Οι συνδυασμοί τροφίμων που πρέπει να αποφεύγουμε για το καλό της υγείας μας

© Fotolia / Stokkete

Σεφ εξηγεί ποιους συνδυασμούς τροφίμων πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία για το καλό της υγείας μας.

Συχνά οι άνθρωποι τρώνε όλα τα είδη των τροφών ανακατεμένα, στην κυριολεξία «ό,τι βρουν μπροστά τους». Λίγες ώρες αργότερα, αισθάνονται αδιαθεσία. Πολλές φορές για να περάσει αυτή η αδιαθεσία τρώνε κάποια άλλα είδη φαγητών με την ίδια όρεξη. Αυτό συνεχίζεται μια ολόκληρη ζωή επειδή δυστυχώς αγνοούν τη σημασία των συνδυασμών και δεν έχουν μάθει να ελέγχουν τη λαιμαργία τους.

Με βάση την κατηγορία που κατατάσσονται τα τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά κ.λπ.) πρέπει να έχετε υπόψη σας συγκεκριμένες βασικές αρχές για τους μεταξύ τους συνδυασμούς. Πολλά τρόφιμα, εξάλλου, μπορούν να οδηγήσουν σε αίσθημα βαρύτητας στο στομάχι, καούρα κι άλλες δυσάρεστες αισθήσεις.

Ο σεφ και τηλεοπτικός παρουσιαστής, Βλαντίμιρ Πάβλοφ, εξηγεί ποιους συνδυασμούς είναι καλύτερα να αποφεύγουμε και γιατί.

«Το πιο συνηθισμένο πιάτο είναι κάποιο είδος κρέατος με πατάτες. Οι πατάτες που περιέχουν άμυλο όμως δεν αποτελούν πολύ καλό συνδυασμό με τη ζωική πρωτεΐνη του κρέατος, επομένως προκαλούν “ζύμωση” στο στομάχι. Επίσης δεν είναι καλή ιδέα να συνδυάζετε κρέας με ζυμαρικά. Τα πιάτα με κρέας και ζυμαρικά συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση βάρους. Ύστερα από την κατανάλωση τέτοιων πιάτων οι άνθρωποι συνήθως αισθάνονται βαριά, επειδή ο οργανισμός απορροφά δύσκολα τον συνδυασμό της ζωικής πρωτεΐνης και αργών υδατανθράκων» επισημαίνει ο σεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συνδυασμός του κρέατος και των φρούτων επίσης μπορεί να προκαλέσει κάποια ενόχληση.

«Είναι καλύτερα να τρώμε τα φρούτα τουλάχιστον 15-20 λεπτά πριν την κατανάλωση του κρέατος ή δύο έως τρεις ώρες αργότερα. Τα ζεστά πιάτα χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για τη χώνεψη σε σχέση με τα φρούτα. […] Ο καλύτερος συνδυασμός είναι το κρέας με τα λαχανικά» τονίζει.


Σε ό,τι αφορά τις ντομάτες, αυτές δεν συνδυάζονται με όλα τα τρόφιμα, αντίθετα με τη διαδεδομένη άποψη.

«Ο πιο δημοφιλής συνδυασμός με ντομάτες είναι το τυρί, η αγαπημένη φέτα ή η μοτσαρέλα. Δεν είναι όμως πολύ καλός για την υγεία. Ο συνδυασμός ντοματών και τυριών προκαλεί αυξημένη εναπόθεση αλατιού στον οργανισμό. Οι ντομάτες περιέχουν ένα ορισμένο είδος οξέος, το οποίο αντιδρά με το ασβέστιο που περιέχει το τυρί, επομένως καλύτερα να τα τρώτε ξεχωριστά. Τα αγγούρια και οι ντομάτες, επίσης, δεν αποτελούν πολύ καλό συνδυασμό, επειδή καταστρέφονται ορισμένες βιταμίνες. Οι πατάτες και οι ντομάτες μαζί μπορεί να έχουν κακή επίδραση στην κατάσταση του στομαχιού επειδή το άμυλο σε αυτήν την περίπτωση θα καταστρέψει τις ευεργετικές ιδιότητες των τοματών και τα λαχανικά θα πέσουν άσκοπα στο στομάχι σας» αναφέρει ο Βλαντίμιρ Πάβλοφ.

Καταλήγοντας, ο σεφ σημειώνει ότι το πεπόνι είναι το μοναδικό τρόφιμο εποχής που δεν μπορεί να συνδυαστεί με κανένα άλλο.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια