Με την "φωτιά του εμφύλιου" παίζει ο Ερντογάν

Το σύννεφο του εμφυλίου φτάνει με... τουρκική υποβοήθηση πάνω από το Ιρακινό Κουρδιστάν


Ολοένα και πιο κοντά φαίνεται ότι πλησιάζει το σύννεφο του εμφυλίου, πάνω από τα άγρια βουνά του ιρακινού Κουρδιστάν τον τελευταίο καιρό, μετά από μια σειρά αεροπορικών επιδρομών που ξεκίνησε η Τουρκία το Σαββατοκύριακο με στόχο θέσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στην ορεινή περιοχή των συνόρων.

Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν τα χωριά Μπεπαλάν, Ούρτε και Γκουργκαμές στο δήμο Καντίλ, μαζί με τα χωριά Σεγκέρ και Γκέρουι στην περιοχή Μπραντόστ κοντά στα τουρκικά σύνορα. Δεν αναφέρθηκαν θύματα ως αποτέλεσμα της τουρκικής αποστολής βομβαρδισμού που ισχυρίστηκε ότι ήταν μέρος επιχειρήσεων κατά του ΡΚΚ. Αλλά τα χωριά κατοικούνται από χιλιάδες γεωργούς, καταστηματάρχες και άλλους πολίτες που υφίστανται καθημερινές επιθέσεις.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει ότι μόνο τρομοκράτες κατοικούν στους ορεινούς οικισμούς.

Οι υπερασπιστές της ειρήνης στην περιοχή προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος εμφύλιου πολέμου μεταξύ Κούρδων αυξάνεται καθώς οι σχέσεις μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (KDP) και του ηγέτη του Μασούντ Μπαρζάνι με τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι κάτι παραπάνω από κακές.

Έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλες αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη την περιοχή.

Και οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του PKK, αλλά το KDP έχει κινητοποιήσει χιλιάδες δυνάμεις των Ρeshmerga σε μια αντιπαραβαλλόμενη κίνηση, η οποία περιγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα από ντόπιους σαν "να ρίχνεται λάδι στη φωτιά".

Οι εχθροπραξίες από πλευράς KDP κλιμακώθηκαν αφότου μια αμερικανική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τη Βαγδάτη, το Ερμπίλ και το Σλέμνι τον Αύγουστο καθώς προσπάθησε να συγκεντρώσει υποστήριξη για επιχειρήσεις στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Η περιοχή χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο σφαίρες επιρροής: το KDP ελέγχει τα Ερμπίλ, Ντουχόκ και Ζάχο, κοντά στην Τουρκία, ενώ η Πατριωτική Ένωση Κουρδιστάν (PUK) ελέγχει τα Σλεμανί, Χαλάμπτζα και Ράνια κοντά στα ιρανικά σύνορα.

Τον Σεπτέμβριο, το KDP, ενθαρρυνόμενο από τις ΗΠΑ, συμφώνησε για κοινές επιχειρήσεις κατά του PKK, με το Ιράν και την Τουρκία.

Οι βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις με drone συνεχίστηκαν κατά του άμαχου πληθυσμού κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, όπως έχουν καταγγείλει πολλάκις οι Κούρδοι.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που ελέγχονται από το KDP κατηγορούν το PKK για επιθέσεις κατά των δυνάμεων των Ρeshmerga και άλλες δραστηριότητες καθώς προσπαθούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη υπέρ μιας στρατιωτικής επίθεσης, εναντίον τους, γράφει η αμερικανική Morning Star.

Ωστόσο, η περιφερειακή κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν φαίνεται να παρακάμπτεται από το KDP, αντιτιθέμενη σε μια επίθεση.

Μια πηγή είπε στη Star ότι ο εμφύλιος πόλεμος εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να χρησιμοποιήσει ένα χαρτί που έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν, που λέει ότι "οι Κούρδοι δεν μπορούν να διοικούνται μόνοι τους".

Επιθέσεις έχουν επίσης πραγματοποιηθεί εναντίον του Σένγκαλ, με πηγές στο στρατόπεδο προσφύγων Μαχμούρ να λένε στη Star ότι τα αεροσκάφη και τα drone πραγματοποιούν επιχειρήσεις και πτήσεις για μέρες.

Πέτρος Κράνιας

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια