Πάγια άποψη αυτής της στήλης, από τότε που υπέγραφε ως "Καγκελάριος" στα τέλη του περασμένου... αιώνα, ήταν πως οι ειδήσεις που μπορεί να αποδειχτούν καταλυτικές για το αύριο συχνά βρίσκονται στα μονόστηλα του σήμερα.
Μονόστηλα -για τους νεότερους- στη διάλεκτο των ανθρώπων που εξέδιδαν εφημερίδες, ένα βασικό μέσο ενημέρωσης τους 2-3 τελευταίους αιώνες,- ήταν μια είδηση μερικών δεκάδων λέξεων λόγω της μικρής της σημασίας που καταλάμβανε μια μικρή στήλη. Το αντίθετο ενός μονόστηλου είναι ένας πρωτοσέλιδος οκτάστηλος τίτλος με ένα ρεπορτάζ μερικών εκατοντάδων ή και χιλιάδων λέξεων να ακολουθεί.
Τις τελευταίες μέρες λοιπόν εντόπισα δυο ρεπορτάζ τα οποία τα επόμενα χρόνια θα μπορούσαν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στις οικονομικές εξελίξεις της χώρας.
Οι ευκαιρίες...
Τα δυο θέματα που αφορούν στα ρεπορτάζ είναι: Τα μέτρα που προτείνονται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της Κεφαλαιαγοράς και του rebranding του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και η μείωση της φορολογίας κατά 50% για επτά χρόνια σε όσους μεταφέρουν την φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα.
Η αποτελεσματική υλοποίηση των δυο σχεδίων θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πολλαπλασιαστή ισχύος ο οποίος θα συνεισφέρει τα επόμενα χρόνια στην ελληνική οικονομία περισσότερες μονάδες ανάπτυξης, με ό,τι αυτό σημαίνει για θέσεις εργασίας, φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα, από ότι θα συνεισφέρει η μόχλευση των 32 δισ. Ευρώ του προγράμματος NextGeneration.
Η στήλη πάντα είναι επιφυλακτική σε κρατικές επιδοτήσεις και επιδόματα καθώς θεωρεί πως μακροπρόθεσμα η ζημιά είναι μεγαλύτερη από τα βραχυπρόθεσμα οφέλη που προσφέρουν.
Το χρηματιστήριο…
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο Capital.gr η κυβέρνηση εξετάζει τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για φυσικά πρόσωπα σε ό,τι αφορά τη μακροπρόθεσμη επένδυση-αποταμίευση στο χρηματιστήριο.
Προς την κατεύθυνση αυτή προβλέπεται η δημιουργία ειδικών επενδυτικών λογαριασμών −Αποταμιευτικός Επενδυτικός Λογαριασμός (ΑΠΕΛ)− και προϊόντων συλλογικών επενδύσεων που εξασφαλίζουν συμμετοχή σε δυναμικά αναπτυσσόμενες εταιρείες με την αναγκαία διασπορά κινδύνου.
Κατά το ρεπορτάζ: "Τα ποσά που θα επενδύει κάθε φυσικό πρόσωπο στις δύο κατηγορίες ΑΠΕΛ κατ’ έτος, προαιρετικά και ανάλογα με την εκάστοτε οικονομική του ευχέρεια, θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα του συγκεκριμένου έτους μέχρι το ανώτατο όριο, π.χ., των 6.000 ευρώ ετησίως (ή μέχρι το ανώτατο όριο ενός ποσοστού, π.χ. 30%, του δηλωθέντος εισοδήματος).
Επίσης, ως εναλλακτικά κίνητρα για τον ειδικό αποταμιευτικό επενδυτικό λογαριασμό προτείνονται:
1) Απαλλαγή από τον φόρο μερισμάτων (αν πρόκειται για μετοχές) ή φόρο τόκων (αν πρόκειται για ομόλογα) που παρακρατείται κατά την πληρωμή.
2) Απαλλαγή από τη φορολογία εισοδήματος της υπεραξίας, σε περίπτωση δημιουργίας κεφαλαιακών κερδών από την πώληση της συμμετοχής των κινητών αξιών της εισηγμένης εταιρείας (ΜμΕ ή fund), μετά την παρέλευση κάποιου χρονικού διαστήματος (π.χ. 3 ή 5 έτη).
3) Απαλλαγή από τον φόρο κληρονομιάς, σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου φυσικού προσώπου…"
Η μεταφορά έδρας…
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Αλέξης Πατέλης στο Bloomberg, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προσφέρει έκπτωση 50% στον φόρο εισοδήματος για 7 χρόνια σε όσα φυσικά πρόσωπα, μισθωτούς ή ελεύθερους επαγγελματίες μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα.
Αντίστοιχα κίνητρα έχουν ήδη ψηφιστεί για εύπορους αλλοδαπούς αλλά και συνταξιούχους από το εξωτερικό που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα μας.
Το κίνητρο αυτό στην μετά Covid εποχή καθώς λόγω της επιδημίας η τηλε- απασχόληση έχει αποκτήσει εκρηκτική αύξηση, μπορεί να αποδειχτεί καθοριστικό για μια χώρα με την ποιότητα ζωής και το κλίμα της Ελλάδας. Πόσο μάλλον που τα δίκτυα 5G αλλά και η πρόσβαση με υψηλές ταχύτητες στον παγκόσμιο ιστό μέσω του δικτύου δορυφόρων που θα είναι έτοιμο στα επόμενα 2-3 χρόνια θα βελτιώσουν σημαντικά την ταχύτητα πρόσβασης από όλα τα σημεία της επικράτειας.
Τα κρατικά έσοδα και τα οφέλη της οικονομίας από τα κίνητρα αυτά μπορεί να εκπλήξουν την κυβέρνηση και να αποτελέσουν έναυσμα για επέκταση της μείωσης της φορολογίας χρονικά αλλά και στο σύνολο το φορολογούμενων. Οι πρώτες πληροφορίες για το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε μετά το δημοσίευμα του Bloomberg είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.
Τα φορολογικά κίνητρα για τις επενδύσεις στο χρηματιστήριο μπορεί να συνεισφέρουν στην απόκτηση του αναγκαίου βάθους που χρειάζεται η ελληνική αγορά προκειμένου να εξελιχτεί σε βραχίονα χρηματοδότησης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Αμφότερα τα σχέδια μπορεί να μας κάνουν να τρίβουμε τα μάτια σε λίγα χρόνια…
0 Σχόλια