Sponsor

ATHENS WEATHER

Εμβόλιο AstraZeneca: Μόλις στο 70% η αποτελεσματικότητά του, χαμηλότερα από όλα τα υπόλοιπα

© AFP 2020 / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT

Χαμηλότερη φαίνεται πως είναι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca σε σχέση με τα άλλα τρία υποψήφια εμβόλια.

Ο δείκτης αποτελεσματικότητας του εμβολίου κατά της COVID-19 της AstraZeneca αποδείχτηκε πως βρίσκεται στο 70%, ποσοστό χαμηλότερο από τα άλλα τρία υποψήφια εμβόλια, όπως το εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Pfizer, το Sputnik V της Ρωσίας και το εμβόλιο που παράγεται από την επίσης αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Moderna. Αυτό καθιστά το εμβόλιο της AstraZeneca το λιγότερο αποτελεσματικό μεταξύ των τεσσάρων εμβολίων που γνωστοποίησαν την αποτελεσματικότητά τους αυτό τον μήνα.

Στις 9 Νοεμβρίου η Pfizer δήλωσε ότι το εμβόλιο της ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό έναντι της COVID-19. Η Moderna γνωστοποίησε στις 16 Νοεμβρίου ότι το εμβόλιο της είναι 94,5% αποτελεσματικό. Τα εμβόλια τόσο της Pfizer όσο και της Moderna βασίζονται σε μια νέα τεχνολογία αγγελιαφόρου RNA.

Εν τω μεταξύ, το εμβόλιο Sputnik V της Ρωσίας παρουσίασε στις 11 Νοεμβρίου 92% αποτελεσματικότητα κατά την τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών. Το Sputnik V χρησιμοποιεί ανθρώπινους αδενοϊούς, οι οποίοι συνήθως προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, ως φορείς για την παροχή ενός γονιδίου από την ακίδα του κορονοϊού στο ανθρώπινο κύτταρο. Αυτή η τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς για δεκαετίες και έχει δείξει ασφάλεια σε πάνω από 10 εκατομμύρια άτομα που εμβολιάστηκαν με ανθρώπινους αδενοϊούς.

Το εμβόλιο AstraZeneca, του οποίου η αποτελεσματικότητα δημοσιεύθηκε την Κυριακή, ανήκει επίσης στην κατηγορία των εμβολίων που βασίζονται σε φορείς - αδενοϊούς, αλλά η βρετανική εταιρεία χρησιμοποιεί αδενοϊό χιμπατζή για να κατασκευάσει τους φορείς του.

Αυτή η λύση έχει σκοπό να βοηθήσει στο να νικηθεί η προϋπάρχουσα ανοσία στον ανθρώπινο αδενοϊό, αλλά θα είναι επίσης η πρώτη φορά στην ιστορία των εμβολίων ένας ξένος μη ανθρώπινος ιός χιμπατζή θα χρησιμοποιηθεί ως φορέας για την παραγωγή ενός εμβολίου. Δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες μελέτες, οι οποίες να αποδεικνύουν την ασφάλεια αυτής της τεχνολογίας.

Αυτό δημιουργεί ορισμένες ανησυχίες στον κόσμο για την αξιοπιστία και τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες που σχετίζονται με γεγονότα καθώς πολλές ανθρώπινες ασθένειες προκαλούνται από ιούς ζώων.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση, που διεξήχθη από τη διεθνή υπηρεσία δημοσκοπήσεων YouGov σε 11 χώρες σε συνδυασμό με το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού αποκάλυψε ότι εννέα στα δέκα άτομα θα προτιμούσαν ένα εμβόλιο με βάση τον ανθρώπινο αδενοϊό σε αντίθεση με ένα με αδενοϊό χιμπατζή.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια