Sponsor

ATHENS WEATHER

Ερευνητές στο Ισραήλ υποστηρίζουν πως βρήκαν λύση κατά της γήρανσης


Ισραηλινοί επιστήμονες ισχυρίζονται πως με τη χρήση υπερβαρικού θαλάμου μπορούν να αντιμετωπίσουν τις διαδικασίες που οδηγούν στη γήρανση.

Ερευνητές στο Ισραήλ ισχυρίζονται ότι έχουν αντιστρέψει εν μέρει την κυτταρική γήρανση χρησιμοποιώντας μια κάπως αμφιλεγόμενη θεραπεία. Ενώ είναι μόνο μια μικρή μελέτη, βελτιώνει την κατανόησή μας για τη διαδικασία γήρανσης στον άνθρωπο.

Η συντόμευση των τελομερών, τα καλύμματα στο τέλος κάθε χρωμοσώματος μας, είναι ένας από τους κύριους υποκείμενους μηχανισμούς πίσω από τη γήρανση. Η κυτταρική διαίρεση μειώνει αυτά τα τελομερή κάθε φορά που συμβαίνει, αφήνοντας κάθε νέο χρωμόσωμα ελαφρώς μικρότερο από τον προκάτοχό του.

Αυτό, με τη σειρά του, αυξάνει τον κίνδυνο μετάλλαξης, κάτι που συχνά μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ορισμένους τύπους καρκίνου.

Επιστήμονες στο Ισραήλ, με επικεφαλής τον Σαίρ Εφράτι, ιατρό από την Ιατρική Σχολή και τη Σχολή Νευροεπιστημών Σαγκόλ στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, ισχυρίζονται ότι μπορούν τώρα να αντιστρέψουν εν μέρει αυτήν τη διαδικασία, επεκτείνοντας το μήκος αυτών των τελομερών χρησιμοποιώντας υπερβαρική θεραπεία οξυγόνου (HBOT).

Η διαδικασία που ακολουθείται

Οι ερευνητές έθεσαν 26 εθελοντές ηλικίας 64 ετών και άνω σε έναν υπερβαρικό θάλαμο οξυγόνου για πέντε συνεδρίες 90 λεπτών κάθε εβδομάδα για τρεις μήνες, λαμβάνοντας τακτικά δείγματα καθ 'όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές έμεινα έκπληκτοι από το γεγονός ότι μερικά από τα τελομερή των ασθενών είχαν επεκταθεί έως και 20%.

Η διαδικασία γήρανσης δεν είναι το άμεσο αποτέλεσμα της συρρίκνωσης των τελομερών, αλλά η διατήρηση του καπακιού στα χρωμοσώματα σημαίνει καλύτερη κυτταρική απόδοση στα γηρατειά. Η αποφυγή της συρρίκνωσης των τελομερών, μπορεί να βοηθηθεί από άφθονο ποιοτικό ύπνο, άσκηση και καλή τροφή, αλλά η εφαρμογή υπερβαρικής θεραπείας οξυγόνου φαίνεται επίσης να παράγει υγιέστερα τελομερή στο σώμα.

Ωστόσο, οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η μελέτη τους βασίστηκε σε ένα μικρό μέγεθος δείγματος και η τεχνική έχει δοκιμαστεί κατά το παρελθόν χωρίς επιτυχία.

Επιπλέον, η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο (HBOT) μπορεί να είναι ένα κάπως αμφιλεγόμενο θέμα, καθώς υπήρξαν κακώς τεκμηριωμένοι ισχυρισμοί ότι μπορεί να θεραπεύσει καταστάσεις που κυμαίνονται από ασηπτική νέκρωση των οστών, παγκόσμια εγκεφαλική ισχαιμία έως αυτισμό.

Ο Εφράτι περιγράφει την πλήρη γνώση και κατανόηση της μείωσης των τελομερών ως «το Άγιο Δισκοπότηρο» της βιολογίας της γήρανσης.

Προκειμένου να «γυρίσουμε πίσω το χρόνο» στη διαδικασία γήρανσης εντελώς, θα πρέπει να ανακτήσουμε μερικά από τα κομμάτια του γενετικού κώδικα που χάθηκαν κατά τη διαίρεση των κυττάρων. Αυτό συμβαίνει σε ορισμένους ιστούς που ευθυγραμμίζουν τα σωθικά μας, μέσω ενός ενζύμου που ονομάζεται τελομεράση, μια άλλη οδό εκτεταμένης έρευνας.

Ωστόσο, η επανενεργοποίηση της τελομεράσης είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται από ορισμένους καρκίνους για αναπαραγωγή, οπότε οι επιστήμονες πρέπει επίσης να προχωρήσουν με προσοχή ενώ εξερευνούν τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Η διαδικασία γήρανσης εκτείνεται πολύ πέρα ​​από τη συντόμευση των τελομερών, έτσι η ανθρωπότητα δεν έχει ακόμη ανακαλύψει την πηγή της νεολαίας, αλλά οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι το HBOT μπορεί να βελτιώσει την υγεία στα γηρατειά.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια