Εκλογές ΗΠΑ 2020: Οι Αμερικανοί προετοιμάζονται για ταραχές


Επιχειρήσεις «οχυρώνονται», πολίτες σπεύδουν να τραβήξουν μετρητά και να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους - Στήνουν φράχτη ακόμα και στον Λευκό Οίκο!

Επιχειρηματίες σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ καρφώνουν με σανίδες τις βιτρίνες των καταστημάτων τους, φοβούμενοι εντάσεις και επεισόδια στους δρόμους τις επόμενες ώρες, με αφορμή την εκλογική αναμέτρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα. Σύμφωνα με το CNN και το BBC, πολλές επιχειρήσεις προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο, δηλαδή να ξεσπάσουν εκτεταμένα επεισόδια στις πόλεις που θα θυμίζουν ακόμα και τις βίαιες ταραχές μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Τα Tiffany, Saks Fifth Avenue, CVS, Target και Macy's, συγκαταλέγονται στις προνοητικές μεγάλες εμπορικές αλυσίδες που «οχυρώνουν» τα καταστήματά τους στη Νέα Υόρκη. Εκπρόσωπος της Τiffany δήλωσε στο CNN ότι στόχος της αλυσίδας είναι να διατηρήσει ανοιχτά τα καταστήματά της, όμως σε ορισμένες πόλεις λαμβάνονται ήδη μέτρα προστασίας εν αναμονή «δραστηριότητας που σχετίζεται με τις εκλογές».

Τις τελευταίες μέρες, φόβοι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών εάν χάσει και ότι μπορεί να ξεσπάσουν συγκρούσεις στους δρόμους των Αμερικανικών πόλεων ανάμεσα στους υποστηρικτές του Αμερικανού προέδρου και μέλη αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών οργανώσεων ολοένα και αυξάνονται.

Κλιμακώνοντας την ρητορική του, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε εχθές «πολύ επικίνδυνη» πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που αφορά σε ψήφους μέσω ταχυδρομείου και προειδοποίησε ότι μπορεί να πυροδοτήσει «βία στους δρόμους». «Όταν ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία, οι δικηγόροι μας θα είναι έτοιμοι», έχει προειδοποιήσει εξάλλου επανειλημμένα ο Τραμπ, ο οποίος αρνείται πεισματικά να δεσμευτεί ότι θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών σε περίπτωση ήττας του, προκαλώντας περαιτέρω... νευρικότητα στους πολίτες της χώρας.

Εκτός από τα καταστήματα που έχουν δηλώσει ότι θα παραμείνουν ανοιχτά τις επόμενες ώρες, λαμβάνοντας φυσικά τις απαιτούμενες προφυλάξεις, αρκετές είναι και οι επιχειρήσεις που επιλέγουν να κλείσουν προσωρινά, σύμφωνα με την Daily Mail. Ανάμεσά τους, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, περιλαμβάνονται και ορισμένα γραφεία, ιατρεία και οδοντιατρεία, που έχουν ήδη προειδοποιήσει τους πελάτες τους ότι οι πόρτες τους θα παραμείνουν κλειστές την 4η Νοέμβρη.

Τα εστιατόρια σε μεγάλες πόλεις, όπως π.χ. στη Νέα Υόρκη, κρατούν μέχρι στιγμής στάση αναμονής. Το πιθανότερο είναι να παραμείνουν ανοιχτά με την ελπίδα να προσελκύσουν πελάτες σε μια περίοδο που ο κλάδος τους πλήττεται από την πανδημία, μαζεύοντας φυσικά τα τραπεζάκια που βρίσκονται έξω και οχυρώνοντας όπως μπορούν τις εισόδους τους.

Ακόμη και ο Λευκός Οίκος οχυρώνεται

Ακόμα και ο Λευκός Οίκος οχυρώνεται, σύμφωνα με αμερικάνικά ΜΜΕ. Ομοσπονδιακές αρχές αναμένεται να στήσουν ξανά έναν φράχτη προστασίας περιμετρικά της προεδρικής κατοικίας, την ώρα που οι δυνάμεις επιβολής του νόμου και υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας προετοιμάζονται για πιθανά επεισόδια τις επόμενες ώρες, επιβεβαίωσε νωρίτερα το CNN.
Ο φράχτης, όπως επισημαίνεται, θα είναι παρόμοιος με εκείνον που είχε στηθεί στις ταραχές του καλοκαιριού και θα περικλείει μια μεγάλη έκταση περιμετρικά του Λευκού Οίκου. Η ανέγερσή του, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, είναι ίσως η πιο περίτρανη απόδειξη μέχρι στιγμής ότι οι Αρχές της χώρας περιμένουν επεισόδια στις φετινές εκλογές, ιδίως αν δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής στις 4 Νοεμβρίου.

Οι παράξενες προετοιμασίες των Αμερικανών

Σύμφωνα με το marketwatch, το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στην Αμερική όσον αφορά τις εκλογές σε εξέλιξη δεν ανησυχεί μόνο τους επιχειρηματίες αλλά και τους απλούς πολίτες. Όπως επισημαίνεται, υπάρχουν Αμερικανοί που σπεύδουν να «τραβήξουν» μετρητά, να βάλουν βενζίνη στα οχήματά τους ή ακόμα και να προμηθευτούν τρόφιμα, φοβούμενοι ότι οι ταραχές μπορεί να κρατήσουν μέρες.

«Η ασφάλεια του γιου μου είναι η πρώτη μου προτεραιότητα. Δεν περίμενα ποτέ ότι οι προεδρικές εκλογές θα μου προκαλούσαν τέτοιο φόβο για την ασφάλειά μου» επισημαίνει η Maresa Ciaravella, μια 30χρονη μητέρα από το Αρλινγκτον που έχει προνοήσει να γεμίσει με βενζίνη το οικογενειακό αυτοκίνητο, στην περίπτωση που χρειαστεί να φύγουν ξαφνικά από τον τόπο κατοικίας τους με τον άντρα της και το παιδί της.

Η Laura Hunter από το Μέιν, που δηλώνει ότι ψήφισε Μπάιντεν πριν από περίπου δύο εβδομάδες, αποκαλύπτει ότι έχει προμηθευτεί τρόφιμα για αρκετές μέρες και ότι έχει φροντίσει να έχει στο σπίτι της αρκετά μετρητά. «Έχω ό,τι χρειάζομαι για περίπου μια εβδομάδα», λέει η 65χρονη. Η Αμερικανίδα είναι πεπεισμένη ότι ο Τραμπ πρόκειται να επιχειρήσει με κάθε τρόπο να παραμείνει στην εξουσία, ακόμα κι αν χάσει, και ότι η στάση του θα προκαλέσει παροξυσμό στους οπαδούς του.

Ο Mark R. Roberts, κάτοικος της Πενσιλβάνια και υποστηρικτής του Τραμπ, έχει συγκεντρώσει ακόμα και αποθέματα... εμφιαλωμένου νερού και κονσερβών, σαν να περιμένει μια τρομερή φυσική καταστροφή. Το δικό του σκεπτικό είναι διαμετρικά αντίθετο από εκείνο της Χάντερ: «Ειλικρινά, αν εκλεγεί ο Μπάιντεν πιστεύω ότι η ικανότητα της κοινωνίας να παρέχει βασικά είδη στους πολίτες θα καταρρεύσει. Δεν κάνεις ένα έθνος πλούσιο φορολογώντας τους πολίτες του», τονίζει ο μάλλον... μελοδραματικός υποστηρικτής του Τραμπ.

Νάνσυ Κουλούρα

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια