Ξυπνήστε στην Αθήνα και τη Λευκωσία
Το σκηνικό είναι το ίδιο και επαναλαμβάνεται. Ανεξαρτήτως τι γίνεται επί του εδάφους (Αμμόχωστος) και θάλασσα (έρευνες και γεωτρήσεις), ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, έχει αποφασίσει να στείλει στην Κύπρο για επαφές την απεσταλμένη του, Τζέιν Χολ Λουτ.
Την ίδια ώρα, η κατοχική Τουρκία στήνει το δικό της σκηνικό στο Κυπριακό, όπως και στα ελληνοτουρκικά. Διά της ισχύος, της επιβολής τετελεσμένων, επιχειρείται η «χειραγώγηση» μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων, όταν και όποτε ξεκινήσει, που θα είναι κομμένη ραμμένη στα μέτρα της κατοχικής Τουρκίας.
Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, τα δεδομένα διαμορφώνονται ως εξής σε σχέση με τα επόμενα βήματα της Άγκυρα:
Πρώτο, σε πολιτικό επίπεδο πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Μια συνάντηση που επιβεβαίωσε τις διαφορές που υπάρχουν.
Η Λευκωσία υποστηρίζει όπως η όποια νέα συζήτηση υπάρξει θα πρέπει να ξεκινήσει από εκεί που έχει σταματήσει στην Πενταμερή Διάσκεψη, στο Κραν Μοντανά τον Ιούλιο του 2017. Όπως είναι γνωστό, τότε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, είχε καταθέσει πλαίσιο έξι σημείων, που κάλυπτε όλες τις πτυχές του Κυπριακού. Η τουρκική πλευρά απαιτεί τώρα, όπως στο τραπέζι του διαλόγου, θα πρέπει να κατατεθούν κι άλλες ιδέες για τη μορφή της λύσης, παραπέμποντας σε μια συνομοσπονδία.
Γίνεται λόγος και δημόσια από την κατοχική Τουρκία και τον εγκάθετο της στα κατεχόμενα, για λύση δυο κρατών. Η Τουρκία δεν ευνοεί λύση δυο κρατών, δεν επιδιώκει διχοτόμηση κι αυτό δεν είναι τωρινό.
Επιδιώκει μια συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει για αυτήν τον πλήρη έλεγχο του νησιού. Επιδιώκει μια συμφωνία, η οποία θα εξασφαλίζει τη συνέχιση του ψευδοκράτους. Κοντολογίς, στόχος παραμένει- μέσω μιας συμφωνίας -η νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων.
Είναι, συνεπώς, ξεκάθαρο πως αυτό που θέλουν οι Τούρκοι είναι μια χαλαρή συνομοσπονδία, μέσα στην οποία θα μπορούν να λειτουργούν δυο συνιστώντα κρατίδια/ κράτη ( θα συνεργάζονται στις εξωτερικές σχέσεις, άμυνα και φυσικούς πόρους). Ο ρόλος της Άγκυρας θα είναι καθοριστικός μέσα από το τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο.
Δεύτερο, στα πλαίσια των κινήσεων για επιβολή νέων τετελεσμένων, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα βρίσκεται στα κατεχόμενα στις 15 Νοεμβρίου, για να συμμετάσχει στα πανηγύρια για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους.
Έχει προαναγγείλει ότι θα μεταβεί στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Έχει αναφέρει πως θα μεταβεί εκεί για… πικ νικ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κατοχική Τουρκία προχωρά σιγά-σιγά να στον εποικισμό της περιοχής, πέραν από το άνοιγμα τμήματος της παραλίας, το οποίο έκανε πρόσφατα.
Ο εποικισμός της περίκλειστης περιοχής δεν χρησιμοποιείται μόνο ως εργαλείο πίεσης και εκβιασμού προς την ελληνική πλευρά, αλλά φαίνεται πως ο στόχος είναι όντως ο εποικισμός. Άλλωστε ο Ερντογάν μαζί με τους επιχειρηματίες φίλους του αντιμετωπίζουν το ζήτημα αυτό και οικονομικά.
Τρίτο, σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, η Άγκυρα συνεχίζει τον πόλεμο των NAVTEX και την τακτική των προκλήσεων.
Είναι πρόδηλο ότι οι παράνομες δράσεις της Άγκυρας στοχεύουν στην επιβολή νέων τετελεσμένων αλλά και να ασκήσει ασφυκτική πίεση στην ελληνική πλευρά, στην Κύπρο και στην Ελλάδα, για να αποδεχθούν τις αξιώσεις της. Είναι προφανές πως αυτή η τακτική αποδίδει.
Μια ανενόχλητη Τουρκία προελαύνει σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Μέχρι που θα φθάσει αυτή η συμπεριφορά; Μάλλον μέχρι τέλους καθώς, μετά από όλα αυτά που βιώνουμε και παρακολουθούμε, η πολιτική του κατευνασμού είναι «η μόνη επιλογή» για την ελληνική πλευρά.
Γι΄ αυτό και η κατοχική Τουρκία αποθρασύνεται και προχωρεί. Πότε θα σταματήσει αυτό; Μέχρι να υπάρξει αλλαγή πολιτικής, προσέγγισης. Τέτοια διάθεση δεν υπάρχει από ελληνικής πλευράς.
0 Σχόλια