Τα βλέμματα στη Τζόρτζια: «Βγάζει» πρόεδρο, αν κερδίσει ο Μπάιντεν


Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, διατηρεί το προβάδισμά στην πολιτεία της Τζόρτζια, έχοντας ανατρέψει τα δεδομένα που ήθελαν το Ντόναλντ Τραμπ να προηγείται έως το μεσημέρι της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος). 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή 1.097 περισσότερες ψήφους από τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο.

Υπενθυμίζεται ότι η Τζόρτζια δίνει στον νικητή 16 εκλέκτορες, κάτι που σημαίνει ότι αν ο Μπάιντεν την κερδίσει, αυτομάτως δεν υπάρχει «μονοπάτι» προς τον Λευκό Οίκο για τον Τραμπ. 

Κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα, ο Tραμπ χάνει έδαφος και στην Πενσιλβάνια, πολιτεία με μεγάλο πληθυσμό και «έπαθλο» 20 εκλέκτορες. Ο Αμερικανός πρόεδρος προηγείται με λιγότερες από 25.000 ψήφους (49,5% έναντι 49,2%) και κάθε νέα ψήφος που προστίθεται μοιάζει να μειώνει κι άλλο τη διαφορά.

Στην Αριζόνα, αντίθετα, είναι ο Δημοκρατικός υποψήφιος αυτός που βλέπει το προβάδισμα του να συρρικνώνεται, αν και όχι τόσο δραστικά. Στην πολιτεία αυτή (11 εκλέκτορες), ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με περίπου 46.000 ψήφους.

Στη Νεβάδα, όπου τα δεδομένα δεν ανανεώνονται συνεχώς, ο Μπάιντεν προηγείται με 11.400 ψήφους. Στην πολιτεία αυτή διακυβεύονται 6 εκλέκτορες, που ενδέχεται να ανοίξουν στον Δημοκρατικό υποψήφιο την πόρτα του Λευκού Οίκου.

Θα γίνει μπλε η κόκκινη πολιτεία; 

Εάν ο Μπαίντεν όντως επικρατήσει στην Τζόρτζια, θα έχει αλώσει ουσιαστικά ένα προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων. Από το 1960 μόνο τρεις φορές έχει κερδίσει την πολιτεία υποψήφιος των Δημοκρατικών. Μάλιστα στις δύο περιπτώσεις, το 1976 και το 1980, υποψήφιος ήταν ο Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος γεννήθηκε στην Τζόρτζια και εξακολουθεί να ζει σήμερα, στα 96 του χρόνια. 
Υπενθυμίζεται ότι το 2016 ο Τραμπ επικράτησε στην πολιτεία με διαφορά 5,1 μονάδων, ενώ ο Μιτ Ρόμνι το 2012 είχε κερδίσει με διαφορά 7,82 μονάδων. 

Ο Τραμπ επιμένει πως είναι ο νικητής αν μετρηθούν μόνο οι «νόμιμες» ψήφοι
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πάντως το βράδυ της Πέμπτης στον Λευκό Οίκο ότι οι αντίπαλοί του προσπαθούν να του «κλέψουν» την εκλογική του νίκη.

«Αν μετρηθούν οι νόμιμες ψήφοι, κερδίζω με ευκολία», υποστήριξε ο Τραμπ, σπεύδοντας να συμπληρώσει πως η συνέχιση της καταμέτρησης του δείχνει ότι διαπράττεται «νοθεία», στο πλαίσιο της προσπάθειας των αντιπάλων του να του «κλέψουν» τον θρίαμβο.

Ορισμένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ αποφάσισαν να διακόψουν την απευθείας μετάδοση των δηλώσεων του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κρίνοντας ότι παραπληροφορούσε.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια