Black Friday: Έρχονται εκπτώσεις και προσφορές έως τα Χριστούγεννα – Επιφυλακτικό το αγοραστικό κοινό


«Μαύρη» θα είναι για τις επιχειρήσεις η Black Friday, καθώς, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), το 73% του καταναλωτικού κοινού δεν σχεδιάζει να πραγματοποιήσει αγορές την περίοδο αυτή.

Μπορεί ο επίσημος «εορτασμός» να έχει προσδιοριστεί για την ερχόμενη Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, ωστόσο στον ίδιο ρυθμό θα κινηθεί το λιανεμπόριο μέχρι τις γιορτές.

Το δεύτερο lockdown και το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων στις 7 Νοεμβρίου κινητοποίησε νωρίς τους εμπόρους, με ορισμένους από αυτούς, πριν ακόμα κλείσουν οι επιχειρήσεις, να έχουν εντατικοποιήσει τις προσφορές τους.

Μάλιστα, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα λόγω της έξαρσης της πανδημίας και του γεγονότος ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις ήταν φέτος δώρον άδωρον, τα ποσοστά των εκπτώσεων αναμένεται να φτάσουν ακόμα και στο 60% όλο το επόμενο διάστημα, με αιχμή του δόρατος είδη ένδυσης, αθλητικά, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά.

Άλλωστε οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται με e-shop έχουν δείξει ήδη τις προθέσεις τους.

Τα στοιχεία για τη Black Friday

Όπως φαίνεται στο σχήμα 1, το 73% του καταναλωτικού κοινού δεν σχεδιάζουν να αγοράσουν την φετινή Black Friday. Από το υπόλοιπο 27%, το 18% (περίπου τα 2/3) σκόπευαν να κάνουν τις αγορές τους ούτως ή άλλως και πριν την απαγόρευση από ηλεκτρονικά καταστήματα μέσω διαδικτύου, ενώ το 8% σκόπευε να κάνει τις αγορές του μέσω φυσικών καταστημάτων, η πλειοψηφία των οποίων είναι πλέον κλειστά.

Αυτή η μέτρηση αντιστοιχεί σε περίπου 2,3 εκατ. καταναλωτές οι οποίες εκτιμούν ότι θα πραγματοποιήσουν αγορές τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η οποία τα τελευταία χρόνια είθισται να διαρκεί αρκετές ημέρες.

Όσον αφορά τη μέση δαπάνη, εκτιμάται ότι κατά μέσω όρο αυτά τα 2 εκατ. καταναλωτές θα πραγματοποιήσουν περίπου αγορές αξίας 140 ευρώ κατά μέσο όρο. Η πλειοψηφία το 32% εκτιμά ότι θα κάνει μικρές αγορές, μέχρι 50€, το 27% από 51 έως 100€, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι το 9% θα κάνει μεγάλες αγορές άνω των 500€ κάτι που σημαίνει ότι αναβάλουν σημαντικές οικιακές ανάγκες μέχρι να επιτύχουν σημαντικές προσφορές.

Ο εκτιμώμενος τζίρος-πωλήσεις για τις επιχειρήσεις με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις της αγοράς είναι ότι η συνεχιζόμενη απαγόρευση κυκλοφορίας, θα αυξήσει σίγουρα το ποσοστό των πωλήσεων που πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων, ενώ δεν αναμένεται να επηρεαστεί ουσιαστικά το ύψος των συνολικών πωλήσεων.

Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που ζεσταίνουν τις μηχανές τους για την προσεχή Παρασκευή είναι οι αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών, ειδών τεχνολογίας, παιχνιδιών, ένδυσης, ακόμα και σουπερμάρκετ.

Τα επιτελεία των επιχειρήσεων, μάλιστα, προσπαθούν να οργανωθούν ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα με τις ηλεκτρονικές τους σελίδες αλλά και να μπορέσουν να εκτελέσουν τις παραγγελίες και τις παραδόσεις έγκαιρα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια