Reuters: Η Τουρκία εκτόξευσε πύραυλο στο πεδίο όπου θα γίνονταν οι δοκιμές των S-400


Η Τουρκία εκτόξευσε πύραυλο σε περιοχή στην Μαύρη Θάλασσα όπου επρόκειτο να προχωρήσει σε δοκιμές των ρωσικών S-400, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, αναφέροντας ότι διαθέτει και βίντεο.

Το βίντεο έχει ληφθεί από την παραθαλάσσια πόλη της Σινώπης και δείχνει μια λεπτή στήλη καπνού να ανεβαίνει προς τον ουρανό. Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες μέρες η Τουρκία δέσμευσε περιοχές στη Μαύρη Θάλασσα με NAVTEX και NOTAM, ώστε να γίνουν οι πρώτες δοκιμές των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400.

Σύμφωνα με τον αναλυτή αμυντικών συστημάτων Τουράν Ογκούζ, η προκαταρκτική αξιολόγηση του χρώματος, της έντασης, της κλίσης και της πορείας του καπνού στο βίντεο συμπίπτουν με αυτά των πυραύλων S-400. Η κλίση της στήλης καπνού υποδηλώνει ότι ο στόχος «δεν βρίσκεται πολύ ψηλά», πρόσθεσε.

Οι δοκιμές των S-400, αν επιβεβαιωθούν, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, που αντιτίθενται σθεναρά στην αγορά των πυραύλων από τη Μόσχα, καθώς υπονομεύουν τα κοινά συστήματα άμυνας του ΝΑΤΟ.

Η Ουάσιγκτον αντέδρασε πέρυσι αποκλείοντας την Τουρκία από το πρόγραμμα ανάπτυξης των μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 και έχει απειλήσει με κυρώσεις.

Το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι δεν μπορεί ούτε να αρνηθεί ούτε να επιβεβαιώσει τις δοκιμές των πυραύλων.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια