Οι ψεκασμένοι του 2020 μπορεί να γίνουν οι αγανακτισμένοι του 2015; Η αυταπάτη της αντιπολίτευσης


Γράφει ο Νίκος Μελέτης

Αν έπεφτες σήμερα από τον ουρανό στην Ελλάδα και άκουγες τις ειδήσεις πραγματικά θα αισθανόσουνα δέος.

Μα είναι δυνατόν όλα να συνέβησαν σε αυτή την χώρα; Εκεί όπου όλος ο άλλος πλανήτης ζει και ευημερεί, στην Ελλάδα να υπάρχει κορωνοϊός και μάλιστα το δεύτερο κύμα να έχει έρθει με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως κατήγγειλε η αντιπολίτευση;

Αν δεν το ξέρατε, ο Μητσοτάκης έφερε τον κορωνοϊό, ο Μητσοτάκης ευθύνεται για το δεύτερο κύμα, άσε που σίγουρα θα έχει ανάμιξη και στην μετάλλαξη του ιού στα βιζόν. Και θα πρέπει να ενημερώσουμε και την Γαλλία και την Ιταλία και την Ισπανία, την Αμερική, το Βέλγιο να μην ανησυχούν, γιατί το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού είναι δημιούργημα του Μητσοτάκη και αφορά μόνο την Ελλάδα και συνεπώς αυτοί μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι.

Το περασμένο καλοκαίρι η κριτική ήταν ότι αφήνουμε τον τουρισμό να πεθάνει, τώρα είναι γιατί ανοίξαμε τις πύλες του τουρισμού (αν και κάθε άλλο μπορεί να ενοχοποιηθεί ο τουρισμός για το δεύτερο κύμα της πανδημίας), ήταν ότι το κράτος μοιράζει λίγα και έπρεπε να δοθούν όλα τα αποθέματα τον Μάιο για να «αντέξει η ελληνική οικογένεια και οι μικρομεσαίοι». Αν τους είχαν ακούσει όλοι αντιλαμβανόμαστε που θα είμασταν σήμερα με άδεια ταμεία. Πρώτα ήταν γιατί δεν ανοίγουμε τα μαγαζιά... Σήμερα είναι γιατί ανοίξαμε τα μαγαζιά έστω και με περιορισμούς...

Η κριτική, είναι τώρα ότι η κυβέρνηση άφησε την κατάσταση να χαλαρώσει, από εκείνους που φρόντισαν να κάνουν διαδήλωση ο ενας πάνω στον άλλο στην δίκη της ΧΑ ,εκείνοι που μίλαγαν για καταστολή όταν η Πολιτεία προσπαθούσε να αποτρέψει την μετατροπή των πλατειών και των υπαίθρων χώρων σε ανοικτά κέντρα διασκέδασης...

Η κυβέρνηση έχει κάνει λάθη και αστοχίες στην διαχείριση της κρίσης και είναι δικαιολογημένο σε μια πρωτόγνωρη πρόκληση για την δημόσια υγεία, την Οικονομία, μια κρίση που έχει παγκόσμιες διαστάσεις και στην οποία δεν χωρεί καμία προβλεψιμότητα.

Η κυβέρνηση οφείλει πειστικά να εξηγήσει γιατι δεν φτιάχτηκαν παραπάνω κλίνες ΜΕΘ και πόσες πραγματικά χρειάζονται, γιατί προφανώς το συνεχώς επαναλαμβανόμενο επιχείρημα ότι εάν είχαμε αρκετές ΜΕΘ θα καθυστερούσαμε κάποιες ημέρες το lockdown θα καταλήξει στο ότι αν φτιάχναμε μια ΜΕΘ για τον κάθε ελληνα πολίτη, τότε δεν θα είχαμε πρόβλημα κορονοϊού πλέον.

Θα πρέπει να εξηγήσει η κυβέρνηση εάν έκανε πραγματικά λάθος εκτίμηση για την μη γενικευμένη χρήση μάσκας από το καλοκαίρι. Να παρουσιάσει στοιχεία για το εάν και ποσο επιβάρυνε την κατάσταση η άφιξη τουριστών στην χώρα. Να εξηγήσει γιατι προσφέρθηκε ατιμωρησία σε όσους στην Εκκλησία παρέβλεψαν επιδεικτικά τους κανόνες. Να εξηγήσει η Υπουργός παιδείας γιατι ακόμη και τώρα τα Σχολεία ακόμη και σε γειτονιές της Αθηνας δεν έχουν καθηγητές και μάλιστα σε βασικά μαθηματα αφήνοντάς τα παιδια εν μέσω κορονοϊού να επαφίενται στον «ηρωισμό» των φροντιστηρίων (με το αζημίωτο φυσικά).

Και ότι οι τάξεις των 15 παιδιών που είναι το αίτημα και των κομμάτων δεν επιτυγχάνεται σε ένα εξάμηνο, ένα χρόνο η δυο χρόνια καθώς σημαίνει διπλασιασμό των σημερινών σχολικών αιθουσών σε όλη την Ελλάδα. Κατι που δεν γίνεται προφανώς όπως ίσως φαντάζονται κάποιοι συνδικαλιστές, με την ενοικίαση ενός ορόφου η ενός ισογείου δίπλα στο κάθε σχολείο. Και επίσης θα πρέπει να υπάρξει αυτοκριτική για το ότι δεν υπήρξε εγκαίρως πρόβλεψη για τις δημόσιες συγκοινωνίες για να περιορισθεί ο συνωστισμός, και να εξηγηθεί ότι η πλήρης αποφυγή του δεν είναι εφικτή ακόμη και αν αύριο άνοιγε ο ουρανός και έβρεχε λεωφορεία και συρμούς στο Μετρό.

Όμως δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση βάσει των στατιστικών στοιχείων από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ακόμη και σήμερα.

Και η κριτική της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να εστιάζεται εκεί που νομίζει ότι μπορεί να ψαρέψει στα θολά νερά της παραπληροφόρησης σε μείζον θέμα δημόσιας υγείας.

Δεν μπορεί να χαμογελά κάτω από την μάσκα της η αντιπολίτευση ,για το νέο κύμα της πανδημίας, ελπίζοντας ότι έτσι θα μπορέσει να δημαγωγήσει και να κερδίσει ψήφους. Και εάν κάποιοι μπαίνουν στον πειρασμό να φαντασθούν ότι η πανδημία είναι η ευκαιρία για επανάληψη του 2015 μάλλον θα απογοητευθούν σύντομα.

Και εάν ελπίζουν ότι αντί για τους αγανακτισμένους θα ανέβουν στο κύμα των ψεκασμένων θα είναι πολύ μεγαλύτερη η αποτυχία. Γιατί είναι εύκολο να λες ότι με έναν νόμο θα σκίσεις τα μνημόνια, και άλλο ότι αρκεί ενας Πολάκης για να ξορκίσει τον κορωνοϊό, και με μια απόφαση θα διπλασιασθούν οι σχολικές αίθουσες, θα πολλαπλασιαστούν τα λεωφορεία και θα έχουμε ένα κρεβάτι καβάτζα σε κάθε ΜΕΘ. Αυτό ούτε οι ψεκασμένοι δεν το τρώνε...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια