© CC0 / Belova59 / laboratory |
Οι δύο έρευνες που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Γαστρεντερολογίας καταδεικνύουν πως όσα περισσότερα γαστρεντερικά συμπτώματα είχε ένας ασθενής, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος για χειρότερη έκβαση της νόσου του.
Τα συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα σχετίζονται με την εκδήλωση πιο σοβαρής νόσου COVID-19 και με χειρότερη έκβασή της, σύμφωνα με δύο νέες αμερικανικές έρευνες, οι οποίες έρχονται να αναστρέψουν την έως τώρα διαμορφωμένη εικόνα, η οποία έδειχνε ότι μάλλον ίσχυε το αντίθετο.
Η πρώτη μελέτη, με επικεφαλής τον γαστρεντερολόγο δρα Σουμπάς Γκιμίρ του Νοσοκομείου Γκάθρι Ρόμπερτ Πάρκερ της Πενσιλβάνιας που βασίστηκε στην αξιολόγηση 38 προηγούμενων ερευνών (συνολικά 8.400 άτομα), διαπίστωσε πως όσοι είχαν διάρροια, ήταν 63% πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή COVID-19.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό συμβαίνει επειδή αυτοί οι ασθενείς έχουν μεγαλύτερο ιικό φορτίο του κορωνοϊού SARS-CoV-2, κάτι που οδηγεί και τον οργανισμό τους σε πιο έντονη υπεραντίδραση.
Η δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής τον δρα Νταρμπάζ Αντνάν του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ρας του Σικάγο, η οποία βασίστηκε στη μελέτη 921 ασθενών, βρήκε ότι το 22%, που είχαν τουλάχιστον ένα γαστρεντερικό σύμπτωμα, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να εισαχθούν στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου και να χρειαστούν διασωλήνωση.
Οι δύο μελέτες παρουσιάστηκαν στο (ηλεκτρονικό λόγω κορονοϊού) ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Γαστρεντερολογίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
0 Σχόλια