Ο Τραμπ ως αδύναμος κρίκος...


Του Κώστα Στούπα

Η διάγνωση του προέδρου Τραμπ και της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ με "Covid -19” περιπλέκει περαιτέρω τις εξελίξεις στις ΗΠΑ ενόψει εκλογών και κατά συνέπεια και στην παγκόσμια οικονομία και τις γεωπολιτικές εντάσεις που συνεχίζουν να  αναδύονται.

Πριν από ένα χρόνο ο Πρόεδρος Τραμπ ήταν αδιαφιλονίκητο φαβορί για τις επικείμενες εκλογές. Η κάκιστη διαχείριση της πανδημίας "Covid -19” η οποία  στοίχησε στις ΗΠΑ πάνω από 200.000 θανάτους έχει ανατρέψει τα προγνωστικά. Τους τελευταίους μήνες, ο κατά τα άλλα πολιτικά "άχρωμος" Τζο Μπάιντεν προηγείται σταθερά με διαφορές που εξασφαλίζουν επικράτηση.

Ο πρόεδρος Τραμπ υποτίμησε τον "Covid -19”και δεν δίστασε να στρατευτεί με συνονθύλευμα των "ψεκασμένων" θεωριών συνvμoσίας, αμφισβητώντας και ειρωνευόμενος  τους επιστήμονες και τις υποδείξεις τους.

Το γεγονός πως ένα μήνα πριν τις εκλογές διαγνώστηκε ο ίδιος θετικός στον ιό αποτελεί μια νέα παράμετρο η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει ανατροπές,  από το να ενισχύσει τον ίδιο έναντι του Μπάιντεν έως και να δώσει στον αντίπαλο μια σαρωτική νίκη.

Υπάρχουν τα εξής πιθανά ενδεχόμενα:

α) Ο πρόεδρος να μην ασθενήσει από τον "Covid 19” όπως συμβαίνει σε μια κατηγορία ασυμπτωματικών φορέων ή να εμφανίσει κάποια ελαφρά συμπτώματα της ασθένειας.

Στην περίπτωση αυτή θα μπορέσει να ισχυριστεί πως καλά τα έλεγε πως ο "Covid -19” δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια ελαφριά γρίπη και πως κακώς οι αντίπαλοι επίμεναν στο "κλείδωμα" της οικονομίας. Ακόμη και έτσι να συμβεί όμως οι 200.000 θάνατοι είναι μια πραγματικότητα και συνιστούν ένα πολιτικό "βάρος" για τον ίδιο...

Βέβαια η εικόνα του "μπροστάρη" που ρισκάρει και δεν κάθεται απομονωμένος στον Λευκό Οίκο θα ενισχύσει το προφίλ του.

β) Υπάρχει η περίπτωση ο Πρόεδρος να ασθενήσει βαριά αλλά τελικά μετά από μερικές εβδομάδες να αναρρώσει. Στην περίπτωση αυτή πάλι θα μπορούσε να ισχυριστεί πως πρόκειται για  κάτι περαστικό αν και δεν τυγχάνουν όλοι οι πολίτες την ίδια ιατρική φροντίδα που λαμβάνει ο πρόεδρος.

Κάποιοι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να αποσπάσει "ψήφους συμπάθειας".

Βέβαια στην περίπτωση αυτή θα απουσιάζει για όλο σχεδόν το υπόλοιπο της προεκλογικής περιόδου κάτι που θα δυσκολέψει περαιτέρω την προσπάθεια ανατροπής του προβαδίσματος που εμφανίζει ο Μπάιντεν.


Μην ξεχνάμε επίσης πως ο Τραμπ και το επιτελείο του έπαιζαν δυνατά το "χαρτί" της ηλικίας και  των υπερβολικών μέτρων προφύλαξης του Μπάιντεν απέναντι στον "Covid -19”. Τώρα αυτή η τακτική έχει γυρίσει "μπούμερανγκ".

Ενώ θα αναρρώνει, οι Αμερικανοί θα θυμούνται ότι ο κ. Τραμπ έχει περάσει όλο τον χρόνο υποτιμώντας τη σοβαρότητα  της επιδημίας ισχυριζόμενος πως από κάποιο σημείο και μετά απλά θα εξαφανιστεί.

Στο debate της περασμένης Τρίτης  ο Τραμπ χλεύασε τον Μπάιντεν για την επιμονή του να φοράει μάσκα συνέχεια: "Δεν φοράω μάσκες σαν κι αυτόν", είπε. "Κάθε φορά που τον βλέπετε, έχει μια μάσκα. Θα μπορούσε να μιλάει 200 μέτρα μακριά μου και να εμφανίζεται με τη μεγαλύτερη μάσκα που έχω δει ποτέ".

Μια βαριά ασθένεια του προέδρου θα ενισχύσει τα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν  πως οι εκλογές πρέπει να αναβληθούν. Μετά από μερικούς μήνες και μετά την επιδημία αν έχει δημιουργηθεί τείχος ανοσίας στον πληθυσμό και η  οικονομία επανέρχεται σαν πιεσμένο ελατήριο, τα δεδομένα θα είναι διαφορετικά και ενδεχομένως και το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ως εκ τούτου το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών διχάζει περαιτέρω την ήδη διχασμένη αμερικανική κοινωνία.  Κατά το ενδεχόμενο αυτό (της αναβολής) ο χρόνος μέχρι τις επόμενες εκλογές θα είναι χρόνος μιας  εκπρόθεσμης και ως εκ τούτου αδύναμης  προεδρίας σε μια περίοδο όπου οι ΗΠΑ, η Δύση και ο κόσμος χρειάζονται σοβαρές αποφάσεις από μια ηγέτιδα δύναμη.

Οι πιθανότητες να ασθενήσει βαρύτερα ο πρόεδρος Τραμπ δεν είναι αμελητέες καθώς αθροίζει τρεις από τους παράγοντες που αυξάνουν το ρίσκο: α) Είναι άνδρας,  β) είναι 74 ετών, γ) Έχει δείκτη μάζας σώματος άνω του 30 (το ιατρικό δελτίο του προέδρου από τον Απρίλιο του δίνει ΔΜΣ 30,5.

Καθώς διανύουμε μια περίοδο ανατροπών όπου όσα πριν λίγους μήνες έμοιαζαν απίθανα σήμερα συμβαίνουν, δεν πρέπει να αποκλείουμε και ακραία σενάρια, όπως: Μέχρι τις εκλογές να ασθενούν αμφότεροι οι υποψήφιοι ή να μην ζουν καν...

Πιθανό είναι επίσης ο πρόεδρος Τραμπ να αναρρώσει και να ασθενήσει στη συνέχεια ο αντίπαλός του. Αν πάθει κάτι ο πρόεδρος Τραμπ τον διαδέχεται ο αντιπρόεδρος Πενς και αν πάθει και αυτός κάτι τον διαδέχεται η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι...

Σε κάθε περίπτωση πάντως η διάγνωση του προέδρου Τραμπ με "Covid-19” προσθέτει έναν επιπλέον  κρίκο  αβεβαιότητας σε μια μακρά αλυσίδα  ανησυχιών  και ανατροπών το 2020...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια