαμψη των αγορών ήταν πολύ ταχύτερες από ό,τι στις "κυκλικές" (συνήθως καθορίζονται από τα επιτόκια) ή στις "διαρθρωτικές" (που προηγούνται μίας φούσκας και των ανισορροπιών) bear markets. Αυτός ο κύκλος ήταν ασυνήθιστος δεδομένου του βάθους του οικονομικού σοκ, αλλά η τεράστια νομισματική χαλάρωση (με τις οικονομικές συνθήκες των ΗΠΑ σε επίπεδα "χαλάρωσης" ρεκόρ) και η δημοσιονομική στήριξη αποτέλεσαν για τις αγορές ένα τεράστιο όπλο, μειώνοντας τους κινδύνους και επιτρέποντας τον περιορισμό του risk premium. Τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια αναμένεται να συνεχίσουν να στηρίζουν την bull market το 2021.

Κατά την άποψη της αμερικάνικης τράπεζας, η ανάκαμψη των μετοχών από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο ήταν η αρχική φάση της "ελπίδας" μιας νέας αγοράς "ταύρων", που οδήγησε κυρίως στην επέκταση των αποτιμήσεων καθώς η κερδοφορία κατέρρευσε, ενώ τώρα προχωράμε στη μακρύτερη φάση "Ανάπτυξη" καθώς η κερδοφορία αρχίζει να ανακάμπτει. Το επίπεδο των κερδών ανά μετοχή (EPS) είναι απίθανο να επανέλθει σε επίπεδα προ πανδημίας πριν το τέλος του 2021 στις ΗΠΑ και την Ασία, και πριν το τέλος του 2022 στην Ευρώπη. Οι παγκόσμιες αγορές μετοχών αναμένεται να σημειώσουν ισχυρή αύξηση σε όρους κερδών ανά μετοχή ύψους 34% το 2021, μετά από απότομη πτώση 20% το 2020.

Η Goldman αναμένει ένα συνεχιζόμενο rotation στους "ηγέτες" στις αγορές, κάτι που θα υποστηριχθεί από την ισχυρότερη οικονομική, τις πιο steep καμπύλες αποδόσεων και τις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι μετοχές ανάπτυξης θα χτυπηθούν (αντίθετα οι καλές αποδόσεις στις μετοχές εταιρειών με ισχυρούς ισολογισμούς είναι πιθανό να συνεχιστούν), αλλά θα υποαποδώσουν σε σχέση με τις κυκλικές μετοχές και τις μετοχές αξίας, με την G.S να προτείνει περισσότερη διαφοροποίηση στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας, αναμένονται ισχυρές αποδόσεις σε όλες τις αγορές μετοχών, και η προοπτική ενός πιο αδύναμου δολαρίου ΗΠΑ και της εξασθένισης των παγκόσμιων κινδύνων υποδηλώνει τη μείωση του χάσματος απόδοσης σε σχέση με τις ΗΠΑ και την ανάκαμψη σε περιοχές που έχουν μείνει πίσω, όπως η Ευρώπη και οι Αναδυόμενες Αγορές.


Η επιτάχυνση της παγκόσμιας οικονομίας και της κερδοφορίας των εταιρειών το 2021 και το 2022 στηρίζει το σενάριο για ένα αρκετά ισχυρό έτος για τις αγορές μετοχών συνολικά, συμβάλλοντας σε ένα ακόμη έτος για τη νέα bull market ή οποία διακόπηκε από την πανδημία. Οι στόχοι που δίνει η G.S για τις αγορές σε κάθε περιοχή υποδηλώνουν άνοδο 20% συνολικά στην απόδοση των παγκόσμιων μετοχών το επόμενο έτος. Για τον αμερικάνικο δείκτη S&P βλέπει άνοδο 23%, για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 άνοδο 15%, για τον Topix 13% και για τον MSCI Ασίας -Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας 18%.

Σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές αγορές ειδικότερα, παραμένει overweight στις τράπεζες και την ενέργεια. Και οι δύο κλάδοι έχουν μερικούς καταλύτες: οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν μερίσματα το επόμενο έτος, και για τις μετοχές ενέργειας αναμένεται ώθηση καθώς η ζήτηση πετρελαίου και οι τιμές του θα αυξηθούν λόγω της έλλειψης προσφοράς.

Συνεχίζει επίσης να προτιμά κλάδους που έχουν έκθεση στην οικονομία: Αυτοκίνητα, Πρώτες Ύλες και Κατασκευές. Παραμένει underweight σε αμυντικούς κλάδους και μετοχές (τρόφιμα, τηλεπικοινωνίες) και είναι ουδέτερη στον κλάδο της τεχνολογίας.

Overweight θέσεις τηρεί και για τον κλάδο της Υγείας καθώς και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον οποίο η προεδρία του Μπάιντεν θα δώσει σημαντική ώθηση, μαζί με τις ροές που αναμένονται σε κεφάλαια ESG και τις συνεχιζόμενες υψηλές προοπτικές ανάπτυξης.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια