Associated Press |
Τι κι αν καλλιεργήθηκε κλίμα διαλόγου όλο το προηγούμενο διάστημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας; Πλέον είναι ολοφάνερο πως επρόκειτο για ελιγμό από την Άγκυρα προκειμένου να αποφύγει τις κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από το άνοιγμα των Βαρωσίων στην Κύπρο, μέχρι τη νέα προκλητική NAVTEX, η Τουρκία δείχνει πως παρά τους όποιους ελιγμούς, σκοπός της δεν είναι ο διάλογος αλλά η επιβολή των απόψεών της στην ανατολική Μεσόγειο.
Τα Βαρώσια
Η εργαλειοποίηση του ψευδοκράτους από την Άγκυρα δείχνει πως επιθυμεί με κάθε τρόπο να ελέγχει την Κύπρο και το άνοιγμα των Βαρωσίων πως δεν ενδιαφέρεται για τα ψηφίσματα του ΟΗΕ ο οποίος αντέδρασε έντονα στην τελευταία αυτή πρόκληση.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε την Παρασκευή, την ανησυχία του για το σχέδιο της Τουρκίας να ανοίξει την παραλία των Βαρωσίων και ζήτησε την ακύρωση της απόφασης αυτής, ενώ κάλεσε επίσης τα μέρη να αποφύγουν οποιαδήποτε μονομερή δράση που θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις στο νησί.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας επανέλαβε τη δέσμευσή του σε μια μόνιμη, συνολική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνη με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού και βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Επαναβεβαίωσε επίσης το στάτους των Βαρωσίων, όπως αυτό αναφέρεται σε προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου --περιλαμβανομένων των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992)-- και επανέλαβε ότι δεν πρέπει να γίνονται ενέργειες σχετικά με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα κείμενα αυτά.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογράμμισε τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των αποφάσεών του και κάλεσε αμφότερες τις πλευρές στην Κύπρο, καθώς και τις εγγυήτριες δυνάμεις, να αρχίσουν επειγόντως εποικοδομητικό διάλογο μετά τις εκλογές που διεξάγονται αύριο στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Τουρκικό ΥΠΕΞ κατά ΟΗΕ για τα Βαρώσια
Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει υπόψη τα γεγονότα στο νησί και όχι την προπαγάνδα των Ελληνοκυπρίων, αναφέρει με ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επικρίνοντας την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια.
Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι «ο ισχυρισμός ότι αυτό το ψήφισμα είναι αντίθετο με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα».
«Η Τουρκία υποστηρίζει πλήρως την δήλωση της τδβκ σχετικά με το ζήτημα. Η απόφαση των τ/κ αρχών σχετικά με την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων η οποία είναι έδαφος της τδβκ δεν ανοίγει τον δρόμο για να υπάρξει θυματοποίηση. Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή του καθεστώτος στην περιοχή» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου.
Η ανακοίνωση καταλήγει τονίζοντας ότι «η υπεράσπιση τoυ status quo δεν θα ωφελήσει ούτε τις δυο κοινότητες που είναι συνιδιοκτήτριες του νησιού της Κύπρου ούτε και θα συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού».
Νέα πρόκληση από Τουρκία: Άκυρη η ελληνική NAVTEX για ασκήσεις στη Χίο
Νέα NAVTEX ως απάντηση στην αντίστοιχη ελληνική για την περιοχή της Χίου εξέδωσε η Τουρκία το Σάββατο.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος Μανώλης Κωστίδης στον ΣΚΑΪ, η νέα αντιNAVTEX της Τουρκίας εκδόθηκε από τον σταθμό της Σμύρνης, καθώς θεωρεί πως η ελληνική NAVTEX δεν έχει ισχύ και κατ' επέκταση δεσμεύει την περιοχή για τουρκικές ασκήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και την Παρασκευή είχε εκδώσει αντι-NAVTEX για τη Μυτιλήνη για τους ίδιους λόγους.
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία έχει εκδώσει NAVTEX για έρευνες νοτιοδυτικά της Κύπρου για το Μπαρμπαρός, με το τουρκικό σκάφος να παραμένει στην περιοχή για τουλάχιστον 1 μήνα.
Υπενθυμίζεται ότι οι Τουρκοκύπριοι καλούνται να εκλέξουν την Κυριακή το νέο τους ηγέτη.
Οι κάλπες στις κατεχόμενες περιοχές ανοίγουν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα.
Οι διερευνητικές
Τούτων δοθέντων, οι διερευνητικές επαφές όλα δείχνουν πως δεν πρόκειται να ξεκινήσουν τουλάχιστον πριν από τη Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας, δηλαδή την Πέμπτη και Παρασκευή.
Η ελληνική πλευρά δείχνει έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών με την τουρκική, αρκεί να τηρηθούν οι γνωστές συγκεκριμένες προϋποθέσεις εκ μέρους της Άγκυρας: αποφυγή μονομερών ενεργειών, αποκλιμάκωση στην πράξη και – κυρίως – συζήτηση μόνο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Η Τουρκία είναι προφανές, ωστόσο, πως επιχειρεί να βάλει στο τραπέζι κι άλλα θέματα, φέρνοντας π.χ. στο προσκήνιο το Κυπριακό με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων κι επιδιώκει έτσι να διευρύνει την ατζέντα και να τη φέρει εν τέλει στα μέτρα της.
Σημειώνεται ότι η προοπτική μιας πιθανής επαφής ή συνάντησης Μητσοτάκη-Έρντογαν δεν έχει εγκαταλειφθεί, ωστόσο περνά μέσα από πολλά στάδια που θα προηγηθούν αυτής και το πρώτο ασφαλώς είναι η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών.
Γιώργος Μιχαηλίδης
0 Σχόλια