Σκεπτικισμός για το εμβόλιο της AstraZeneca: Χαμηλότερη η αποτελεσματικότητα στους άνω των 55 ετών


Η αβεβαιότητα αυξάνεται για την τύχη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της AstraZeneca μετά από αναφορές για μη επαρκή αποτελεσματικότητα.

Το εμβόλιο κατά της COVID-19 της AstraZeneca υπέστη ένα ακόμη πλήγμα, καθώς ο επικεφαλής του προγράμματος US Warp Speed αποκάλυψε ότι το εμβόλιο είχε δείξει το υψηλότερο επίπεδο αποτελεσματικότητας σε νεότερους πληθυσμούς. 

Η εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα του εμβολίου της τάξεως του 90% επιτεύχθηκε σε μια ομάδα ανθρώπων, των οποίων η ηλικία δεν ξεπερνά τα 55, καθώς τους δόθηκε επίσης μισή δόση πριν από την τελική πλήρη δόση. Εν τω μεταξύ, όταν δοκιμάστηκε σε μια ομάδα συμμετεχόντων ηλικίας άνω των 55 ετών, η αποτελεσματικότητα έπεσε κάτω από το ένα τρίτο, στο 62%.

«Υπάρχουν αρκετές μεταβλητές που πρέπει να κατανοήσουμε και ποιος ήταν ο ρόλος καθεμίας από αυτές στην επίτευξη της διαφοράς στην αποτελεσματικότητα» δήλωσε ο Μονσέφ Σλάουι, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των δοκιμών.

Ωστόσο, δεν είναι αυτό που μπερδεύει τους ερευνητές σε όλο τον κόσμο, αλλά το γεγονός ότι μια μικρή δόση του εμβολίου ήταν πιο αποτελεσματική από μια μεγάλη. Τα αποτελέσματα των δοκιμών, που πραγματοποιήθηκαν στη Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική, έδειξαν ότι το εμβόλιο είχε ποσοστό αποτελεσματικότητας 90% όταν δόθηκε μισή δόση σε 2.700 άτομα. Σε μια μεγάλη ομάδα 8.900 συμμετεχόντων στους οποίους δόθηκαν δύο πλήρεις δόσεις, η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού ήταν μόλις 62%.

Χαμηλό ποσοστό προστασίας έναντι της COVID-19 και πιθανότητες έγκρισης

Ο Τζέφρι Πόρτζες, αναλυτής της SVB Leerink, αμφιβάλλει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca θα εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τα τελευταία δεδομένα.

«Δεν πιστεύω ότι ο FDA θα εξετάσει θετικά οποιαδήποτε δοκιμή όπου η δόση, ή οι ηλικιακές ομάδες, ή οποιαδήποτε άλλη μεταβλητή άλλαξαν στα μέσα της δοκιμής, ακούσια ή σκόπιμα» δήλωσε ο Πόρτζες.

Ο ίδιος τόνισε πως η απόφαση της AstraZeneca να προβάλλει το υψηλότερο επίπεδο αποτελεσματικότητας του εμβολίου σε μικρές ομάδες είναι ένα σημάδι ότι η εταιρεία θέλει να προωθήσει τον εμβολιασμό σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στο MarketWatch, δήλωσε:

«Είναι σαφές ότι ήδη θεωρούν το προϊόν ως κατάλληλο για χρήση σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, όπου οι σχετικά ευνοϊκές συνθήκες αποθήκευσής τους μπορεί να είναι επωφελείς».

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης λένε ότι δεν γνωρίζουν τον λόγο πίσω από την ασυνεπή αποτελεσματικότητα, αλλά θα διερευνήσουν το ζήτημα στο εγγύς μέλλον. 

Μια άλλη λεπτομέρεια που έχει προκαλέσει αμφιβολίες για την τύχη του εμβολίου της AstraZeneca είναι η ικανότητά του να προστατεύει από την COVID-19. Η εταιρεία υποστηρίζει πως το εμβόλιο είναι 70% αποτελεσματικό κατά της ασθένειας, η οποία έχει κοστίσει τη ζωή 1,4 εκατομμυρίων ανθρώπων και έχει μολύνει σχεδόν 60 εκατομμύρια.

Πέρα από τις ηλικιακές ομάδες, το μεγαλύτερο μειονέκτημα του εμβολίου της AstraZeneca έγκειται στον πραγματικό αριθμό και στον ανταγωνισμό, καθώς η εταιρεία είπε ότι το εν λόγω εμβόλιο είναι κατά μέσο όρο 70% αποτελεσματικό ενάντια στην ασθένεια COVID-19.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ερευνητικού ινστιτούτου Gamaleya της Ρωσίας και της Pfizer, όλα τα εμβόλια τους έχουν δείξει 95% αποτελεσματικότητα.

«Αν είναι 70%, τότε έχουμε δίλημμα. Γιατί τι να κάνεις το 70% όταν έχεις δύο (εμβόλια) που είναι 95%;» ανέφερε ο επικεφαλής για τον κορονοϊό στις ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι στο STAT News.

Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον ανθρώπινο αδενοϊό

Το εμβόλιο της AstraZeneca βασίζεται στους φορείς αδενοϊού πιθήκων, οι οποίοι σύμφωνα με τον Κίριλ Ντμιτρίεφ, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), δεν έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους.

Το RDIF μαζί με το Ερευνητικό Ινστιτούτο Γκαμαλέγια της Ρωσίας ανέπτυξαν το πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Το εμβόλιο Sputnik V, που βασίζεται στον ανθρώπινο αδενοϊό, βρίσκεται προς το παρόν σε δοκιμές Φάσης 3 σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως η Λευκορωσία, η Βραζιλία, η Ινδία, η Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Βενεζουέλα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το εμβόλιο έδειξε 95% αποτελεσματικότητα. Σύμφωνα με τον Κίριλ Ντμιτρίεφ, περισσότερες από 50 χώρες έχουν υποβάλει αιτήματα για 1,2 δισεκατομμύρια δόσεις του Sputnik V.

Η τελευταία έρευνα που διεξήγαγε η YouGov, η κορυφαία εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην έρευνα αγοράς και στην ανάλυση δεδομένων, αποκάλυψε ότι η Ρωσία είναι ο πιο αξιόπιστος κατασκευαστής εμβολίων (21%), ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ (15%) και την Κίνα (13%).

Το 73% των ερωτηθέντων εξέφρασαν την ετοιμότητα να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού, με εννέα στα δέκα άτομα να επιλέγουν εμβόλιο με βάση φορέα ανθρώπινου αδενοϊού.

Στην έρευνα συμμετείχαν άτομα από έντεκα χώρες, όπως η Ινδονησία, η Μαλαισία, το Μεξικό, η Νιγηρία, η Σαουδική Αραβία, οι Φιλιππίνες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Βιετνάμ. Διεξήχθη τον Οκτώβριο, πριν από οι πρόσφατες δοκιμές δείξουν ότι το εμβόλιο έχει 95% αποτελεσματικότητα.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων Κίριλ Ντμιτρίεφ είπε τα εξής:

«Η επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη της Ρωσίας στη μικροβιολογία, την ανοσολογία και την ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων είναι εξαιρετικά αξιόπιστη παγκοσμίως και επιβεβαιώνεται από αυτήν την έρευνα. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα που είχαν ακούσει για το εμβόλιο Sputnik V εξέφρασαν μεγαλύτερη ετοιμότητα να εμβολιαστούν λόγω της κατανόησης της αξιοπιστίας, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια