Αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στον Ερντογάν


Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν αφήνει πλέον πολλά περιθώρια ελιγμών στους Ευρωπαίους ηγέτες, που βλέπουν τον Ταγίπ Ερντογάν να αγνοεί επιδεικτικά τις συστάσεις και παραινέσεις τους, όπως αναφέρει το philenews.com.

Ο κλοιός αρχίζει να στενεύει και ενώπιον των ηγετών της ΕΕ θα βρεθεί σύντομα ξανά η συμπεριφορά της Άγκυρας για επαναξιολόγηση. Το διάστημα που απομένει μέχρι τo διήμερο 10-11 Δεκεμβρίου για το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι καθοριστικό για τη στάση που θα τηρήσουν κατά την επαναξιολόγηση της τουρκικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο σε σχέση με την επιβολή κυρώσεων.

Η δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ μετά την προχθεσινή τηλεδιάσκεψη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στις Βρυξέλλες σε σχέση με την Τουρκία. "Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την επιδίωξη της Τουρκίας για εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο", δήλωσε την Πέμπτη το βράδυ η Άνγκελα Μέρκελ. Για να προσθέσει ότι "τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν με τον τρόπο που όλοι ευχόμασταν".

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών επικρατεί δυσφορία για τη στάση της Τουρκίας η οποία αγνοεί επιδεικτικά το παράθυρο ευκαιρίας που τις προσέφεραν αρκετές φορές.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία για την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο του ΓΤΠ, το πρακτορείο Ankara Anatolia επικαλούμενο πληροφορίες, μετέδωσε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό ομόλογό του Ντομινίκ Ραάμπ, με τον οποίο συζήτησαν διάφορα θέματα, ανάμεσα στα οποία το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στη Λιβύη και στο Καραμπάχ. Ο Τσαβούσογλου είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με την Ισπανό ομόλογο του Αράνχα Κονζάλες Λάγια. Στην ατζέντα της συζήτησης ήταν οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα σε Τουρκία και Ισπανία, καθώς και περιφερειακά ζητήματα. 

Το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων συζήτησαν χθες και ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Κύπρο Franz Josef Kremp με τον Πρόεδρος της Βουλής Αδάμο Αδάμου, με τον οποίο είχε χθες συνάντηση. Ο Γερμανός Πρέσβης ανέφερε ότι πρέπει να προωθηθεί κοινή και αποτελεσματική προσέγγιση όσον αφορά το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα ληφθούν σχετικές αποφάσεις κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον προσεχή Δεκέμβριο. Επανέλαβε επίσης τη σταθερή θέση της χώρας του υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ, σημειώνοντας τη σημασία της συνέχισης των δικοινοτικών επαφών.

Επέκρινε παράλληλα τη συνεχιζόμενη προκλητική στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα, η οποία, όπως ανέφερε, έχει επηρεάσει τις σχέσεις της χώρας αυτής με τους Ευρωπαίους εταίρους της. 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής, αναφερόμενος στις προχθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του προσεχούς Δεκεμβρίου, επεσήμανε ότι δεν αρκεί μόνο η έκφραση αλληλεγγύης προς την Κύπρο. "Πρέπει οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και η κλιμακούμενη επιθετική πολιτική της χώρας αυτής στην ευρύτερη περιοχή, να τύχουν συλλογικής και αποφασιστικής απάντησης από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης", τόνισε.

Για τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και για την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα με αφορμή την επέτειο αυτοανακήρυξης του ψευδοκράτους, ενημέρωσε ο βουλευτής Νίκος Τορναρίτης τη Μόνιμη Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, ο κ. Τορναρίτης, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), συμμετείχε χθες διαδικτυακά σε συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής της Συνέλευσης.

Με την ευκαιρία της ανάληψης από τη Γερμανία της Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για το επόμενο εξάμηνο, ο Αναπληρωτής υπουργός της χώρας για Ευρωπαϊκά θέματα Michael Roth παρουσίασε τους κύριους άξονες δράσης και προτεραιότητες της Γερμανικής Προεδρίας.

Ευχόμενος στον κ. Roth κάθε επιτυχία στο φιλόδοξο έργο της Γερμανικής Προεδρίας, ο κ. Τορναρίτης αναφέρθηκε στις προκλήσεις, που ταλανίζουν την Ευρώπη, ιδιαίτερα δε στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Απαντώντας στον κ. Τορναρίτη, ο Γερμανός αξιωματούχος επανέλαβε τις ξεκάθαρες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή, υπογραμμίζοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της Ένωσης προς την Κύπρο και την Ελλάδα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια